Skip to content
Batteripedia

Batteripedia

Ken je ze allemaal?

Batterijen die op school veilig ingezameld kunnen worden

AA-batterij

Jullie kennen mij vast wel. Mij kan je bijvoorbeeld terugvinden in de afstandsbedieningen van je tv. Ik kan veilig worden ingezameld op school.

AA-batterij
C-batterij

C-batterij

Ik ben een krachtige batterij, maar je ziet mij niet zo vaak. Als je mij vindt, zit ik vooral in speelgoed. Je kan mij veilig inzamelen op school.

D-batterij

D-batterij

Ze noemen mij wel eens het ‘grote broertje’ van de C-batterij. Mij kan je bijvoorbeeld terugvinden in grote zaklampen. Breng mij gerust naar een inzamelpunt op school.

Knoopcel

Mijn + en – pool liggen door mijn slanke lijn heel dicht bij elkaar en hierdoor kan ik sneller kortsluiting maken in combinatie met sommige andere batterijen. Om te vermijden dat dit gebeurt, kan je mij op een stuk plakband plakken met mijn soortgenootjes. Je mag mij in kleine hoeveelheden inzamelen op school.

Knoopcel

9 Volt-batterij

9 Volt-batterij

Mij kan je herkennen aan mijn uitstekende polen. Ik zit bijvoorbeeld in de afstandsbediening van telegeleide auto’s of in de afstandsbediening van je garagepoort. Ik durf in combinatie met een knoopcel al eens kortsluiting te maken. Geef mij de kans hiertoe niet en plak mijn ‘antennes’ preventief af. Zo kan je ook mij veilig inzamelen op school.

Batterijen die in de winkel of het recyclagepark binnengebracht moeten worden

Batterij van een video-, audio- of fototoestel

Batterij van een video-, audio- of fototoestel

Ik bezorgde je vroeger heel wat leuke momenten. Ik speelde muziek af of legde je mooiste momenten vast. Nu ik leeg ben mag je mij inzamelen in winkels of op het recyclagepark en geeft Bebat mij een nieuw leven.

4,5 Volt batterij

4,5 Volt batterij

Ik zit vaak in zaklampen, radio’s en wekkers. Mijn polen of ‘antennes’ plak je best preventief af om kortsluiting te voorkomen. Ik kan veilig worden ingezameld in winkels of op het recyclagepark.

Batterijen van een e-sigaret

Wij komen vaak voor in vele verschillende kleuren. Maar let op! Wij zijn heel erg krachtige batterijen. Plak onze polen af op een stuk plakband alvorens ons binnen te brengen in een winkel of op het recyclagepark.

Batterijen van een e-sigaret
Accu van een boormachine

Accu van een boormachine

Jullie kennen mij vast wel. Mij kan je bijvoorbeeld terugvinden in toestellen zoals een boor- of schroefmachine. Ik kan veilig worden ingezameld in het recyclagepark.

Laptopbatterij

Laptopbatterij

Ik ben een laptop batterij. Als ik leeg ben mag je mij inzamelen in de winkel of op het recyclagepark.

Weidebatterij

Weidebatterij

Heb je thuis een paard of schapen in de tuin? Of zijn je ouders landbouwers? Dan heb je mij vast al eens gezien. Ik ben een weidebatterij. Wanneer ik leeg ben, breng je mij naar het recyclagepark.

Batterij van een alarminstallatie

Vroeger zag ik erop toe dat dieven niet onopgemerkt in je huis konden binnenkomen. Ik ben de batterij van een alarminstallatie. Nu ik leeg ben, kan je mij veilig inzamelen op het recyclagepark.

Batterij van een alarminstallatie
Powerbank

Powerbank

Ook ik ben een batterij! Misschien gebruikte je mij wel al eens om je GSM draadloos op te laden. Mij mag je gewoon inzamelen in de winkel of op het recyclagepark.

Blokbatterij

Blokbatterij

Ik zit soms nog in een zaklamp. Als je mij thuis hebt, mag je mij inzamelen in de winkel of op het recyclagepark. Vergeet je dan niet om mijn polen af te plakken met tape!

Autobatterij

Autobatterij

Ik ben een reus van een batterij en zit in een auto. Ik hoor zeker niet thuis in de Bebat-inzamelunit op school of in de winkel. Mij breng je best naar het recyclagepark of de garagehouder.

Batterij uit een modelbouwtoestel

Batterij uit een modelbouwtoestel

Knutsel je graag modelbouw vliegsimulators in elkaar? Ik ben de batterij die ervoor zorgt dat je vliegtuigje voldoende energie krijgt. Je mag mij binnenbrengen in de winkel of op het recyclagepark. Is mijn buikje helemaal rond en ben ik opgezwollen? Dan ben ik waarschijnlijk beschadigd en breng je mij in alle veiligheid naar het recyclagepark.

Batterijpack

Batterijpack

Alleen als ik volledig aangekleed ben en mijn jasje nergens beschadigd is, mag je mij inzamelen in de winkel en op het recyclagepark. Is mijn jasje toch beschadigd of ben ik volledig naakt? Breng mij dan enkel binnen op het recyclagepark.

Tractiebatterij

Mij vind je terug in elektrische voer- en vaartuigen zoals vorkheftrucks, palletwagens of veegmachines. Mij mag je niet inzamelen op school of in de winkel en laat je best ophalen door een professional.

Tractiebatterij
Batterij van een elektrische fiets

Batterij van een elektrische fiets

Ik bezorgde jou of je ouders heel wat leuke ritjes. Wanneer ik versleten ben en niet meer goed oplaad, breng je mij terug naar de fietshandelaar of naar het recyclagepark. Ik hoor niet thuis in de Bebat-inzamelunit op school of in de winkel, omdat ik een extra krachtige Lithium batterij ben.

Batterijen die extra zorg nodig hebben

Lekkende batterij

Lekkende batterij

Ik kom in alle mogelijke vormen en maten. Mij steek je best direct apart in een plastic zakje alvorens mij in het Bebat-vat te gooien. Vermijd het contact met handen en huid.

Naakte cel en naakte pack

Wij zijn een naakte cel en een naakte pack en zoals onze naam al aangeeft hebben wij geen jasje aan en staan wij in ons blootje. Wij zijn industriële batterijen. Breng ons veilig binnen op het recyclagepark.

Naakte cel en naakte pack
Beschadigde batterij

Beschadigde batterij

Met mij moet je extra voorzichtig omgaan. Je stopt mij in een plastic zakje en brengt mij liefst zo snel mogelijk naar het recyclagepark.

Gezwollen batterij

Gezwollen batterij

Staat mijn buikje rond en zit ik nog in het toestel? Laat mij dan in het toestel zitten en breng ons samen naar het recyclagepark. Ben ik al uit het toestel? Stop mij in een plastic zakje en breng mij veilig naar het recyclagepark.