Skip to content

Aanvaardingsplicht batterijen > 20 kg: neem zoals Covico nu al je verantwoordelijkheid

Hoe zorg je ervoor dat je als importeur/installateur van thuisbatterijen volledig ‘future proof’ bent? Je sluit je aan bij Bebat om toekomstige verantwoordelijkheden met betrekking tot de aanvaardingsplicht zonder stress op je af te laten komen. “Nu hebben we tenminste de zekerheid dat de batterijen goed zullen terechtkomen.” Aan het woord is Thibault Covemaeker, Head of Sales bij Covico. In dit interview vertelt hij over de gepersonaliseerde dienstverlening van Bebat en hoe je je bedrijf nu al kunt klaarstomen voor de toekomst.

Het West-Vlaamse bedrijf Covico is van heel wat markten thuis. Van projectontwikkeling over renovatieprojecten en gespecialiseerde bouwtechnieken tot de verhuur van verwarmingsketels. Twee jaar geleden werd een nieuwe dienstverlening aan het lijstje toegevoegd: de installatie van zonnepanelen en thuisbatterijen.

Thibault Covemaeker: “We focussen ons vooral op thuisbatterijen. Beschikt de klant al over een zonne-installatie, dan voorzien wij de thuisbatterij. Heeft de klant geen van beide, dan installeren wij zowel de zonnepanelen als de thuisbatterij.”

Lange levensduur vs. wettelijke verantwoordelijkheden

Als producent, invoerder en - in dit geval - installateur van thuisbatterijen draag je een grote verantwoordelijkheid. Je bent onderworpen aan de aanvaardingsplicht, waarbij je verplicht bent te registreren, recycleren, informeren en sensibiliseren. Taken waarop je als bedrijf niet alleen een antwoord moet vinden. Een partner als Bebat kan je hierin ondersteunen.

Thibault Covemaeker: “We wisten dat we op lange termijn verantwoordelijk zijn voor de verwerking van de batterijen, wanneer die hun beste tijd gehad hebben. In het geval van thuisbatterijen kan die termijn makkelijk oplopen tot 15 jaar. Net daarom lag er ook nog geen concreet plan op tafel. Bebat stelde ons daarop een raamcontract voor, waarin te lezen is dat we - van zodra dit nodig is - kunnen gebruikmaken van de nodige diensten.”

Is jouw bedrijf helemaal in orde met de aanvaardingsplicht? Doe de test.

Thibault Covemaeker: “Momenteel hebben we al 150 thuisbatterijen geïnstalleerd. Het geeft ons een goed gevoel dat we nu al klaar zijn voor de toekomst.”

 


Wat als grote batterijen > 20 kg end-of-life zijn?

Lees alles over jouw verantwoordelijkheid als producent of invoerder van grote batterijen > 20 kg.


Lees meer in onze brochure  

Misschien wil je dit ook wel lezen

5 originele dagtrips met elektrische voertuigen

05 February 2018

Eropuit in eigen land? Ja, maar dan wél met een originele elektrische twist. Deze 5 voertuigen kan je echt huren!

9 tips om te vermijden dat winterkou je autobatterij de das omdoet

30 October 2018

Batterijen houden niet van kou, ook niet de accu van je wagen. Hoe zorg je ervoor dat je batterij in topconditie blijft in de winter?

Professor Van Mierlo: "Elektrisch rijden en hernieuwbare energie: een fantastisch huwelijk!"

17 May 2019

Prof. dr. Ir. Joeri Van Mierlo (VUB) is een autoriteit in elektromobiliteit. Bebat ging met hem praten over de huidige stand van zaken in e-mobility en de nabije toekomst.