Skip to content

Deze zeven dingen worden gemaakt van jouw lege batterijen

Hoeveel batterijen heb jij in huis? Als je echt zou gaan tellen, vind je er vast meer dan honderd! Wist je dat een Belgisch gezin gemiddeld 125 batterijen in huis heeft? Daarvan zijn er 13 leeg.

Als je je lege batterijen regelmatig naar een Bebat-inzamelpunt brengt, geven we ze een nieuw leven. We recycleren ze op een milieuvriendelijke manier, waarna ze kunnen dienen om brillen, fietsen, gsm’s en nog andere - best verrassende - voorwerpen mee te maken.


verzamelboxen

 

Wat maken we van lege batterijen?

De bijna 3000 ton lege batterijen die we bij Bebat jaarlijks binnenkrijgen, recycleren we. Voor elk type batterij bestaat een specifieke manier van recycleren. Daarna dienen de metalen die we uit de batterijen halen als grondstof voor nieuwe voorwerpen. Deze zeven dingen kunnen bijvoorbeeld gemaakt worden met de grondstoffen van jouw lege batterijen:

  • 13 lege batterijen worden een modieuze brilmontuur
  • 120 lege batterijen worden een splinternieuwe gieter
  • 256 lege batterijen worden de nieuwste gsm
  • 297 lege batterijen worden een handige kookpot
  • 1.882 lege batterijen worden een verkeersbord
  • 3.132 lege batterijen vormen samen het frame van je fiets
  • 500.000 lege batterijen worden een heus vliegtuig

Best spannend om te weten dat je batterijen een compleet nieuwe bestemming krijgen nadat je ze hebt binnengebracht. Zamel jij genoeg lege batterijen in om een fiets te maken? Misschien kan je op school wel samen recycleren en ooit een compleet vliegtuig bij elkaar sparen!

 Wist je dat een Belgisch gezin gemiddeld 125 batterijen in huis heeft?


Batterijen inzamelen: goed voor het milieu én voor jou

Dat batterijen recycleren goed is voor het milieu, daar is iedereen het over eens. Door de grondstoffen opnieuw te gebruiken moet er minder ontgonnen worden en dat is sowieso goed nieuws. Goed recycleren is dus belangrijk voor de natuur én voor ons. Bebat maakt het binnenbrengen van lege batterijen extra spannend door elke maand een winnaar te loten uit alle binnengebrachte Bebat-zakjes. Die geluksvogel gaat met een prachtige prijs aan de haal. Zo win je dus twee keer!

Verzamel je met de hele school batterijen in een Bebat-inzamelton? Dan krijgt de school voor elke ingezamelde kilogram 1 spaarpunt. Die Bebat-spaarpunten kan je inruilen tegen toffe spullen voor de school. Elk jaar organiseren we een grote scholenwedstrijd én we ontwikkelden samen met Uitgeverij Averbode het lespakket VOLTA. Kers op de taart? Een bezoek aan Villa Pila, ons interactief parcours dwars doorheen de wereld van de batterij.

Op zoek naar een inzamelpunt bij jou in de buurt? Hier vind je meteen wat je zoekt!


Op zoek naar een inzamelpunt?

Vind er hier eentje in jouw buurt.


Vind een inzamelpunt  

Misschien wil je dit ook wel lezen

Een startbatterij kopen voor je auto? Zo kies je de juiste!

09 January 2018

Welke autobatterijen bestaan er? Welke is geschikt voor jouw wagen? Onze expert zet je op weg!

Wat is het verschil tussen een hybride, plug-in hybride en elektrische auto?

17 July 2018

Er zijn al heel wat elektrische wagens op de markt. Maar wat is nu precies het verschil tussen hybride, plug-in hybride en volledig elektrische auto’s? Lees het in deze blogpost.

SOS lekkende batterijen

05 February 2018

We hebben het allemaal al eens meegemaakt. Je checkt de batterijen van je afstandsbediening of pratende teddybeer en treft een knoeiboel aan: witte korreltjes zitten vastgekoekt rond de batterijtjes. Wanneer je batterijen te lang in een apparaat laat zitten, gaan ze immers lekken. Dit is wat je kan doen!