Bijdragen | Bebat Overslaan en naar de inhoud gaan

Bijdragen

Hier vindt u een overzicht van de actuele bijdragen.

Actuele bijdragen - geldig tot en met 31.12.2017

Als deelnemer bij Bebat betaalt u jaarlijks een forfaitaire bijdrage van 60 EUR (excl. btw) aan Bebat. Daarnaast betaalt u een milieubijdrage of een administratieve bijdrage per op de markt gebrachte draagbare of industriële batterij of accu.

Voor retroactieve aangiftes geldt de milieu- of administratieve bijdrage die geldig was op het moment dat de batterij of het toestel met batterij op de markt werd gebracht.

Vanaf 01.01.2018 zal Bebat gedifferentieerde bijdragen invoeren. Dit betekent dat de bijdrage zal verschillen naargelang de chemische familie en het gewicht van de batterij. Meer hierover vindt u hieronder.

Hier vindt u een overzicht van de actuele bijdragen geldig tot en met 31.01.2017:

 

Gedifferentieerde bijdragen - geldig vanaf 01.01.2018

Vanaf 01.01.2018 zullen de bijdragen voor draagbare, industriële en automotive batterijen en accu’s wijzigen. Er wordt niet langer een uniforme prijs gehanteerd voor de verschillende types en soorten batterijen.

Dit verandert er op 01 januari 2018: 

De wetgeving voorziet dat de milieubijdrage dient bepaald te worden per soort en per type batterij. Bebat pleitte bij de 3 gewestelijke administraties echter voor een evenwicht tussen differentiatie in bijdragen en administratieve eenvoud voor de deelnemers en de distributie. Bijgevolg worden enkel de milieubijdragen voor lithium herlaadbare batterijen gedifferentieerd. 

Voor grote batterijen met een gewicht > 20 kg (uitz. loodbatterijen > 3 kg) werd een administratieve bijdrage ingevoerd waarin de kosten van inzameling, ophaling, sortering, verwerking en recyclage niet zijn inbegrepen. De nieuwe bijdragen gelden vanaf 01/01/2018 voor de verkoop tussen alle professionelen (fabrikanten, invoerders, groot- en kleinhandelaars). Voor de verkoop aan de consument gaan de nieuwe bijdragen ten laatste in op 01/04/2018. Op deze manier hebben de professionelen die aan consumenten verkopen 3 maanden de tijd om hun stocks uit te verkopen. 

Hier vindt u een overzicht van de gedifferentieerde bijdragen geldig vanaf 01.01.2018:

Vragen over de gedifferentieerde bijdragen?

Hier vindt u een overzicht van de veelgestelde vragen.

Naar de FAQ