Bijdragen | Bebat Overslaan en naar de inhoud gaan

Bijdragen

Hier vindt u een overzicht van de actuele bijdragen.

Actuele bijdragen

Als deelnemer bij Bebat betaalt u jaarlijks een forfaitaire bijdrage van € 60 (excl. btw) aan Bebat. Daarnaast betaalt u een milieubijdrage of een administratieve bijdrage per op de markt gebrachte draagbare, industriële of automotive batterij of accu.

Voor retroactieve aangiftes geldt de milieu- of administratieve bijdrage die geldig was op het moment dat de batterij of het toestel met batterij op de markt werd gebracht. Hier kan u de historiek van de bijdragen terugvinden.

Sinds 01/01/2018 werden de bijdragen voor draagbare, industriële en automotive batterijen en accu’s gewijzigd. 

De wetgeving voorziet dat de milieubijdrage dient bepaald te worden per soort en per type batterij. Bebat pleitte bij de 3 gewestelijke administraties echter voor een evenwicht tussen differentiatie in bijdragen en administratieve eenvoud voor de deelnemers en de distributie. Bijgevolg worden enkel de milieubijdragen voor lithium herlaadbare batterijen gedifferentieerd. 

Voor grote batterijen met een gewicht > 20 kg (uitz. loodbatterijen > 3 kg) werd een administratieve bijdrage ingevoerd waarin de kosten van inzameling, ophaling, sortering, verwerking en recyclage niet zijn inbegrepen.  

Hier vindt u een overzicht van de gedifferentieerde bijdragen geldig vanaf 01/01/2018:

Heeft u nog vragen over de gedifferentieerde bijdragen? Klik hier

Bijdragen vanaf 1 januari 2019

Per 01/01/2019 zullen de bijdragen voor draagbare, industriële en automotive batterijen en accu’s opnieuw wijzigen. 

Enkel de bedragen van de milieubijdragen en administratieve bijdragen zullen verder verlagen. Het betreft dus geen wijziging aan de structuur van types en categorieën die per 01/01/2018 werden ingevoerd.

Wat verandert er op 1 januari 2019?

Als deelnemer bij Bebat betaalt u naast de milieu- of administratieve bijdrage per op de markt gebrachte batterij jaarlijks een forfaitaire bijdrage van € 60 (excl. btw) aan Bebat. 

Voor retroactieve aangiftes geldt de milieu- of administratieve bijdrage die geldig was op het moment dat de batterij of het toestel met batterij op de markt werd gebracht. Hier kan u de historiek van de bijdragen terugvinden. 

De wijzigingen gaan in per 01/01/2019 voor wat betreft de verkopen tussen professionelen (fabrikanten, invoerders, groot- en kleinhandelaars). Er werd een overgangsfase voorzien tot ten laatste 01/04/2019 voor verkopen aan consumenten, zodat bestaande stocks nog gedurende 3 maanden aan de bijdragen van 2018 verkocht kunnen worden.

Hierna vindt u een overzicht van de gedifferentieerde bijdragen die geldig zullen zijn vanaf 01/01/2019:

Vragen over de gedifferentieerde bijdragen?

Hier vindt u een overzicht van de veelgestelde vragen.

Naar de FAQ