Skip to content

Een startbatterij kopen voor je auto? Zo kies je de juiste!

Je wil een nieuwe batterij kopen voor je auto, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Want welk type accu zit er in je auto? Welke startbatterijen bestaan er? Dankzij ons overzicht wordt de juiste autobatterij kiezen makkelijk. In één moeite geven we ook nuttige tips mee om je startbatterij langer te laten leven.

Welk type startbatterij heeft jouw auto?

Wil je de batterij in je auto vervangen? Kijk dan om te beginnen in de handleiding van je wagen of vraag na bij een autoprofessional welk type batterij er in jouw wagen hoort.

Er bestaan twee types startbatterijen:

  • Conventionele startbatterijen
  • Startbatterijen voor voertuigen met een start-stop systeem:
    •  AGM-batterijen: geschikt voor krachtige wagens, SUV’s en lichte vrachtwagens
    •  EFB-batterijen: geschikt voor kleine of middelgrote wagens
Accu’s voor wagens met een start-stop systeem zijn krachtiger omdat deze accu’s een groter aantal keer geladen en ontladen kunnen worden. Het zijn batterijen met een hogere laadacceptatie: hun oplaadtijd is aanzienlijk korter.

Een accu kopen voor je auto. Stap voor stap!

Mogelijkheid 1: je auto heeft een start-stop systeem

Rijd je met een SUV, een krachtige wagen of een lichte vrachtwagen? Dan kies je voor een AGM-accu.
Heb je een middelgrote of kleine auto? Dan is een EFB-accu de geschikte autobatterij.

Mogelijkheid 2: je rijdt met een wagen zonder start-stop systeem

Dan moet je een conventionele auto-accu kopen. Houd bij het kopen van zo’n accu rekening met het startvermogen en de capaciteit van de autobatterij. Het startvermogen van de batterij wordt weergeven door de koudstartstroom. Die geeft aan hoe goed de batterij start bij zeer lage temperaturen. De capaciteit vind je op de batterij zelf en wordt uitgedrukt in Ampère per uur.

Voor het kiezen van een conventionele startbatterij, sta je best eerst even stil bij:

  • het type en de kracht van je motor: bij grotere en krachtige motoren zijn batterijen met een groter startvermogen nodig. Het startvermogen vind je op de batterij zelf en in de handleiding van je wagen.
  • de uitrusting van de auto: hedendaagse auto’s krijgen allerlei extra’s mee om de veiligheid, het comfort en de luxe te verhogen. Denk bijvoorbeeld aan de boordcomputer, airconditioning of een alarminstallatie. Handig, maar kies zeker een batterij met een hogere capaciteit.
  • weersomstandigheden: woon je op een plaats waar vaak extreem lage temperaturen (onder -10°C) heersen? Dan moet je autoaccu een groter startvermogen hebben. Rij je vaak bij extreem hoge temperaturen (meer dan 30°C)? Dan beschikt de startbatterij best over een hogere capaciteit.
  • autogebruik: maak je vaak korte ritten van minder dan 10 km? Zorg dan voor een accu met een hogere capaciteit.

accu voor auto

Onze raad: vraag het aan een professional

Vraag vóór het kopen van een nieuwe accu voor je auto zeker advies aan een autoprofessional. Met onze tips bij de hand kan je meteen de juiste vragen stellen en begrijp je de antwoorden van de garagehouder helemaal.
Heb je een relatief nieuwe wagen, laat de nieuwe autobatterij dan plaatsen door jouw favoriete autoprofessional. De boordcomputer moet immers opnieuw ingesteld worden … en dat mag echt niet fout gaan.

Zorg dragen voor je autobatterij? Met deze 11 tips loopt dat op wieltjes

Tip 1: wintervoorzorgen
Laat voor het begin van de winter je startbatterij en het elektrisch circuit van je voertuig door een autoprofessional nakijken. Zo rij je zorgeloos Koning Winter tegemoet.

Tip 2: kalme start, blije batterij
Rij na het starten van de motor altijd eerst op een rustig tempo tot de motor goed opgewarmd is.

Tip 3: extreme buitentemperaturen
Bij extreme temperaturen schakel je best zoveel mogelijk opties uit die veel energie van de startbatterij vragen: airconditioning, start-stopsysteem, lichten, …

Tip 4: hot, hot, hot? Eerst afkoelen!
Is het extreem warm weer? Zet dan eerst even de autodeuren open voor je vertrekt. Ook wanneer de grootste hitte uit de auto weg is, rij je best nog even met het raam open vooraleer je de airco aan zet.

Tip 5: een warmwaterkruikje voor je autobatterij
Say what, een warmwaterkruik voor je autobatterij? Het helpt écht! Als je bij extreme koude niet anders kan dan je auto buiten parkeren, dan warm je voor vertrek best je batterij even op. Dat kan met een speciaal toestel, maar evengoed met een warmwaterzak.

Tip 6: je batterij houdt niet van korte ritten
Beperk korte ritten. De startbatterij kan bij korte afstanden immers niet opnieuw opladen. Deze tip is goed voor je conditie én het milieu, want je kan – als je goed te been bent – net zo goed te voet of met de fiets naar de bakker om de hoek.

Tip 7: weg met oude motorolie
Gebruik moderne motorolie voor je auto. Deze olie blijft dunner bij lagere temperaturen, waardoor de koude motor gemakkelijker ronddraait en minder energie vraagt van de startbatterij.

Tip 8: radio aan, contact uit
Laat het contact niet aanstaan als je enkel naar de radio luistert. Je batterij zal langer meegaan.

Tip 9: een dak boven het hoofd
Parkeer je wagen zoveel mogelijk binnen of onder een carport. Zo hou je temperatuurschommelingen iets beperkter.

Tip 10: auto niet op slot = actieve batterij
Doe je auto altijd op slot, ook wanneer die thuis in de garage geparkeerd staat. Zoals bij een tv blijft een voertuig dat niet op slot is energie verbruiken. De batterij zal zich ontladen en zal zich niet meer opladen wanneer je niet genoeg met de wagen rijdt.

Tip 11: op reis zonder wagen? Laat je batterij niet in de steek
Ga je op reis en laat je de auto thuis? Plaats dan een druppellader op de batterij. Dat is een goedkoop toestel dat voorkomt dat de batterij leeg is wanneer je terugkomt.

 Say what, een warmwaterkruik voor je autobatterij? Het helpt écht!


Waar kan je terecht met je gebruikte autobatterij?

Een lege autobatterij kan je gratis bij je autoprofessional afleveren. En ook in het recyclagepark kan je ermee terecht.
Hoe zit de recyclage van een autobatterij in elkaar? De meeste startbatterijen zijn loodbatterijen. Die zijn prima te recycleren want 97% van het lood kan opnieuw dienen voor de productie van loodbatterijen. Het zwavelzuur uit deze batterijen kunnen we volledig recycleren, valoriseren of neutraliseren. De kunststof behuizing wordt gerecycleerd of verbrand met energierecuperatie.
Je autobatterij laten recycleren is goed voor het milieu. Laat ze dus zeker niet eenzaam verkommeren in je garage.

Ben je benieuwd hoe het recyclageproces in elkaar zit én hoe Bebat probeert het verschil te maken? We vertellen je er hier alles over.


Op zoek naar een inzamelpunt?

Vind er hier eentje in jouw buurt.


Vind een inzamelpunt  

Misschien wil je dit ook wel lezen

5 originele dagtrips met elektrische voertuigen

05 February 2018

Eropuit in eigen land? Ja, maar dan wél met een originele elektrische twist. Deze 5 voertuigen kan je echt huren!

Testimonial: Alles over onze samenwerking met ’s lands oudste fietsenproducent L’Avenir

03 May 2018

Hoe kan Bebat het verschil maken voor jouw bedrijf? We laten Stefan Mariën van fietsenproducent L’Avenir uit Lier aan het woord.

Waar vind ik een laadpaal voor mijn elektrische auto? En wat kost een oplaadbeurt?

03 September 2018

Je elektrische auto kan je thuis opladen of onderweg aan een laadpaal. Maar waar vind je laadpalen? Een handig online overzicht!