Skip to content

Welke soorten batterijen bestaan er?

Een horloge, je smartphone, het weegschaaltje in de keuken, de afstandsbediening van je televisietoestel, je laptop, hoverboard of de brandmelder aan het plafond: allemaal werken ze op - compleet andere - batterijen. In deze blogpost helpen we je het overzicht te bewaren en je een idee te geven van wat er allemaal op de markt verkrijgbaar is.

Welke soorten batterijen zijn er?

Er zijn verschillende manieren om batterijen in categorieën op te delen.

Wegwerp versus oplaadbaar

Wegwerpbatterijen worden ook wel eenmalige of primaire batterijen genoemd. Je kan ze maar één keer gebruiken. Als een wegwerpbatterij leeg is, kan je ze niet opnieuw opladen en moet je ze naar een inzamelpunt brengen. We gebruiken wegwerpbatterijen vooral voor elektronische apparaten die weinig stroom verbruiken zoals de afstandsbediening van je televisie, wandklokken en rekenmachines. Deze batterijen verliezen iets minder snel hun capaciteit (zelfontlading) dan oplaadbare batterijen. We gebruiken ze daarom ook in bijvoorbeeld brandalarmen en zaklampen.

Oplaadbare batterijen vinden we dan weer terug in laptops, mobiele telefoons, fototoestellen, tablets, … Telkens deze leeg zijn, kunnen we ze gewoon opnieuw opladen. Wist je dat je de levensduur van je batterijen kan verlengen als je ze op de juiste manier oplaadt? Een oplaadbare batterij kan je tot 1000 keer opladen en komt dus voor bepaalde toepassingen voordeliger uit.
 

Beschikbare formaten

De bekendste batterij is de AA-batterij (ook soms penlite- of mignon-batterij genoemd). Het is de typische cilindrische batterij die je terugvindt in speelgoed, afstandsbedieningen, computermuizen, fietslampjes, flitsapparaten en compacte camera’s.

Het kleinere broertje van de AA is de AAA-batterij of de triple A batterij. Deze potloodbatterij of microbatterij wordt voor dezelfde toepassingen gebruikt als de grotere variant.

In de A-reeks heb je tot slot de heel fijne AAAA-batterij. Deze is geschikt voor hele dunne toepassingen zoals flexibele zaklampen en voor een styluspen om op een tablet te schrijven.

AA batterij 

We blijven even in de ‘mini-afdeling’ van de batterijenwereld. De platte knoopcel heeft een slanke lijn, waarbij de polen erg dicht bij elkaar liggen. Deze batterij is geknipt voor toepassingen als keukenweegschaaltjes en wekkers.

Knoopcel  

De meer geblokte 9 Volt batterij is te herkennen aan zijn uitstekende polen. Je kunt haar gebruiken in onder meer rookmelders, oudere afstandsbedieningen en draadloze microfoons.  

9Volt 

Een batterij pack bestaat in twee versies, de ‘naakte’ en ‘geklede’ versie. Deze batterij wordt vooral in een industriële omgeving gebruikt. Mét een jasje is de pack veilig om in te zamelen op school, zonder of met een beschadigd jasje is dat niet het geval.

 NAAKTECEL

 Een tractiebatterij wordt gebruikt voor elektrische voer- en vaartuigen. Zo vind je deze batterij terug in vorkheftrucks, palletwagens en veegmachines.

Tractiebatt 

Dit was alvast een greep uit het aanbod van batterijen op basis van hun formaat. Maar zoals je kunt vermoeden, is dit lijstje nog langer. Wil je graag kennismaken met een hoop andere batterijen? Dan kan dit op onze educatieve Batteripedia-pagina.    

Samenstelling van de batterij

Alles over de precieze werking van een batterij kan je lezen in deze blogpost. Maar daaruit leren we dat een batterij specifieke samenstellingen moet hebben om energie te kunnen afgeven. Dit zijn alvast de meest voorkomende batterijen:

  • Een zink-koolstofcel wordt voornamelijk gebruikt voor toepassingen die weinig energie vragen, zoals een wandklok of afstandsbediening. Dit is een wegwerpbatterij.

  • Een alkalinebatterij is eveneens een wegwerpvariant die kan gebruikt worden voor speelgoed. Deze accu levert meer dan 3 keer meer energie dan de bovenstaande zink-koolstofcel.

  • De lithium-ionbatterij is momenteel de populairste accu, ze bevat heel veel energie én is oplaadbaar. Je vindt ze onder meer terug in je smartphone en laptop.

  • De loodaccu tot slot zit in de verbrandingsmotor van heel veel wagens. Deze batterij werd al in 1859 uitgevonden en was toen de eerste batterij die kon heropgeladen worden.

 

Hoe moet je de verschillende batterijen recycleren?

Welke batterijen je ook gebruikt, als ze leeg zijn of niet meer willen opladen, laat je ze best niet in huis rondslingeren. Ze bevatten immers waardevolle metalen die een nieuw leven krijgen in tal van verrassende toepassingen. Bovendien kunnen ze na verloop van tijd beginnen te lekken.

Stop ze in een inzamelzakje en breng ze naar één van de 24.000 inzamelpunten zodat Bebat ze kan recycleren. Wil je zeker zijn dat je de batterijen veilig inzamelt? Check dan zeker ons tien handige tips!

 


Op zoek naar een inzamelpunt?

Vind er hier eentje in jouw buurt.


Vind een inzamelpunt  

Misschien wil je dit ook wel lezen

SOS lekkende batterijen

05 February 2018

We hebben het allemaal al eens meegemaakt. Je checkt de batterijen van je afstandsbediening of pratende teddybeer en treft een knoeiboel aan: witte korreltjes zitten vastgekoekt rond de batterijtjes. Wanneer je batterijen te lang in een apparaat laat zitten, gaan ze immers lekken. Dit is wat je kan doen!

Batterijen in de koelkast bewaren, of beter niet?

18 May 2018

Leven batterijen echt langer als je ze in de koelkast bewaart? We geven duidelijkheid!

Kind heeft batterij ingeslikt: wat te doen?

20 September 2018

Heeft je kind een batterijtje ingeslikt? In de meeste gevallen zijn de gevolgen beperkt. Toch moet je een aantal belangrijke checks doen. Lees snel meer.