Skip to content
Alles wat je moet weten over de jaarlijkse Bebat-aangifte

Alles wat je moet weten over de jaarlijkse Bebat-aangifte

Breng je batterijen of toestellen met batterijen op de Belgische markt? Dan ben je ook verantwoordelijk voor de inzameling en recyclage ervan wanneer ze afgedankt zijn, zegt de wetgever. En je hoort hierover te rapporteren bij de gewestelijke overheden. Slaak je nu een diepe zucht? Wees gerust: Bebat neemt de meeste van die verplichtingen van je over, tenminste, als je deelnemer bent. Dan moet jij alleen aangeven bij Bebat hoeveel (en welke) batterijen je op de markt hebt gebracht. En je bijdragen betalen, natuurlijk. Waarvoor dient die Bebat-aangifte en hoe pak je het aan? In deze blogpost zetten we het op een rij.

Waarom een Bebat-aangifte?

Hoe werkt Bebat precies? Als deelnemer aan Bebat zorg je - samen met ruim 4000 andere deelnemers - voor de financiering van het systeem waarin Bebat afgedankte batterijen inzamelt, ophaalt, sorteert, transporteert, recycleert en daarover rapporteert aan de overheid. Concreet betaal je daarvoor een jaarlijks forfait van € 60 plus een milieu- of administratieve bijdrage per batterij die je op de markt brengt.

Lees meer over de bijdragen

Hoe vaak doe je een Bebat aangifte?

Breng je in totaal minder dan 10.000 batterijen per jaar op de markt? Dan volstaat één enkele jaarlijkse Bebat-aangifte over het voorbije jaar. 

Breng je Energy Storage Systems (ESS) of thuisbatterijen* op de markt, dan doe je voor het aangiftejaar 2021 nog een jaarlijkse aangifte. Vanaf 1 januari 2022 dien je maandelijks een aangifte te doen.

Breng je jaarlijks meer dan 10.000 batterijen op de markt? Dan geef je best even een seintje aan Bebat om samen een maandelijkse aangifte op te zetten.

De aangifte over 2021 moet uiterlijk op 28 februari 2022 worden gedaan. Daarom gaan we er nú dieper op in.

Energy Storage Systems (ESS) of thuisbatterijen zijn energie-opslagbatterijen met een gewicht tot en met 200 kg die gekoppeld zijn aan een decentrale energieproductie-installatie voor elektriciteit (bv. zonnepanelen), ongeacht de plaats waar ze geïnstalleerd worden. Batterijen die back-updoeleinden als hoofdfunctie hebben, de zogenaamde UPS-batterijen, horen daar niet bij. Voor alle duidelijkheid: de traditionele batterijen zoals AA, AAA, knoopcellen,…vallen hier niet onder.

Doosje leeggieten in inzamelton

Wat gebeurt er met je aangifte?

Op basis van je aangifte wordt de milieubijdrage die je verschuldigd bent berekend. Bovendien rapporteert Bebat het totaal aantal batterijen dat door de deelnemers werd aangegeven aan de gewestelijke overheden, onderverdeeld per chemische familie, los of ingebouwd, en gewicht. 

Op grond daarvan leggen de gewesten de inzameldoelstellingen vast voor Bebat. Voor Vlaanderen is dit 45% van de verkochte draagbare batterijen, in Brussel en Wallonië is dat 50%.

Goed om te weten: samen met Bebat overtreft de Belgische bevolking telkens deze doelstelling.  In 2020 werd een percentage gehaald van 59,3%. Een hele prestatie! Willen we die doelstellingen met zijn allen opnieuw overtreffen, dan is tijdig - en correct - je aangifte doen gewoonweg cruciaal. 

Hoe doe je de aangifte?

Dankzij het MyBatbase deelnemersportaal dat Bebat bouwde, kan je online je aangifte doen.

TIP: Ben je Bebat-deelnemer maar heb je nog geen gebruikersprofiel aangemaakt op MyBatbase? Ga dan op zoek naar de mail die je ontvangen hebt van participants@bebat.be met als onderwerp ‘Bebat: nieuw deelnemersportaal myBatbase - inloggen’. 

In deze mail kan je op de hyperlink ‘Klik hier om uw gebruikersprofiel aan te maken’ klikken en je gebruikersnaam en wachtwoord instellen (zorg dat je je deelnemersnummer bij de hand hebt dat je bv. op je factuur van Bebat kan terugvinden).

Vind je de mail niet meer terug? Stuur dan een e-mail naar participants@bebat.be en we helpen je verder.

Voorbereiding: verzamel eerst alle info die je nodig hebt.

 

1. Hoe bepaal je de aantallen die moeten opgenomen worden in je aangifte?

Mijn bedrijf is in België gevestigd  

Schema binnen belgië

Welke batterijen moet je aangeven en hoe kom je precies te weten hoeveel je er op de markt hebt gebracht? 

  • Verkoop je enkel op facturen, doe dan aangifte op basis van je verkopen
  • Werk je enkel met kastickets of een combinatie van facturen en kastickets, dan moet de declaratie gebeuren op basis van je aankoopgegevens
  • Heb je niets aan te geven voor de voorbije periode? 
    Dan moet je toch nog tijdig een nulaangifte indienen. Daarvoor log je in op MyBatbase en klik je op ‘Aangiftes > Aangifte doen > Vul aangifte’ in. Duid de betrokken aangifteperiode aan en klik onderaan op ‘Indienen’. Als laatste stap antwoord je ‘JA’ op de vraag ‘Bent u zeker dat u 0 batterijen wil declareren?’

Laten we nu even inzoomen op de eerste twee mogelijkheden.

Aangifte op basis van verkopen
  • Op te nemen in je aangifte​​
    • ​​​Batterijen die je in België hebt verkocht en die je zelf hebt geproduceerd en/of aangekocht bij een buitenlandse leverancier die jouw aangifteplicht bij Bebat niet overneemt.
       
  • In mindering te brengen op je aangifte
    • Batterijen die je hebt verkocht in het buitenland en hebt aangekocht in België.
    • Batterijen die je hebt verkocht in het buitenland en hebt aangekocht in het buitenland bij leveranciers die jouw aangifteplicht bij Bebat overnemen.
       
  • Dienen niet aangegeven te worden
    • Batterijen die je hebt verkocht in België en hebt aangekocht in België.
    • Batterijen die je hebt verkocht in het buitenland en die je hebt geproduceerd in België of die aangekocht werden in het buitenland, bij leveranciers die jouw aangifteplicht bij Bebat niet overnemen.
       

      Hoe weet je zeker …

      of jouw buitenlandse leverancier jouw aangifteplicht bij Bebat overneemt?

      Dit is het geval als hij:

      • de milieu- of administratieve bijdrage van Bebat op zijn factuur vermeldt, of
      • aangesloten is bij Bebat (zie deelnemerslijst op MyBatbase) én hij bevestigt dat hij jouw aangifteplicht bij Bebat overneemt.
Aangifte op basis van aankopen
  • Op te nemen in je aangifte
    • Batterijen die je in het buitenland hebt aangekocht bij leveranciers die je aangifteplicht bij Bebat niet overnemen of die je hebt geproduceerd in België.
       
  • In mindering te brengen op je aangifte
    • Batterijen die je hebt aangekocht in België en verkocht in het buitenland.
    • Batterijen die je hebt aangekocht in het buitenland bij leveranciers die je aangifteplicht bij Bebat hebben overgenomen en die je verkoopt in het buitenland.
    • Batterijen die je hebt aangekocht in het buitenland bij leveranciers die jouw aangifteplicht bij Bebat niet overnemen of die je hebt geproduceerd in België en die je verkoopt in het buitenland, op voorwaarde dat je bij aankoop of productie deze batterijen had opgenomen in jouw aangifte.
       
  • Dienen niet aangegeven te worden
    • Batterijen aangekocht in België die verkocht worden in België.
    • Batterijen aangekocht in het buitenland, bij leveranciers die je aangifteplicht bij Bebat niet overnemen of die je geproduceerd hebt in België, en die verkocht worden in het buitenland op voorwaarde dat je bij aankoop of productie deze batterijen niet had opgenomen in jouw aangifte.

 Mijn bedrijf is buiten België gevestigd  

Schema gevestigd buiten België

Ben je een buitenlandse Bebat-deelnemer? Dan hoor je een aangifte in te dienen op basis van je verkopen van batterijen aan Belgische klanten. Deze klanten kunnen Belgische bedrijven zijn van wie je de aangifteplicht bij Bebat overneemt of Belgische particulieren in geval van verkoop op afstand.

Start je een webshop?

Lees dan hier hoe het precies zit met je aanvaardingsplicht

 

2. Controleer vooraf over welke soort(en) batterijen het gaat. 

  • Welke chemische samenstelling (zink-koolstof, alkaline, …)?
  • Het gewicht per batterij (in gram)?

Vind je die informatie niet op de verpakking of de batterijen zelf? Doe dan navraag bij de leverancier. Die geeft vaak productinformatie op zijn website.

Knoopcel-batterijen en startbatterijen voor voertuigen zijn makkelijk te herkennen. Extra aandacht verdienen de herlaadbare lithium batterijen. Omdat er in die categorie verschillende tarieven van toepassing zijn, is het belangrijk dat je ze onderbrengt onder het juiste nomenclatuurnummer. 

3. Aangifte per nomenclatuurnummer

Zoals gezegd dient de aangifte te gebeuren per nomenclatuurnummer

Nadat je bent ingelogd en naar het aangiftescherm bent gesurft, zie je de categorieën van de betrokken batterijen staan en kan je de categorieën aanduiden die voor jou van toepassing zijn. Vervolgens kan je de subcategorieën of chemische families van de batterijen aanklikken om de nomenclatuurnummers te zien.

De lijst van nomenclatuurnummers is onderverdeeld in afdelingen waarvan de nummers beginnen met:

  • A: staat  voor los verkochte batterijen (met uitzondering van startbatterijen) 
  • B: staat voor  ingebouwde/meegeleverde batterijen (met uitzondering van startbatterijen) 
  • SA: dit zijn ingebouwde (1e montage) startbatterijen
  • SB: dit zijn  los verkochte startbatterijen (vervangingsmarkt)

Belangrijk: voor de nomenclatuurnummers die voor jou niet voor van toepassing zijn, laat je de aantallen op ‘0’ staan. 

Een volledig overzicht van nomenclatuurnummers vind je hier

 

In onderstaande video geven we je meer uitleg over de aangifte: wat, hoe en waarom?

 

Alle info verzameld? Dan ben je klaar om aan je aangifte te beginnen

Log in op MyBatbase met je gebruikersnaam, je deelnemersnummer en een vast wachtwoord dat je hebt bepaald in je profiel. 

In onderstaande video tonen we hoe je de jaarlijkse aangifte via de tabel in MyBatbase kan indienen:

 

 

 

Heb je al deze info graag gebundeld in 1 handige brochure?

Bekijk hier onze Bebat Deelnemersgids!

 

Kom je er echt niet uit met je aangifte?

Raadpleeg dan zeker de FAQ op MyBatbase

Of vraag het aan Bebat, wij helpen je graag verder!

Is jouw bedrijf in orde ?

Is jouw bedrijf in orde ?

Doe de grote batterijtest: check of jouw bedrijf voldoet aan alle regels.

Doe de test