Skip to content
Recycleren

Recycleren

AA batterijen

Alkaline en zinkkool

Wist je dat we uit alkaline en zinkkool batterijen zink, ijzer, mangaan maar ook plastics recycleren? Deze grondstoffen kunnen later opnieuw worden gebruikt in tal van afgewerkte producten:

  • ijzer voor allerlei toepassingen
  • zink voor daken, ramen, buizen en omheiningen
  • chemische producten voor de galvanische industrie
  • slakken voor de wegenbouw
  • brandstof voor cementfabrieken (Recyfuel – plastic & papier)
  • ...

Knoopcellen

Knoopcellen zijn dan weer ander recyclageverhaal, want hier wordt eerst het kwik gedistilleerd zoals wettelijk voorgeschreven en wat overblijft wordt verder gerecycleerd. Daarbij worden vooral de metalen gerecupereerd en opnieuw als grondstof gebruikt in diverse industrieën.

Knoopcellen
Cadmium batterij

Nikkel-cadmium

De belangrijkste grondstoffen die gerecupereerd worden tijdens het recyclageproces van nikkel cadmium batterijen zijn ijzer, cadmium (NiCd) en nikkel: het cadmium uit batterijen wordt gebruikt voor de productie van specifieke nikkel-cadmium batterijen en het nikkel voor de productie van ferro-nikkel. 

Nikkel metaalhydride

Bij de recyclage van nikkel metaalhydride batterijen wordt het ijzer, nikkel en kobalt er terug uitgehaald.

Nikkel bolletjes
mechanic fixing a car battery

Loodaccu's

Bij de recyclage van loodaccu’s wordt het accuzuur eerst verwijderd. De batterijen worden gesmolten in een oven waarbij het plastic samen met cokes als brandstof dient. Het lood dat vrijkomt wordt geraffineerd om er later nieuwe loodbatterijen of dakbedekking van te maken of om gebruikt te worden als bescherming bij röntgenfoto's en radiotherapie.

Lithium

Herlaadbare lithium batterijen zijn zeer populaire batterijen voor allerlei draagbare toestellen. Vrijwel elk jaar worden nieuwe types herlaadbare lithium batterijen op de markt gebracht. De recyclagetechnologie moet hierdoor uiteraard ook regelmatig aangepast worden. De eerste herlaadbare lithium batterijen bevatten relatief veel kobalt, maar dit is in de nieuwste generaties nauwelijks nog het geval.

Lithium batterijen worden eerst gesorteerd, gedemonteerd, geschredderd en tot slot gezeefd. Daarna worden via pyrometallurgische en/of hydrometallurgische processen verschillende metalen gerecupereerd. In de praktijk ligt de focus bij de recyclage van deze batterijen op het recupereren van ijzer, kobalt, koper, nikkel en aluminium. De metalen dienen opnieuw als grondstoffen voor diverse industrieën. 

Lithium knoopcellen
employees discussing about stuff instead of working

Kwalitatieve partners

Bebat waakt erover dat we steeds de nieuwste en efficiëntste recyclagetechnologieën gebruiken (die geen buitensporige kosten veroorzaken) met als doel zoveel mogelijk materialen te kunnen recycleren met de grootste winst voor het milieu. Bebat werkt alleen met recyclers die door de overheid erkend zijn en aan de strengste normen voldoen. Elk jaar rapporteert Bebat in detail aan de overheden of de voorgeschreven recycling efficiency behaald is en of de juiste processen gevolgd zijn.