Skip to content

Alles wat je moet weten over de vereenvoudigde Bebat-aangifte

Breng je batterijen of toestellen met batterijen op de Belgische markt? Dan ben je ook verantwoordelijk voor de inzameling en recyclage ervan wanneer ze afgedankt zijn, zegt de wetgever. En je hoort hierover te rapporteren bij de gewestelijke overheden. Slaak je nu een diepe zucht? Wees gerust: Bebat neemt de meeste van die verplichtingen van je over, tenminste, als je deelnemer bent. Dan moet jij alleen aangeven bij Bebat hoeveel (en welke) batterijen je op de markt hebt gebracht. En je bijdragen betalen, natuurlijk. Waarvoor dient die Bebat-aangifte en hoe pak je het aan? In dit artikel zetten we het op een rij.


Waarom een Bebat-aangifte?

Hoe werkt Bebat precies? Als deelnemer van Bebat zorg je - samen met ruim 2.600 andere deelnemers - voor de financiering van het systeem waarin Bebat afgedankte batterijen inzamelt, ophaalt, sorteert, transporteert, recycleert en daarover rapporteert aan de overheid. Bovendien doen we aan heel wat sensibilisering om het binnenbrengen van gebruikte batterijen te maximaliseren. Concreet betaal je daarvoor een jaarlijks forfait van € 60 plus een milieu- of administratieve bijdrage per batterij die je op de markt brengt.

Hoeveel draag je bij per batterij?

Daar kwam verandering in sinds 1 januari 2018. Sindsdien zijn de bijdragen gedifferentieerd, onder andere voor de herlaadbare lithium batterijen met een gewicht ≤20kg. Dit zijn de batterijen die je vindt in gsm’s, laptops, andere oplaadbare toestellen, … Op de Bebat-website lees je meer over de bijdragen.

Breng je in totaal minder dan 10.000 batterijen per jaar op de markt? Dan volstaat een jaarlijkse Bebat-aangifte of declaratie. Eén aangifte over het voorbije jaar.

Let wel: van zodra je er méér op de markt brengt, geef je best een seintje aan Bebat en doe je maandelijks aangifte.

De aangifte over 2018 moet uiterlijk op 28 februari 2019 worden gedaan. Daarom gaan we er nú dieper op in.

 

Wat gebeurt er met je aangifte?

Op basis van je aangifte worden de bijdragen die je verschuldigd bent berekend. Bovendien rapporteert Bebat het totaal aantal batterijen dat door de deelnemers werd aangegeven aan de gewestelijke overheden, onderverdeeld per chemische familie, los of ingebouwd, en gewicht.

Op grond daarvan leggen de gewesten de inzameldoelstellingen vast voor Bebat. Voor Vlaanderen is dit 45% van de verkochte draagbare batterijen, in Brussel en Wallonië is dat 50%.

Goed om te weten: samen met Bebat overtreft de Belgische bevolking telkens deze doelstelling. In 2017 werd een percentage gehaald van 61%. Een hele prestatie! Willen we die doelstellingen met zijn allen opnieuw overtreffen, dan is tijdig - en correct - je aangifte doen gewoonweg cruciaal. 

Hoe doe je de aangifte?

Dankzij het myBatbase deelnemersportaal dat Bebat bouwde, kan je online je aangifte doen.

TIP: Ben je Bebat-deelnemer maar heb je nog geen gebruikersprofiel aangemaakt op myBatbase? Hoe je dit kan doen, lees je hier.

 

1. Voorbereiding: verzamel eerst alle info die je nodig hebt

Let wel: je moet enkel batterijen en accu’s aangeven die je hebt aangekocht in het buitenland bij een bedrijf dat niet is aangesloten bij Bebat en die in België op de markt worden gebracht.

! De batterijen die werden aangekocht in België maar verkocht zijn in het buitenland, moeten worden afgetrokken van het totaal aantal batterijen. Buitenlandse deelnemers horen een jaarlijkse aangifte in te dienen op basis van hun verkopen van batterijen aan Belgische klanten. Deze klanten kunnen bedrijven zijn van wie de aanvaardingsplicht wordt overgenomen of particulieren in geval van verkoop op afstand.

Waar vind je de aantallen?

 • Verkoop je enkel op facturen, doe dan aangifte op basis van je verkopen.
 • Werk je enkel met kastickets of een combinatie van facturen en kastickets, baseer je dan op je aankopen

Controleer vooraf over welke soort(en) batterijen het gaat.

 • Gaat het om een knoopcel?
 • Welke chemische samenstelling? (zink-koolstof, alkaline, lithium-ion …)
 • Gewicht per batterij (in gram)

Vind je die informatie niet op de verpakking of de batterijen zelf? Doe dan navraag bij de leverancier. Die geeft vaak productinformatie op zijn website.

Knoopcellen en startbatterijen voor voertuigen zijn makkelijk te herkennen. Extra aandacht verdienen de herlaadbare lithium batterijen. In die categorie zijn de veranderingen qua tarifering het grootst en is het belangrijk dat je ze onderbrengt onder het juiste nomenclatuurnummer.

2. Zoals gezegd dient de aangifte te gebeuren per nomenclatuurnummer.

De lijst van nomenclatuurnummers is onderverdeeld in afdelingen die je herkent aan een letter:

 • A staat voor aparte of los verkochte batterijen
 • B staat voor ingebouwde of met een toestel verkochte batterijen
 • SA zijn automotive (start) batterijen - 1ste montage
 • SB zijn automotive (start) batterijen - vervangmarkt

Een overzicht van nomenclatuurnummers vind je hier.

Alle info verzameld? Dan ben je klaar om aan je aangifte te beginnen.  

3. Log in op MyBatbase

Log in op myBatbase met je gebruikersnaam, je deelnemersnummer en een vast wachtwoord dat je hebt bepaald in je profiel.

4. De aangifte

 Wanneer je je aangifte doet, kies je eerst de categorieën van batterijen die je gaat aangeven 


Klik op de categorieën van batterijen die je gaat aangeven. De corresponderende nomenclatuurnummers komen dan tevoorschijn. Je hoeft dus zelf geen nomenclatuurnummers toe te voegen. Voer vervolgens de juiste aantallen in per type batterij.

Bij sommige nomenclatuurnummers moet je naast het aantal ook het gewicht opgeven. Heb je meerdere batterijen van een verschillend gewicht, moet je hetzelfde nomenclatuurnummer nogmaals opnemen in je aangifte. Dit doe je best zo:

 1. Kopieer het nomenclatuurnummer en klik op de knop “Nomenclatuur toevoegen”
 2. Plak het nummer in het veld “Nomenclatuurnummer” van de zoekfunctie.
 3. Klik dan op "Zoeken" en het bewuste nummer met de specificaties komt tevoorschijn.
 4. Klik op “Toevoegen” en het nomenclatuurnummer wordt toegevoegd in uw aangiftescherm. Herhaal dit voor de verschillende gewichten van batterijen die voor dit nomenclatuurnummer dienen te worden aangegeven.

Heb je problemen of vragen bij je aangifte? Vraag het dan aan Bebat, ons participants-team staat voor je klaar! 

e-mail participants@bebat.be
tel. 016/76.88.91

{{cta('bd582a25-cc93-4ac1-9295-e0e0de4e3606')}}

You might also be interested in

Eerste Hulp bij Kinderen en Batterijen

23 July 2018

Kleine kinderen zijn zich niet bewust van de gevolgen als ze een lekkende batterij vastnemen of een knoopcel inslikken. Welke maatregelen kan je nemen om dit te vermijden? En wat moet je doen als het toch gebeurt? Lees onze tips.

Behind the scenes bij Bebat: fieldmedewerker Peggy nam een hele dag de fiets

13 November 2018

Fieldmedewerker Peggy nam een hele dag de fiets in plaats van de auto als experiment. Resultaat? Experiment is meer dan geslaagd! Maar liefst 29 inzamelpunten heeft Peggy kunnen bezoeken. Dat zijn er dubbel zo veel als op een werkdag met de auto.

Van sokken tot satellieten: wist je dat ook hier batterijen in zitten?

16 January 2019

Batterijen vind je vandaag in apparaten en voorwerpen waar je ze niet meteen zou verwachten. Op ontdekkingstocht...