Skip to content
Haal het maximum uit je lege batterijen!

Haal het maximum uit je lege batterijen!

Picto onzichtbare batterij

Batterijen vind je overal, ook al zijn ze soms niet zichtbaar. Maar hoe ga je er correct mee om? Daar geven we je graag een antwoord op!

Hieronder ontdek je alles over:

  • Het bewaren van je (lege) batterijen
  • Juist omgaan met batterijen: of ze nu leeg, nieuw of beschadigd zijn
  • Hoe je je batterijen optimaal benut
Bekijk onze handige tips! Ontdek onze sensibiliseringsbrochure

Batterijen bewaren, dat doe je zo!

Batterijen worden beschouwd als klein gevaarlijk afval (KGA). Het is dus belangrijk om ze steeds apart te bewaren en correct in te zamelen zodat ze gerecycleerd kunnen worden. Waar ze zeker niet thuishoren, is in de vuilbak tussen het restafval, of tussen andere afvalfracties zoals PMD of papier

Doosje wegzetten

Bewaar je batterijen hoog, droog en op kamertemperatuur

Wist je dat je batterijen zeker niet in de koelkast mag plaatsen, of op een warme of vochtige plek? Of ze nu leeg of vol zijn: het ideale plaatsje voor je batterijen is op een droge plek op kamertemperatuur.

Plaats ze ook zeker buiten het bereik (en liefst zelfs uit het zicht) van kinderen: zo kunnen hun grijpgrage handjes er zeker niet aan en is er ook geen inslikkingsgevaar. Vermoed je toch dat je kind een batterij ingeslikt heeft? Lees hier wat doen.

En wat met de lege exemplaren?

De ideale manier om je lege batterijen te bewaren: de Bebat-inzamelkubus! Dit herbruikbare doosje is niet enkel het perfecte hulpmiddel om je batterijen in te bewaren, maar ook om ze te vervoeren naar een inzamelpunt.

Is je lege batterij te groot voor de kubus? Dan is ze welkom in het recyclagepark!

Ontdek alles over onze kubus

Doosje op rek

Onze tips om correct om te gaan met batterijen

Je batterijen op de juiste manier bewaren is 1 ding, maar ook aan het correct omgaan met batterijen besteed je best de nodige aandacht.

Plak je 9V-batterijen en knoopcellen af

Knoopcellen en de polen van 9V-batterijen plak je best steeds af met een stukje plakband. Zo creëer je een beschermende laag waardoor ze zeker geen kortsluiting kunnen geven met andere batterijen!

Isoleer lekkende batterijen

Batterijen die lekken bewaar je best steeds apart in een doorzichtig plastic zakje, om vervolgens binnen te brengen in het recyclagepark. Gebruik ook handschoenen om ze uit een toestel te halen, zodat er geen huidirritaties of brandwonden kunnen ontstaan.

Maak zelf geen batterijen open

Batterijen of batterijpacks zelf open maken? Geen goed idee! Laat dit liever over aan een expert, zodat er niks misloopt. Ook gezwollen batterijen bewaar je best apart in een plastic zakje om binnen te brengen, en prik je zeker niet open Is je batterij beschadigd? Breng ze dan zo snel mogelijk naar het recyclagepark.

Grijze background

Haal het maximum uit je batterijen!

Als je slim omgaat met je batterijen, gaan ze ook heel wat langer mee. Denk daarnaast ook goed na over je aankopen: leg geen onnodige voorraad batterijen aan en koop enkel de batterijen die je nodig hebt. Zo blijven ze niet onnodig liggen in de kast, en kunnen ze ook niet vervallen. Ook voor toestellen bestaan er alternatieven zonder batterijen of op netstroom.

Batterijen in speelgoedauto

Gebruik de juiste batterij voor het juiste toestel

Zorg altijd voor een goede match tussen je batterijen en je toestel. Zo ben je voor een toestel dat op korte tijd veel stroom vraagt of dat vaak en intensief gebruikt wordt, beter af met herlaadbare batterijen.

Zorg dat je lege batterij ook écht leeg is

Soms lijken batterijen leeg, maar zijn ze dat nog niet helemaal. Batterijen die niet meer werken in het ene toestel, werken soms wél nog in een toestel dat minder energie vraagt, zoals een klok of afstandsbediening.

Wil je zeker zijn of je lege batterij ook écht leeg zijn? Gebruik dan een batterijtester. Zo kom je het energieniveau meteen te weten!

Batterijen in afstandsbediening
putting batteries in an appliance, respecting the polarity

Meng verschillende batterijen niet met elkaar

Als je de batterijen van een toestel vervangt, doe je dat best gelijktijdig voor alle batterijen. Mix dus geen (half)lege met volle batterijen, en meng ook geen batterijen die een verschillende samenstelling hebben.

Ook batterijen van het ene merk gebruik je beter niet in combinatie met die van een ander merk. Zo werkt je toestel beter en gaan ook de batterijen langer mee!

 

 

Batterijen inwerpen picto

Recycleer je lege batterijen

Zijn je batterijen toch echt einde leven? Breng ze dan binnen bij één van de 24.000 Bebat-inzamelpunten!

Vind een inzamelpunt in je buurt