Skip to content
Draadloos opladen: wat is het en hoe werkt het precies?

Draadloos opladen: wat is het en hoe werkt het precies?

Je merkt ze steeds vaker op: draadloze oplaadstations voor je smartphone. In koffiebars, verwerkt in meubelen of auto’s of te koop in elektrozaken en webshops. Maar hoe werkt draadloos opladen precies? Voor welke toestellen wordt het nog gebruikt? En wat zijn de voor- en nadelen van de technologie? Je leest de antwoorden in deze blogpost.

Draadloos opladen? Niets nieuws: deze technologie bestaat al jaren … bij de elektrische tandenborstel

Wanneer je de batterij van je smartphone niet met een gewone oplaadkabel oplaadt, maar je telefoon simpelweg op een oplaadstation legt, ben je draadloos aan het opladen. De technologie achter het draadloos opladen is elektromagnetische inductie. Niets nieuws, want deze technologie bestaat al jaren … bij de elektrische tandenborstel! Al sinds 2009 experimenteren smartphone producenten met draadloos opladen, maar nu pas breekt de techniek echt door.

Hoe werkt draadloos opladen?

Draadloos opladen is dus mogelijk dankzij elektromagnetische inductie. Elektrische energie wordt via een magnetisch veld overgebracht tussen twee objecten, zoals bijvoorbeeld een lader en een smartphone. Op die manier heb je geen kabels nodig om een toestel op te laden.

Wil je graag het volledige wetenschappelijke verhaaltje? Lees dan zeker verder.

Draadloos opladen of inductie laden vindt plaats volgens de inductiewet van Faraday (die man met de kooi) en de wet van Ampère (die man die zijn naam verleende aan de eenheid van elektrische stroomsterkte). Stroom die door een spoel loopt wekt een magnetisch veld op. Deze spoel is terug te vinden in het laadstation. Dat magnetisch veld wekt spanning op in een tweede spoel, deze vind je in het toestel zelf. Die spanning zorgt ervoor dat er ook stroom zal lopen in die tweede spoel.

Welke toestellen kan je draadloos opladen?

Zoals we al eerder hebben aangehaald, was de primeur voor draadloos opladen voor de elektrische tandenborstel. Almaar meer smartphone modellen zijn binnenin uitgerust met draadloze oplaadtechnologie. Want ja, je toestel moet wel een ingebouwde ‘ontvanger’ hebben om het elektromagnetische veld te kunnen omzetten in stroom.

Smartphone draadloos opladen

Sinds ook merken zoals Apple, Samsung, LG, Motorola,... hun nieuwste smartphones voorzien van de technologie, krijgt draadloos opladen een echte boost. De draadloze oplaadstandaard die het meest gebruikt wordt is de Qi-standaard (spreek uit: chi), waardoor je alle toestellen kan opladen op de Qi-oplaadstations in de luchthaven of in koffiebars.

Is je toestel niet uitgerust met de technologie, dan kan je werken met een speciaal oplaadhoesje met ingebouwde draadloze oplaadtechnologie. Via een usb-ingang binnenin het hoesje maakt de hoes contact met je telefoon. Deze techniek is eerder omslachtig en niet zo populair. Het grote voordeel van draadloos opladen is immers dat je niet meer moet inpluggen, en dat gaat met deze speciale hoes toch wat verloren.

Hoewel smartphones momenteel de populairste toepassing zijn van draadloos opladen, vind je de technologie ook terug bij andere toestellen. Natuurlijk staan tablets in dit lijstje, aangezien tablets erg gelijkaardig zijn aan smartphones. Daarnaast kunnen ook nieuwe wearables en smartwatches draadloos opgeladen worden. Er zijn eveneens huishoudtoestellen die je eenvoudig draadloos kunt opladen, zoals een kruimeldief en stofzuiger. In de sector van de e-mobility beweegt momenteel ook erg veel. Op het einde van deze blogpost komen we daar nog even op terug.

Smartwatch draadloos opladen

Draadloos opladen heeft voor- en nadelen

Het stressniveau van een gemiddelde smartphonebezitter stijgt evenredig met het dalende energielevel van de batterij. We maakten het allemaal al mee: een steeds legere batterij en de zoektocht naar een stopcontact. Of: jezelf vervloeken omdat je je oplaadkabel niet op zak hebt. Hoe praktisch is het op zo’n moment om even je toestel op een oplaadvlak te kunnen leggen, ondertussen te genieten van een koffiepauze en even later met een goed opgeladen batterij terug op pad te gaan.

Ook om draadloos op te laden heb je natuurlijk een stopcontact nodig. Het oplaadstation haalt immers zijn stroom gewoon van het elektriciteitsnet. Draadloos opladen verloopt ook trager dan rechtstreeks met een oplaadkabel opladen. Door het gebruik van een draadloze oplader kan je toestel ook sneller gaan opwarmen, wat op termijn nadeliger kan zijn voor de levensduur van de batterij.

Toch moet je goed opletten bij het gebruik van oplaadstations. De kwaliteit kan nogal verschillen en er zijn verschillende oplaadstations op de markt die je telefoon kunnen beschadigen. Check steeds of het oplaadstation ‘Qi Certified’ is en het logo van Qi draagt. Goedkopere stations melden soms ‘Works with Qi’ of ‘Qi compatible’, maar dat betekent niet hetzelfde. ‘Qi’ is namelijk de standaard voor energieoverdracht van lage vermogens over een afstand tot 4 centimeter.

Elektrische auto's draadloos opladen

De toekomst is draadloos

Er valt nog heel wat aan te vangen met deze draadloze oplaadtechnologie. Denk maar aan elektrische auto’s: er wordt momenteel in Rotterdam geëxperimenteerd met één type auto die de technologie draagt. Maar stel dat alle taxistandplaatsen of parkings met draadloze oplaadspots uitgerust worden, dan verhoogt dit het gebruiksgemak van wie met een elektrische wagen rijdt … en zullen meer mensen de aankoop overwegen. China lanceerde onlangs een proefproject waarbij een stuk autosnelweg via zonne-energie elektriciteit opwekt, en waar grondig getest wordt hoe ze met inductie elektrische auto’s kunnen opladen.

Op termijn zou het zelfs mogelijk zijn om thuis alle elektrische apparaten zonder enige bekabeling te voorzien van stroom. Door het installeren van inductieladers in de muren van de kamers zou je bijvoorbeeld je televisie kunnen voorzien van stroom zonder kabel.

Op zoek naar een inzamelpunt?

Op zoek naar een inzamelpunt?

Vind er hier eentje in jouw buurt.

Vind een inzamelpunt