Skip to content

Hoe ver kan je fietsen met de accu van je e-bike?

Hoelang gaat de opgeladen accu van je e-bike mee?

Of, anders gezegd, hoe ver kan je fietsen met je e-bike?
Bij aankoop van een elektrische fiets vraag je je terecht af wat het bereik van je nieuwe e-bike zal zijn. Je wil goed inschatten hoelang een volledig opgeladen accu zal meegaan en hoe ver je ermee kan fietsen mét elektrische traphulp.

Je hebt misschien het idee om een zo krachtig mogelijke motor te kiezen, maar wist je dat een sterkere motor je niet noodzakelijk extra kilometers oplevert? Dé belangrijkste factor om te bepalen hoe ver je e-bike je zal brengen, is je batterijcapaciteit. Daarnaast spelen ook het gewicht van de fietser en de uitgekozen fietsroute een rol. Hoe dat in elkaar zit, leggen we even uit.

Drie zaken waarop je moet letten wanneer je een e-bike koopt

1. Kracht én batterijspanning

Om goed te weten hoe ver een elektrische fiets je zal brengen, moet je niet alleen kijken naar de kracht (ampère-uur) van de batterij. Ook voltage speelt een rol, want die bepaalt mee hoeveel Watt de batterij kan leveren. Om een zo correct mogelijke vergelijking te kunnen maken tussen de verschillende voltages van de batterijen op de markt, kan je het best de omzetting maken naar Watt. Die waarde houdt rekening met batterijspanning én met kracht.

Formule : Watt = voltage X ampèrage.  Bijvoorbeeld 36 volt x 9 A = 324 W

 

Hoe meer Watt, hoe hoger de actieradius van je elektrische fiets.

Gemiddeld genomen kan je per 100 Watt zo’n 12 tot 14 km fietsen met traphulp. In het voorbeeld van hierboven (324 W) zou je dus zeker een 42-tal km moeten kunnen fietsen per oplaadbeurt.

2. Je totaalgewicht = fiets + jezelf + vracht

De e-bike heeft zelf een bepaald gewicht en hij draagt jou en je vracht mee. Geen wonder dat ook gewicht een factor is om rekening mee te houden. Ben je een pluimgewicht of net niet? Voer je een aantal kinderen of zware boodschappen mee op de fiets? Hoe meer gewicht de e-bike moet dragen, hoe harder de batterij moet werken.

 

batterij e-bike

3. Je meest gebruikte fietsroute

Loopt je vaste pendelroute over vlak terrein of zitten er net een aantal stevige heuvels in? Hoe is de staat van het wegdek? Zijn er veel stops onderweg? Hoe vaker de fiets bergop moet, en hoe vaker hij moet starten, hoe meer de batterij onderweg verbruikt. Bergop starten vergt de meeste energie. Heb je gedurende het hele traject tegenwind? Ook dan zal de batterij meer moeten bijspringen en bijgevolg minder kilometers kunnen afleggen.

Als je eenmaal een e-bike gekocht hebt, wil je de accu natuurlijk zo goed mogelijk in de watten leggen. Hoe je dat doet, lees je in enkele eenvoudige tips.

Veel e-bikeplezier!


Grote E-Mobility Rapport: hoever staan we in België?

Van e-bikes tot drones: hoe populair is e-mobility in ons land? En wat doen we met al die batterijen?


Download het rapport  

Misschien wil je dit ook wel lezen

Knoopcellen moeten op een strookje plakband bij het inzamelen. Feit of fictie?

25 June 2018

Ontdek wat het effect is als je de kleine batterijen op die manier inzamelt.

Draadloos opladen: wat is het en hoe werkt het precies?

12 March 2018

Draadloos opladen wordt steeds populairder. Hoe werkt het precies? Welke toestellen komen hiervoor in aanmerking? En wat zijn de voor- en nadelen?

Belgen zijn inzamelkampioenen: meer dan 3.000 ton gebruikte batterijen in 2017

07 June 2018

Het jaarverslag van Bebat is een feit, en dat betekent opnieuw een pak interessante feiten en cijfers over hoe Belgen gebruikte batterijen inzamelen. Hier een overzicht van onze opvallendste bevindingen over 2017.