Skip to content

Van sokken tot satellieten: wist je dat ook hier batterijen in zitten?

Van een digitale bagageweegschaal tot een gehoorapparaat. Van een tandenborstel tot een defibrillator. Apparaten met batterijen vind je niet alleen in je keuken en huiskamer, maar ook in het ziekenhuis, op de bouwwerf en zelfs in de ruimte. We presenteren hier zeven spullen waarvan je (wellicht) niet vermoedde dat er batterijen in zitten.


Verwarmde sokken
shutterstock_496227313

Koude voeten? Met deze elektrisch verwarmde sokken hoef je daarvoor niet thuis bij de haard te blijven. En gelukkig heb je geen verlengsnoer nodig als je naar buiten gaat, want ze werken op oplaadbare batterijen.

Schoenen met een boodschapshutterstock_1183092103

Ook al eens hippe jongens en meisjes voorbij zien rennen (of rollen) op lichtgevende schoenen? De energie voor die lampjes komt gewoon van een batterij die via een extern kabeltje opgeladen wordt. Geen hocus pocus of bewegingsenergie dus.

Satellieten met (nood)accu’s

shutterstock_360478484

Hoewel ze hun power uit zonne-energie halen, hebben satellieten ook verschillende herlaadbare (nood)batterijen aan boord. Geen batterijen uit de supermarkt, maar hypergesofisticeerde accu’s die extreme omstandigheden aankunnen. Op die manier kunnen ze zowel ‘s nachts als overdag hun taken blijven uitvoeren.

Levensreddende defibrillators

defibrillator

Je ziet ze steeds vaker opduiken op openbare plaatsen en in bedrijven: automatische externe defibrillators, kortweg AED's. Een AED wordt gebruikt bij een hartstilstand. Een primaire lithium pack genereert de stroomstoot die - als alles goed gaat - het hart weer op gang brengt.

Warme handschoenen

shutterstock_757396675

Paardrijden, skiën of fietsen in de winter? Met verwarmde handschoenen voorkom je bevroren vingertoppen. Sommige modellen kun je ook met een kabeltje aansluiten op het stroomcircuit van een motorfiets.

Lichtzwaarden

shutterstock_339485879

Luke Skywalker heeft maar beter altijd reservebatterijen op zak. Want lichtzwaarden werken niet op kosmische straling, maar gewoon op batterijen.

Oplaadbare autosleutels

shutterstock_1125488375

De meeste autosleutels werken op lithium primaire knoopcellen maar in sommige gevallen kan je de autosleutel via het contact gewoon weer opladen.

Verjaardagskaarten met muziekjes

verjaardagskaart

Weerklinkt er een jolige ‘Happy Birthday to you’ als je de wenskaart openmaakt, dan is de kans groot dat hier een batterijtje achter zit.

Flikkerende halsbanden

shutterstock_568190974

Halsbanden voor honden met ledlampjes zijn momenteel razend populair. En jawel: ook hierin zitten natuurlijk batterijtjes.

Leuke tip: Lange autorit met kids op de achterbank? Laat ze om de beurt een apparaat noemen dat op batterijen werkt.

Batterijen recycleren

De batterijen uit de afstandsbediening, zaklamp en keukenweegschaal? Die breng je natuurlijk naar een Bebat-inzamelpunt. Maar wat als je die verwarmde handschoenen, die halsband voor honden en dat lichtzwaard niet meer wil/ kan gebruiken? Denk twee keer na voor je ze zomaar in de vuilnisbak gooit en lees hier wat je precies moet doen.


Op zoek naar een inzamelpunt?

Vind er hier eentje in jouw buurt.


Vind een inzamelpunt  

Misschien wil je dit ook wel lezen

Feit of fictie: overal waar je batterijen koopt, kan je ze ook weer binnenbrengen

01 October 2018

Voor gebruikte batterijen en accu’s geldt een aanvaardingsplicht. Elke verkoper van batterijen is verplicht om ze terug te nemen. Ontdek welke spelregels gelden …

Vergeet jij steeds je lege batterijen in te zamelen? Met deze 5 tips onthoud je het wel!

17 December 2018

Lege batterijen inzamelen, we vergeten het nogal makkelijk. Deze slimme tips zijn de ideale ezelsbruggetjes om het nooit meer over het hoofd te zien. Lees ze in deze blogpost.

We sorteren om te recycleren. Maar wat kán er gerecycleerd worden?

23 April 2018

Sorteren kunnen we allemaal, maar wist je dat sommigen wel érg creatief omgaan met recyclage?