Skip to content

Feit of fictie: overal waar je batterijen koopt, kan je ze ook weer binnenbrengen

Hoorde jij ook wel al eens dat je lege batterijen eigenlijk gewoon mag inleveren op de plaats waar je ze hebt gekocht? En klopt dat wel? We brengen graag opheldering!

Terug naar afzender

Voor een bepaalde reeks producten, zoals afgedankte batterijen en accu’s, geldt in België een ‘aanvaardingsplicht’. Dat houdt in dat de verkoper verantwoordelijk is voor de inzameling en verwerking van deze producten. De horlogemaker waar je je gloednieuw uurwerk kocht? De doe-het-zelf-zaak waar je een draadloze boormachine kocht? De supermarkt waar je snel aan de kassa nog een pakje AAA-batterijen voor je afstandsbediening kocht? Ze zijn allemaal verplicht om jouw afgedankte batterijen of packs terug te nemen, ook zonder dat jij verplicht bent om er iets aan te kopen.

Solo of met Bebat

De verkoper kan kiezen om zelf een inzamelsysteem te organiseren. Hij zorgt dan zelf voor de correcte inzameling, recyclage en rapportering aan de overheden. Makkelijker is dat de verkoper zich registreert als gratis inzamelpunt. Bebat neemt dan de praktische uitvoering van de aanvaardingsplicht over. Bebat zorgt voor de gratis ophaling en de correcte recyclage van de gebruikte batterijen en accu's. Intussen zijn er in België meer dan 24.000 inzamelpunten. Dat is gemiddeld 1 inzamelpunt binnen een straal van 400 meter.

Conclusie: Feit! Je kan je gebruikte batterijen dus daadwerkelijk inleveren waar je ze nieuw aankocht en dat zonder aankoopverplichting.

Je batterijen in de watten leggen? Ontdek hoe je hun levensduur verlengt.

Breng je zelf batterijen en/of producten op batterijen op de Belgische markt? Check hier of je helemaal in orde bent met de aanvaardingsplicht


Is jouw bedrijf voldoende in orde?

Doe de grote batterijentest: check of jouw bedrijf voldoet aan alle regels.


Doe de test