
Welke soorten batterijen bestaan er?
Welke soorten batterijen zijn er?
Er zijn verschillende manieren om batterijen in categorieën op te delen.
Wegwerp versus oplaadbaar
Wegwerpbatterijen worden ook wel eenmalige of primaire batterijen genoemd. Je kan ze maar één keer gebruiken. Als een wegwerpbatterij leeg is, kan je ze niet opnieuw opladen en moet je ze naar een inzamelpunt brengen. We gebruiken wegwerpbatterijen vooral voor elektronische apparaten die weinig stroom verbruiken zoals de afstandsbediening van je televisie, wandklokken en rekenmachines. Deze batterijen verliezen iets minder snel hun capaciteit (zelfontlading) dan oplaadbare batterijen. We gebruiken ze daarom ook in bijvoorbeeld brandalarmen en zaklampen.
Oplaadbare batterijen vinden we dan weer terug in laptops, mobiele telefoons, fototoestellen, tablets, … Telkens deze leeg zijn, kunnen we ze gewoon opnieuw opladen. Wist je dat je de levensduur van je batterijen kan verlengen als je ze op de juiste manier oplaadt? Een oplaadbare batterij kan je tot 1000 keer opladen en komt dus voor bepaalde toepassingen voordeliger uit.
Beschikbare formaten
De bekendste batterij is de AA-batterij (ook soms penlite- of mignon-batterij genoemd). Het is de typische cilindrische batterij die je terugvindt in speelgoed, afstandsbedieningen, computermuizen, fietslampjes, flitsapparaten en compacte camera’s.
Het kleinere broertje van de AA is de AAA-batterij of de triple A batterij. Deze potloodbatterij of microbatterij wordt voor dezelfde toepassingen gebruikt als de grotere variant.
In de A-reeks heb je tot slot de heel fijne AAAA-batterij. Deze is geschikt voor hele dunne toepassingen zoals flexibele zaklampen en voor een styluspen om op een tablet te schrijven.


We blijven even in de ‘mini-afdeling’ van de batterijenwereld. De platte knoopcel heeft een slanke lijn, waarbij de polen erg dicht bij elkaar liggen. Deze batterij is geknipt voor toepassingen als keukenweegschaaltjes en wekkers.
De meer geblokte 9 Volt batterij is te herkennen aan zijn uitstekende polen. Je kunt haar gebruiken in onder meer rookmelders, oudere afstandsbedieningen en draadloze microfoons.


Een batterij pack bestaat in twee versies, de ‘naakte’ en ‘geklede’ versie. Deze batterij wordt vooral in een industriële omgeving gebruikt. Mét een jasje is de pack veilig om in te zamelen op school, zonder of met een beschadigd jasje is dat niet het geval.
Een tractiebatterij wordt gebruikt voor elektrische voer- en vaartuigen. Zo vind je deze batterij terug in vorkheftrucks, palletwagens en veegmachines.

Dit was alvast een greep uit het aanbod van batterijen op basis van hun formaat. Maar zoals je kunt vermoeden, is dit lijstje nog langer.
Wil je graag kennismaken met een hoop andere batterijen?
Dan kan dit op onze educatieve Batteripedia-pagina.
Samenstelling van de batterij
Alles over de precieze werking van een batterij kan je lezen in deze blogpost. Maar daaruit leren we dat een batterij specifieke samenstellingen moet hebben om energie te kunnen afgeven. Dit zijn alvast de meest voorkomende batterijen:
-
Een zink-koolstofcel wordt voornamelijk gebruikt voor toepassingen die weinig energie vragen, zoals een wandklok of afstandsbediening. Dit is een wegwerpbatterij.
-
Een alkalinebatterij is eveneens een wegwerpvariant die kan gebruikt worden voor speelgoed. Deze accu levert meer dan 3 keer meer energie dan de bovenstaande zink-koolstofcel.
-
De lithium-ionbatterij is momenteel de populairste accu, ze bevat heel veel energie én is oplaadbaar. Je vindt ze onder meer terug in je smartphone en laptop.
-
De loodaccu tot slot zit in de verbrandingsmotor van heel veel wagens. Deze batterij werd al in 1859 uitgevonden en was toen de eerste batterij die kon heropgeladen worden.
Hoe moet je de verschillende batterijen recycleren?
Welke batterijen je ook gebruikt, als ze leeg zijn of niet meer willen opladen, laat je ze best niet in huis rondslingeren. Ze bevatten immers waardevolle metalen die een nieuw leven krijgen in tal van verrassende toepassingen. Bovendien kunnen ze na verloop van tijd beginnen te lekken.
Stop ze in een inzameldoosje en breng ze naar één van de 24.000 inzamelpunten zodat Bebat ze kan recycleren.
Wil je zeker zijn dat je de batterijen veilig inzamelt?