Skip to content

Registreer je onderneming

Waarom en hoe kan ik bij Bebat aansluiten?

Moet ik aansluiten bij Bebat?

Als producent of invoerder is het niet eenvoudig om zelf te voldoen aan de wettelijke aanvaardingsplicht voor gebruikte batterijen en accu's. Wanneer u zich aansluit bij Bebat dan zorgen wij ervoor dat u aan deze aanvaardingsplicht voldoet.

Meer weten over de aanvaardingsplicht 

Doe de test en ontdek ons advies voor jouw bedrijf!

 

 

 

Brochure aanvaardingsplicht

Valt uw onderneming onder deze wetgeving? Ontdek alles over de aanvaardingsplicht in onze handige brochure!

   
Download de brochure

Hoe doen we dat voor u?

 • Bebat zamelt gebruikte batterijen in via een uitgebreid netwerk van inzamelpunten, verspreid over het hele Belgische grondgebied, en staat in voor de ophaling ervan.
 • Vervolgens zorgt Bebat ervoor dat deze gebruikte batterijen optimaal worden gesorteerd, zodat zij maximaal kunnen worden gerecycleerd en verwerkt. Bebat kan hieromtrent overeenkomsten met derden afsluiten.

Naast deze operationele taken vervult Bebat nog heel wat andere taken, zoals de rapporterings- en informatieverplichtingen aan de overheden, maar ook taken met betrekking tot preventie, sensibilisering, beheerstaken, financieel beheer, enz.

 • Bebat vervult de sensibiliseringsverplichting van haar deelnemers door radio- en TV-campagnes en allerhande acties die de consumenten bewust doen worden van het belang om hun gebruikte batterijen binnen te brengen in de inzamelpunten en hun aankoopgedrag naar milieuvriendelijkere batterijen te richten.
  Bekijk onze campagnes
 • Bebat besteedt hierbij een bijzondere aandacht aan de jongeren en heeft hiervoor met Villa Pila een educatief programma voor scholen opgericht.
  Meer leren over Villa Pilla
 • Ten slotte neemt Bebat de rapporteringsverplichting waar voor u als deelnemer en zorgen we voor de registratie van onze deelnemers bij de gewestelijke overheden. 

Registreer mijn onderneming

Aansluiten bij Bebat kan in 3 eenvoudige stappen:

Aansluiten bij Bebat gebeurt volledig elektronisch:

 1. U geeft uw gegevens in via ons deelnemersplatform myBatbase
 2. De handtekeningsbevoegde ondertekent via dit platform elektronisch de Toetredingsovereenkomst
 3. ​U betaalt een jaarlijkse administratieve deelnemingsbijdrage van 60€ (excl. btw)

Wat verwachten we van u als deelnemer?

 • Doe tijdig aangifte van de hoeveelheid batterijen die u verkoopt (op de Belgische markt brengt)  
 • Betaal tijdig uw facturen en werk mee aan audits om de correctheid van de aangiftes en andere verplichtingen na te kijken
 • U maakt comform de wettelijke verplichtingen melding van de milieubijdrage op uw facturen naar professionelen. Dit betekent dat er per artikel het aantal batterijen met de milieubijdrage moet vermeld worden. Hier vindt u een voorbeeldfactuur.
 • Alle overige verplichtingen die voortvloeien uit de aanvaardingsplicht neemt Bebat van u over. 

 

 

 

 

 

 

   

Retroactiviteit

Wanneer u zich aansluit bij Bebat, dient u zich retroactief in orde te stellen met de aanvaardingsplicht.

Bebat wil hiermee discriminatie voorkomen ten aanzien van bedrijven die zich reeds van bij de start van hun activiteit in regel stelden met de aanvaardingsplicht.

Invoerders en producenten die zich niet van bij de start van hun activiteiten aangesloten hebben bij Bebat, moeten voor de batterijen of toestellen met batterijen die ze in het verleden op de markt gebracht hebben ook aangifte doen bij Bebat - tenzij ze hiervoor zelf reeds voldaan hebben aan de aanvaardingsplicht.

Deze aangifte heeft betrekking op alle batterijen die op de markt zijn gebracht tot 3 jaar voorafgaand aan de aansluitingsdatum.

Buitenlandse deelnemers

Als Belgisch bedrijf heb je de mogelijkheid om de aanvaardingsplicht te laten overnemen door een buitenlandse leverancier. Dit kan interessant zijn voor bedrijven die kleine hoeveelheden batterijen of toestellen met batterijen op de markt brengen.

Opgelet! Zolang de buitenlandse leverancier niet is aangesloten bij Bebat, moet de Belgische producent / invoerder zelf de aanvaardingsplicht vervullen.

Internetverkoop / gevolmachtigde

Buitenlandse bedrijven die via het internet batterijen of toestellen met batterijen aanbieden aan particulieren, zijn tevens onderworpen aan de aanvaardingsplicht en kunnen zich hiervoor aansluiten bij Bebat

Registreer mijn onderneming

Over welke batterijen gaat het?

Zijn alle batterijen onderworpen aan de aanvaardingsplicht?

Lees meer

Misschien wil je dit ook wel lezen

Alles wat je moet weten over de jaarlijkse Bebat-aangifte

11 January 2019

Tegen 28 februari 2020 moet iedereen die in 2019 tot 10.000 batterijen of producten met batterijen op de Belgische markt heeft gebracht daarvan aangifte doen bij Bebat.

Milieubijdrage, aanvaardingsplicht en milieuvergunning? Dit moet je weten als je start met een webshop!

23 January 2018

Van milieubijdrage tot milieuvergunning: wat je moet weten als je start met een webshop.

Batterijen aangeven? Dit verandert er vanaf 2020.

26 November 2019

Goed nieuws voor Bebat deelnemers: vanaf 1 januari 2020 dalen de milieu- en administratieve bijdragen voor alle soorten batterijen. Kom hier meer te weten.