Skip to content

Alles wat je moet weten over de jaarlijkse Bebat-aangifte

Breng je batterijen of toestellen met batterijen op de Belgische markt? Dan ben je ook verantwoordelijk voor de inzameling en recyclage ervan wanneer ze afgedankt zijn, zegt de wetgever. En je hoort hierover te rapporteren bij de gewestelijke overheden. Slaak je nu een diepe zucht? Wees gerust: Bebat neemt de meeste van die verplichtingen van je over, tenminste, als je deelnemer bent. Dan moet jij alleen aangeven bij Bebat hoeveel (en welke) batterijen je op de markt hebt gebracht. En je bijdragen betalen, natuurlijk. Waarvoor dient die Bebat-aangifte en hoe pak je het aan? In deze blogpost zetten we het op een rij.


Waarom een Bebat-aangifte?

Hoe werkt Bebat precies? Als deelnemer aan Bebat zorg je - samen met ruim 3.200 andere deelnemers - voor de financiering van het systeem waarin Bebat afgedankte batterijen inzamelt, ophaalt, sorteert, transporteert, recycleert en daarover rapporteert aan de overheid. Concreet betaal je daarvoor een jaarlijks forfait van € 60 plus een milieu- of administratieve bijdrage per batterij die je op de markt brengt. Op de Bebat website lees je meer over de bijdragen.

Hoe vaak doe je een Bebat aangifte?

Breng je in totaal minder dan 10.000 batterijen per jaar op de markt? Dan volstaat één enkele jaarlijkse Bebat-aangifte of declaratie over het voorbije jaar. 

Breng je jaarlijks meer dan 10.000 batterijen op de markt? Dan geef je best even een seintje aan Bebat om samen een maandelijkse aangifte op te zetten.

Je kan je aangifte over 2019 doen in myBatbase vanaf 1 januari 2020. De aangifte moet uiterlijk op 28 februari 2020 gebeurd zijn. 

Wat gebeurt er met je aangifte?

Op basis van je aangifte wordt de milieubijdrage die je verschuldigd bent berekend. Bovendien rapporteert Bebat het totaal aantal batterijen dat door de deelnemers werd aangegeven aan de gewestelijke overheden, onderverdeeld per chemische familie, los of ingebouwd, en gewicht. 

Op grond daarvan leggen de gewesten de inzameldoelstellingen vast voor Bebat. Voor Vlaanderen is dit 45% van de verkochte draagbare batterijen, in Brussel en Wallonië is dat 50%.

Goed om te weten: samen met Bebat overtreft de Belgische bevolking telkens deze doelstelling.  In 2018 werd een percentage gehaald van 62%. Een hele prestatie! Willen we die doelstellingen met zijn allen opnieuw overtreffen, dan is tijdig - en correct - je aangifte doen gewoonweg cruciaal. 

Hoe doe je de aangifte?

Dankzij het myBatbase deelnemersportaal dat Bebat bouwde, kan je online je aangifte doen.

TIP:

Ben je Bebat-deelnemer maar heb je nog geen gebruikersprofiel aangemaakt op myBatbase? Ga dan op zoek naar de mail die je ontvangen hebt van participants@bebat.be met als onderwerp ‘Bebat: nieuw deelnemersportaal myBatbase - inloggen’. In deze mail kan je op de hyperlink ‘Klik hier om uw gebruikersprofiel aan te maken’ klikken en je gebruikersnaam en wachtwoord instellen (zorg dat je je deelnemersnummer bij de hand hebt dat je bv. op je factuur van Bebat kan terugvinden).


Vind je de mail niet meer terug? Stuur dan een e-mail naar participants@bebat.be en we helpen je verder.

 

Voorbereiding: verzamel eerst alle info die je nodig hebt.

1. Hoe bepaal je de aantallen die moeten opgenomen worden in je aangifte?

> Voor bedrijven gevestigd in België

 • Verkoop je enkel op facturen, doe dan aangifte op basis van je verkopen
 • Werk je enkel met kastickets of een combinatie van facturen en kastickets, dan moet de declaratie gebeuren op basis van je aankoopgegevens. 
 • Heb je niets te declareren voor de voorbije periode? Dan moet je toch nog tijdig een nulaangifte indienen. Daarvoor log je in op myBatbase en klik je op ‘Aangiftes > Aangifte doen > Vul aangifte’ in. Duid de betrokken aangifteperiode aan en klik onderaan op ‘Indienen’. Als laatste stap antwoord je ‘JA’ op de vraag ‘Bent u zeker dat u 0 batterijen wil declareren?’.

> Voor bedrijven gevestigd buiten België

Je declareert op basis van je verkopen. Je geeft de batterijen aan die je in België verkoopt aan particulieren via verkoop op afstand alsook aan Belgische bedrijven van wie je de aanvaardingsplicht overneemt.


Aangifte op basis van verkopen

 • Op te nemen in de aangifte:
  - Batterijen die je in België verkoopt en die je in het buitenland hebt aangekocht bij leveranciers die niet zijn aangesloten bij Bebat.
 • In mindering te brengen op de aangifte:
  - Batterijen die je verkoopt in het buitenland, maar hebt aangekocht hebt in België.
  - Batterijen die je verkoopt in het buitenland en die je ook daar hebt aangekocht bij leveranciers die zijn aangesloten bij Bebat.
  Opgelet: dit kan enkel als je de bevestiging hebt van deze buitenlandse leveranciers dat zij inderdaad de aangifteplicht van jou overnemen. De lijst met deelnemende bedrijven kan je hier raadplegen. 
 • Dienen niet aangegeven te worden:
  - Batterijen die in België werden verkocht én aangekocht.
  - Batterijen die in het buitenland werden verkocht en daar aangekocht bij bedrijven die niet bij Bebat zijn aangesloten.

Aangifte op basis van aankopen

 • Op te nemen in de aangifte:
  - Alle batterijen die je in het buitenland hebt aangekocht bij leveranciers die niet bij Bebat zijn aangesloten.
 • In mindering te brengen op de aangifte:
  - Batterijen die je hebt aangekocht in België maar verkoopt in het buitenland.
  - Batterijen die je hebt aangekocht bij leveranciers die zijn aangesloten bij Bebat en die je verkoopt in het buitenland.
  Opgelet: dit kan enkel als je de bevestiging hebt van deze buitenlandse leveranciers dat zij inderdaad de aangifteplicht van jou overnemen. De lijst met deelnemende bedrijven kan je trouwens hier raadplegen.
 • Dienen niet aangegeven te worden:
  - Batterijen die in België werden verkocht én aangekocht.
  - Batterijen die in het buitenland werden verkocht en daar aangekocht bij bedrijven die niet bij Bebat zijn aangesloten.

2. Controleer vooraf over welke soort(en) batterijen het gaat.

 • Welke chemische samenstelling (zink-koolstof, alkaline, …)?
 • Het gewicht per batterij (in gram)?

Vind je die informatie niet op de verpakking of de batterijen zelf? Doe dan navraag bij de leverancier. Die geeft vaak productinformatie op zijn website. 

Knoopcel-batterijen en startbatterijen voor voertuigen zijn makkelijk te herkennen. Extra aandacht verdienen de herlaadbare lithium batterijen. Omdat er in die categorie verschillende tarieven van toepassing zijn, is het belangrijk dat je ze onderbrengt onder het juiste nomenclatuurnummer.  

3. Aangifte per nomenclatuurnummer

Zoals gezegd dient de aangifte te gebeuren per nomenclatuurnummer

Nadat je bent ingelogd en naar het aangiftescherm bent gesurft, zie je de categorieën van de betrokken batterijen staan en kan je de categorieën aanduiden die voor jou van toepassing zijn. Vervolgens kan je de subcategorieën of chemische families van de batterijen aanklikken om de nomenclatuurnummers te zien.

De lijst van nomenclatuurnummers is onderverdeeld in afdelingen waarvan de nummers beginnen met:

 • A: staat  voor los verkochte batterijen (met uitzondering van startbatterijen) 
 • B: staat voor  ingebouwde/meegeleverde batterijen (met uitzondering van startbatterijen) 
 • SA: dit zijn ingebouwde (1e montage) startbatterijen
 • SB: dit zijn  los verkochte startbatterijen (vervangingsmarkt)

Belangrijk: voor de nomenclatuurnummers die voor jou niet voor van toepassing zijn, laat je de aantallen op ‘0’ staan. 

Een volledig overzicht van nomenclatuurnummers vind je hier.

Alle info verzameld? Dan ben je klaar om aan je aangifte te beginnen.

Log in op myBatbase met je gebruikersnaam, je deelnemersnummer en een vast wachtwoord dat je hebt bepaald in je profiel. 

 Wanneer je je aangifte doet, kies je eerst de categorieën van batterijen die je gaat aangeven 


Klik op de categorieën van batterijen die je gaat aangeven. De corresponderende nomenclatuurnummers komen dan tevoorschijn. Voer vervolgens de juiste aantallen in per type batterij. 

Opgelet: bij sommige nomenclatuurnummers moet je naast het aantal ook het gewicht opgeven. Heb je meerdere batterijen van hetzelfde type maar met een verschillend gewicht, dan moet je hetzelfde nomenclatuurnummer nogmaals opnemen in je aangifte. Hieronder kan je lezen hoe je dat precies moet doen:

 1. Kopieer het nomenclatuurnummer en klik op de knop “Nomenclatuur toevoegen”
 2. Plak het nummer in het veld “Nomenclatuurnummer” van de zoekfunctie.
 3. Klik dan op “Zoeken” en het bewuste nummer met de specificaties komt tevoorschijn.
 4. Klik op “Toevoegen” en het nomenclatuurnummer wordt toegevoegd in jouw aangiftescherm. Herhaal dit voor de verschillende gewichten van batterijen die voor dit nomenclatuurnummer dienen te worden aangegeven.
 5. Herhaal dit voor de verschillende gewichten van batterijen die voor dit nomenclatuurnummer dienen te worden aangegeven.

Kom je er echt niet uit met je aangifte? 

Raadpleeg dan zeker de FAQ op myBatbase. Of vraag het aan Bebat, wij helpen je graag verder!

Is jouw bedrijf voldoende in orde?

Doe de grote batterijentest: check of jouw bedrijf voldoet aan alle regels.


Doe de test  

Misschien wil je dit ook wel lezen

Eerste Hulp bij Kinderen en Batterijen

23 July 2018

Kleine kinderen zijn zich niet bewust van de gevolgen als ze een lekkende batterij vastnemen of een knoopcel inslikken. Welke maatregelen kan je nemen om dit te vermijden? En wat moet je doen als het toch gebeurt? Lees onze tips.

Behind the scenes bij Bebat: fieldmedewerker Peggy nam een hele dag de fiets

13 November 2018

Fieldmedewerker Peggy nam een hele dag de fiets in plaats van de auto als experiment. Resultaat? Experiment is meer dan geslaagd! Maar liefst 29 inzamelpunten heeft Peggy kunnen bezoeken. Dat zijn er dubbel zo veel als op een werkdag met de auto.

Van sokken tot satellieten: wist je dat ook hier batterijen in zitten?

16 January 2019

Batterijen vind je vandaag in apparaten en voorwerpen waar je ze niet meteen zou verwachten. Op ontdekkingstocht...