Geschiedenis | Bebat Overslaan en naar de inhoud gaan

Geschiedenis

Een overzicht van de belangrijkste mijlpalen.

Automotive batterij

2016: Fusie Bebat en Recybat

Op 1 december 2016 fuseerden Bebat en Recybat. Recybat stond in voor de aanvaardingsplicht van gebruikte automotive batterijen. U kan vanaf nu terecht voor de aanvaardingsplicht van al uw gebruikte batterijen en accu’s bij Bebat. Dit betekent een administratieve vereenvoudiging en kostenbesparing voor de deelnemers. 

Meer weten?

Tree

2015: 20 jaar Bebat, dat verdient een ... boompje

In 2015 vierden we bij Bebat onze 20ste verjaardag. Om dit te vieren organiseerden we een grote inzamelactie, in samenwerking met de containerparken. Bebat engageerde zich ertoe om voor elke 20 kilo ingezamelde lege batterijen een boom te schenken aan Natuurpunt voor de actie ‘Bos Voor Iedereen’.

overdracht inzameling en recyclage zaklampen

2014 : Overdracht inzameling en recyclage zaklampen aan Recupel

Vanaf 1 juli 2014 kan je met je zaklampen niet langer bij Bebat terecht. Vanaf die datum staat het beheersorganisme Recupel in voor de inzameling en recyclage van zaklampen.

 

Bebat verlaagt milieubijdrage

2014: Bebat verlaagt milieubijdrage naar 0,075 EUR

2014 is het jaar dat Bebat de milieubijdrage verlaagt voor draagbare en industriële batterijen van €0.1239 naar €0.075.

Download Recycle! app

2014: Bebat, Fostplus en Recupel lanceren Recycle!

Recycle! is een mobiele afvalapplicatie voor smartphone en tablet. De app helpt op een eenvoudige manier met het sorteren van de verschillende fracties, toont de weg naar de dichtstbijzijnde inzamelpunten en integreert de afvalkalender van jouw stad of gemeente, inclusief handige meldingen. Recycle! werd ontwikkeld voor iOS en android smartphones en tablets en kan je gratis downloaden.

 

Nieuw logo Bebat

2011: Bebat geeft huisstijl en logo een nieuw leven

In 2011 neemt Bebat afscheid van haar klassiek groen-gele kleurcombinatie en kiezen we voor een meer natuurlijke look & feel. Kleuren zoals groen, taupe, wit, ... worden vanaf nu gebruikt in de dagdagelijkse communicatie. De rebranding blijkt een succes: de merkherkenning stijgt op korte termijn met maar liefst 40%.

2010: De wereld van Villa Pila opent haar deuren

Onder het motto "jong geleerd is oud gedaan", investeerde Bebat in de ontwikkeling van een interactief bezoekersparcours "Villa Pila", om kinderen te sensibiliseren over het belang van recyclage van batterijen. Leerlingen van het 3de tot 6de leerjaar krijgen zo de kans om de wondere wereld van de batterij te ontdekken.

Er zijn toffe proefjes, een leuke quiz,  een panoramisch uitzicht op het hele sorteerproces en nog veel meer!

Bebat

2010: Verhuis naar Tienen

15 jaar na de oprichting, ging Bebat op zoek naar een nieuwe locatie om ook dochteronderneming Sortbat te kunnen faciliteren. Deze nieuwe locatie maakte het ook mogelijk om een interactief bezoekersplatform voor scholen op te richten. Gelegen vlakbij het station van Tienen, is de site ook perfect bereikbaar met het openbaar vervoer.

Sortbat

2010: Oprichting Sortbat

In 2010 verhuist Bebat van Brussel naar Tienen om ons eigen sorteercentrum, Sortbat, op te richten. Alle batterijen die in België worden ingezameld worden hier gesorteerd.

Vandaag sorteren we lege batterijen op basis van 8 fracties of chemische families. Sortbat sorteert zo meer dan 110 miljoen batterijen per jaar, en dit met een zuiverheidsgraad van 98%. 

marking obligation bebat

2008: Stopzetting markeringsplicht

Vanaf 1 oktober 2008 werd de markeringsplicht afgeschaft, zowel voor losse batterijen als voor batterijen in apparaten.

batteries collection take back obligation

2007: 1 miljardste batterij

Een kleine tien jaar na de inzameling van de 100.000.000ste batterij, verduizendvoudigen we samen dit aantal! Het inzamelpercentage blijft toenemen, benieuwd welk cijfer we binnen dit en 10 jaar zullen bereikt hebben!

aansluiten bij bebat

1998: 100.000.000ste batterij

Slechts 3 jaar na de oprichting, hebben we de 100.000.000ste batterij ingezameld. Een resultaat dat we niet konden bereiken zonder jullie hulp - dus 100.000.000 maal bedankt hiervoor!

Bebat oprichting

1995: Oprichting Bebat

Bebat vzw is een vereniging zonder winstoogmerk, opgericht in 1995 door de producenten van batterijen om ervoor te zorgen dat bedrijven kunnen voldoen aan hun wettelijke aanvaardingsplicht. Duracell, Energizer, Memorex, Panasonic en Varta bundelden hun krachten om een nationaal inzamelnetwerk uit te bouwen zodat consumenten hun gebruikte batterijen konden inleveren. Het jaar na de oprichting was Bebat operationeel en was de inzameling van gebruikte batterijen een feit.