Skip to content
Elektrische fiets razend populair: dit moet je weten over de accu!

Elektrische fiets razend populair: dit moet je weten over de accu!

De opmars van elektrische fietsen of e-bikes is al enkele jaren bezig. We merken bij Bebat dan ook een stijgend aantal ingezamelde accu’s van e-bikes. Maar hoe kan je ervoor zorgen dat de batterij van je elektrische fiets langer meegaat? En wat moet je doen met een afgedankte fietsbatterij? Deze praktische tips wijzen je de weg.

Hoe lang gaat de batterij van je e-bike mee?

Hoe goed je de accu ook verzorgt – met behulp van onze tips, bijvoorbeeld – toch verliest de batterij van je elektrische fiets over de jaren heen onvermijdelijk haar capaciteit. Afhankelijk van het type accu gaat de batterij 3 tot 5 jaar mee, al houden veel batterijen het nog een stuk langer vol. Merk je dat je batterij het echt niet meer doet? Dan laat je ze herstellen of vervang je ze door een nieuw

Cruciale tip: maak nooit zelf een batterij open!

Elektrische fiets

De accu van je elektrische fiets is kapot. Wat kan je doen?

 1. Accu laten reviseren
  Vaak vermindert na verloop van tijd de capaciteit van je batterij, ongeacht hoe vaak je je e-bike hebt gebruikt. Dat heeft te maken met de chemische kristalvorming binnen in de batterij die ervoor zorgt dat de batterij (weliswaar heel langzaam) steeds minder goed kan worden opgeladen tot ze uiteindelijk niet goed meer functioneert.

  Professionele herstellers halen kapotte onderdelen uit de behuizing en vervangen ze door een nieuw batterijpack. Je batterij laten reviseren komt soms voordeliger uit dan een nieuwe batterij aankopen, maar we raden ten stelligste af om dit zelf te proberen. Laat deze klus beter over aan specialisten.

 2. Een nieuwe accu
  Je kan natuurlijk ook opteren voor een nieuwe accu. In dat geval vraag je best aan de fietshandelaar om een nieuwe bestellen bij de fabrikant van je fiets. Zo ben je zeker dat je de juiste batterij hebt voor jouw e-bike.

Zorg dragen voor de accu van je e-bike: onze tips!

Ook al vermindert de capaciteit van een fietsbatterij automatisch, toch kan je er zelf op eenvoudige manier voor zorgen dat de batterij van je geliefde elektrische fiets langer op punt blijft.

 1. Het is niet goed voor de batterij van je elektrische fiets om helemaal leeg te zijn. Rij ze dus liefst niet helemaal leeg en laad ze op vóór de motorondersteuning uitvalt. Indien je fiets over een BMS (Battery Management System) beschikt is de batterij hiertegen beschermd en zal ze nooit helemaal ontladen.
 2. Is de accu van je fiets leeg? Zet hem dan niet weg zonder hem even kort op te laden. Zo niet kan de accu kapot gaan. Gebruik je elektrische fiets ook regelmatig.
 3. De accu van je fiets wordt het liefst opgeladen bij kamertemperatuur. Vermijd een oplaadbeurt in de vrieskou, want dat vindt de batterij echt geen pretje.
 4. Staat je fiets een tijd stil? Bewaar de batterij dan op kamertemperatuur.
 5. Is je fiets zwaar gevallen? Laat dan zeker de batterij even nakijken door de fietshandelaar.
Elektrische fiets accu

Wat als je e-bike batterij het finaal begeeft?

Ook als de batterij van een e-bike niet meer werkt, heeft die nog wel wat aandacht nodig.

 • Verwijder de accu van je fiets en breng deze binnen bij de fietshandelaar of bij het recyclagepark.
 • Is het niet mogelijk om de accu veilig los te maken van je fiets? Dan moet je de fiets mét accu binnenbrengen op het recyclagepark als elektronisch afval en  deponeren bij Recupel, en dus zeker niet bij het schroot of oud ijzer.
 • Is de accu gezwollen of beschadigd - door bijvoorbeeld een zware val - plak de contacten af, stop ze dan in een doorzichtig plastic zakje en sluit het af.

Cruciale tip: maak nooit zelf een batterij open

E-mobility: hoe ver staan we en wat kunnen we nog leren?

E-mobility: hoe ver staan we en wat kunnen we nog leren?

Van e-bikes tot drones: ontdek hoe populair e-mobility is in ons land, wat we doen met al die batterijen en wat we nog kunnen leren voor de toekomst.

Ontdek onze e-books