Skip to content

Eerste Hulp bij Kinderen en Batterijen

Kijk mama, een snoepje!” Kleine kinderen beseffen vaak niet dat batterijen geen speelgoed of snoepje  zijn. Welke maatregelen kan je nemen om van je woning een veilige speelplek te maken? En wat moet je doen als je zoon of dochter toch aan de haal gaat met een batterij?

Buiten het bereik van kinderen bewaren

De belangrijkste tip die we je kunnen geven is erg eenvoudig: bewaar batterijen uit het zicht en buiten het bereik van je kroost.

Verzamel lege batterijen in een doosje in de garage of berging, het liefst op een hoogte waar kinderen niet bij kunnen. Deponeer regelmatig de inhoud van dit doosje in een Bebat inzamelbox. Daar hoef je dan alvast niet meer wakker van te liggen.

Daarnaast hebben jullie ongetwijfeld ook wel wat speelgoed of huishoudtoestellen met batterijen in huis. Controleer of het batterijcompartiment van deze spullen goed gesloten is - eventueel met wat extra tape te verstevigen - of bewaar de toestellen buiten het bereik van grijpgrage handjes.

batterijen in speelgoed
Help, de batterij lekt!

Een batterij kan soms nog lekken, en dat zorgt voor witte korreltjes of een vloeistof die zich vastzetten aan de buitenkant van de batterij. Hoe dat komt en hoe je dit proces kunt voorkomen, lees je in deze blogpost.

De boosdoener bij een lekkende batterij is de geleidingsvloeistof. Een alkalinebatterij bevat een bijtende vloeistof. Als je kind in contact komt met deze vloeistof, kan dit brandwonden veroorzaken. Bij contact met de witte korreltjes of kristallen kan er in bepaalde gevallen een lichte irritatie op de huid ontstaan. Je raakt de kristallen dus ook beter niet zonder handschoenen aan. Ook bij zink-koolstofbatterijen komt er een bijtende stof vrij als de batterij lekt. Voor lithiumbatterijen geldt dit niet, want zij bevatten een organische geleidingsvloeistof. Dit kan eveneens voor een lichte irritatie zorgen, maar de kans dat dit gebeurt, is klein: lithiumbatterijen zijn veel minder gevoelig voor lekken.

Wat moet je doen als je kind een lekkende batterij in handen krijgt? Spoel de handen dan meteen met stromend water. Treden er toch brandwonden op, neem contact op met je huisarts. Heeft je kind aan een uitgelopen batterij met witte kristallen gelikt, contacteer dan onmiddellijk het antigifcentrum. Als de geleidingsvloeistof nog in vloeibare vorm is tijdens het contact ga je het best meteen naar het ziekenhuis of de dokter.

 

Verzamel lege batterijen in een doosje het liefst op een hoogte waar kinderen niet bij kunnen. Deponeer regelmatig de inhoud van dit doosje in een Bebat inzamelbox. Daar hoef je dan alvast niet meer wakker van te liggen.

Mijn kind heeft een batterij ingeslikt!

Het gebruik van knoopcellen neemt toe en de kans dat een kind er eentje inslikt dus ook. Een grote bezorgdheid ook van artsen, die steeds vaker moeten ingrijpen. Batterijproducenten proberen door een verwittiging op hun verpakkingen en door informatie op hun websites het risico te beperken. 

Als je zoon of dochter een batterij in de mond stopt, is het belangrijk om kalm te blijven. Laat je kind niets meer eten of drinken en ga meteen naar de dichtstbijzijnde spoeddienst. In het ziekenhuis zullen de hulpverleners nagaan waar de batterij zich precies bevindt. Indien je de verpakking van de batterij nog hebt of het apparaat waarin de batterij zat, neem dit mee zodat de arts kan nagaan om welke type  batterij het gaat. Als je zelf weet om welk type batterij het gaat, vergeet het zeker niet door te geven aan de arts.

Zit de batterij vast in de slokdarm, dan kan ze meteen verwijderd worden via een gastroscopie. Heeft de batterij ondertussen de weg al gevonden naar de maag, dan gaat de dokter ervan uit dat de knoopcel zijn tocht zal verderzetten op de natuurlijke manier. Heeft je kind in de dagen na het inslikken plots last van buikpijn of misselijkheid (of een andere opvallende klacht), dan ga je het best op controle bij de dokter.

Meer tips over omgaan met knoopcellen vind je hier.

En lees ook zeker onze tips om veilig in te zamelen.


Op zoek naar een inzamelpunt?

Vind er hier eentje in jouw buurt.


Vind een inzamelpunt  

Misschien wil je dit ook wel lezen

Wat is de levensduur van de batterij van een elektrische auto?

23 July 2018

Elektrische wagens worden steeds populairder. Maar ken jij de levensduur van de batterij van een elektrische auto? Lees er alles over in deze blogpost.

Wat is het verschil tussen een hybride, plug-in hybride en elektrische auto?

17 July 2018

Er zijn al heel wat elektrische wagens op de markt. Maar wat is nu precies het verschil tussen hybride, plug-in hybride en volledig elektrische auto’s? Lees het in deze blogpost.

Feit of fictie: je smartphoneoplader in het stopcontact laten zitten verbruikt veel energie

11 September 2018

Verbruikt de oplader van je smartphone energie wanneer hij in het stopcontact blijft zitten? Hoeveel? En wat kost dat? Ontdek het hier!