Skip to content
Energy Storage Systems (ESS)

Energy Storage Systems (ESS)

Hoe kan Bebat jou helpen?

Homebattery

Als producent, invoerder of installateur die Energy Storage Systems (ESS) op de Belgische markt brengt, moet je voldoen aan de wettelijke aanvaardingsplicht

De oplossing die Bebat aanbiedt is afhankelijk van het gewicht van de ESS-modules die je op de markt brengt. 

  1. ESS-modules tot en met 200 kg met milieubijdrage
  2. ESS-modules boven 200 kg met administratieve bijdrage en garantie

ESS-modules ≤ 200 kg met milieubijdrage

Vanaf 1 januari 2022 voerde Bebat een milieubijdrage in voor Energy Storage Systems (ESS), waaronder thuisbatterijen. Die betaal je als deelnemer van Bebat op het moment dat de batterij op de markt komt, en dus niet bij terugname in de toekomst. Dit is het Pay as you Sell principe.

Thuisbatterijen

Over welke batterijen gaat het?

De milieubijdrage is ingevoerd voor ESS-modules voor energieopslag met een gewicht ≤ 200 kg die gekoppeld zijn aan een decentrale energieproductie-installatie voor elektriciteit, ongeacht de plaats waar ze geïnstalleerd worden, met uitzondering van loodbatterijen. Hieronder vallen de modules voor residentieel (thuisbatterijen), commercieel en/of industrieel gebruik. Batterijen die back-updoeleinden als hoofdfunctie hebben, de zogenaamde UPS-batterijen horen daar niet bij.

De milieubijdrage wordt per kg berekend. Om het gewicht van de batterij te bepalen  dien je het gewicht te nemen van de batterij/module waar het serienummer op staat inclusief behuizing als die er is. De omvormer en BMS (Batterij Management System) moeten enkel meegeteld worden als deze in de behuizing geïntegreerd zijn.

Voor alle duidelijkheid: de traditionele batterijen zoals AA, AAA, knoopcellen,… vallen hier niet onder.

ESS industrieel

ESS-modules > 200 kg met administratieve bijdrage en garantie

Het Pay as you Collect principe is van toepassing. Wat betekent dit? Voor ESS-modules > 200 kg die niet onder de milieubijdrage vallen, betaal je als producent/invoerder een kleine administratieve bijdrage van € 0,053 /stuk (module) (excl. btw) bij het op de markt brengen. Later bij de ophaling betaal je de effectieve prijs voor transport, ontmanteling en recyclage van dat moment.  Bebat kan je hierbij helpen door middel van een individueel contract.

Daarnaast verplicht de Europese Batterijverordening (Art.58.7) jou als producent/invoerder om een garantie te stellen wanneer de kost van einde leven niet vooraf wordt betaald. Op die manier is de kost ook in geval van faillissement of stopzetting afgedekt. De garantie kan de vorm aannemen van een verpande rekening, een bankgarantie op eerste verzoek of een verzekering, op naam en ten laste van jou individuele producent/invoerder en met de overheid als begunstigde.

Je dient dus bij het op de markt brengen van dergelijke modules een aantal stappen te ondernemen. Je rekent best een kost door aan je klant zodat je over voldoende financiële middelen beschikt wanneer de batterijen hun einde leven bereiken.

Opgelet!

Bebat stelt vast dat de markt voor grote ESS sterk evolueert van air cooled naar liquid cooled batterijen waardoor het gewicht per module meestal de grens van 200 kg overschrijdt.  Vele bedrijven worden nu geconfronteerd met de complexiteit van het Pay as you Collect systeem en hebben Bebat gevraagd om op korte termijn stappen te ondernemen om ESS-modules > 200 kg ook te onderwerpen aan de huidige milieubijdrage van € 2,89 / kg (excl. btw).

Thuisbatterij garage

Lijst ESS ≤ 200 kg - Historiek

Bebat heeft een lijst opgesteld van ESS met hun gewicht, de chemische familie en het bedrag van de milieubijdrage. Deze lijst is niet limitatief en wordt aangevuld met informatie die we van deelnemers ontvangen. We updaten deze lijst op regelmatige basis. Je kan de meeste recente versie, alsook de vorige versies hieronder terugvinden.

Wat betekent dit voor jou als producent, invoerder of installateur?

Voor alle ESS ≤ 200 kg die je vanaf 1 januari 2022 op de markt brengt, betaal je als deelnemer van Bebat een milieubijdrage. Die bijdrage dekt de kosten voor registratie, preventie, sensibilisering, inzameling, ontmanteling, verwerking, recyclage, rapportering aan de overheid en ‘research & development’ om na te gaan of de batterijen een tweede leven kunnen krijgen (pay-as-you sell).

Met andere woorden: alle kosten zijn gedekt. Dat betekent dat je op het moment van terugname aan het einde van de levensloop van de batterijen (8 à 10 jaar later) geen kosten meer moet verwachten.

Lees meer in onze blogpost 

Thuisbatterij in garage
Thuisbatterij zonnepanelen

Wat betekent dit voor jou als consument?

De bedrijven aangesloten bij Bebat betalen vanaf 1 januari 2022 een milieubijdrage aan Bebat op het moment dat de ESS op de markt wordt gebracht.

Als je leverancier bij Bebat is aangesloten is of het bewijs kan leveren dat hij de ESS heeft aangekocht bij een bedrijf dat aangesloten is bij Bebat, dan ben je ervan verzekerd dat je batterij gratis teruggenomen wordt op het einde van haar leven, ook al verkoopt je leverancier geen ESS meer of is hij op het moment van de afdanking failliet. 

Lees meer in onze blogpost

Jaarlijkse aangifte Bebat

Heb je nog vragen?

Contacteer ons