Skip to content
Batteripedia

Batteripedia

Ken je ze allemaal?

laptop batterij-foto batterij-pack AA-batterij

The Classics

AA-batterij

AA-batterij

Jullie kennen mij vast wel. Mij kan je bijvoorbeeld terugvinden in de afstandbedieningen van je tv. Ik kan veilig worden ingezameld op school.

Knoopcel

Mijn + en – pool liggen door mijn slanke lijn heel dicht bij elkaar en hierdoor kan ik sneller kortsluiting maken in combinatie met sommige andere batterijen. Om er zeker van te zijn dat dit niet gebeurt, plak je mij best op een stuk plakband met mijn soortgenootjes.

Knoopcel
9-volt

9 Volt batterij

Mij kan je herkennen aan mijn uitstekende polen. Ik zit bijvoorbeeld in de afstandsbediening van telegeleide auto’s of in de afstandsbediening van je garagepoort. Ik durf in combinatie met een knoopcel al eens kortsluiting te maken. Geef mij de kans hiertoe niet en plak mijn ‘antennes’ preventief af.

Batterijen die op school veilig kunnen ingezameld worden

Batterij van een video- audio- of fototoestel

Batterij-Foto

Ik bezorgde je vroeger heel wat leuke momenten. Ik speelde muziek af of legde je mooiste momenten vast. Nu ik leeg ben mag je mij inzamelen op school en geeft Bebat mij een nieuw leven.

4,5 Volt batterij

4,5-Volt

Ik zit vaak in zaklampen of wordt gebruikt bij proefjes op school. Mijn polen of ‘antennes’ plak je best preventief af om kortsluiting te voorkomen.

Batterijen van een e-sigaret

Wij komen vaak voor in vele verschillende kleuren. Maar let op! Wij zijn heel erg krachtige batterijen. Plak onze polen af op een stuk plakband alvorens binnen te brengen op school.

Vape
Accu-boormachine

Accu van een boormachine

Jullie kennen mij vast wel. Mij kan je bijvoorbeeld terugvinden in toestellen zoals een boor- of schroefmachine. Ik kan veilig worden ingezameld op school.

Laptopbatterij

Laptop

Ik ben een laptop batterij. Als ik leeg ben mag je mij in kleine hoeveelheden inzamelen op school.

Weidebatterij

Heb je thuis een paard of schapen in de tuin? Of zijn je ouders landbouwers? Dan heb je mij vast al eens gezien. Ik ben een weide batterij. Als je mij van thuis meebrengt mag je mij inzamelen op school. Maximum enkele stuks toegelaten per ton

Weidebatterij
Alarminstallatie

Batterij van een alarminstallatie

Vroeger zag ik erop toe dat dieven niet onopgemerkt in je huis konden binnenkomen. Ik ben de batterij van een alarminstallatie. Nu ik leeg ben mag je mij in beperkte mate inzamelen op school.

Powerbank

Ook ik ben een batterij! Misschien gebruikte je mij wel al eens om je GSM draadloos op te laden. Mij mag je gewoon inzamelen op school.

Powerbank

Blokbatterij

Blokbatterij

Ik zit soms nog in een zaklamp. Als je mij van thuis hebt meegebracht mag je mij inzamelen op school. Vergeet je dan niet om mijn polen af te plakken met tape!

Batterijen die gevaarlijk kunnen zijn om in te zamelen

lekkende-batterij

Lekkende batterij

Ik kom in alle mogelijke vormen en maten. Mij steek je best direct apart in een plastic zakje alvorens mij in de Bebat ton te gooien. Vermijd het contact met handen en huid.

Tips bij lekkende batterijen

Naakte cel en naakte pack

Wij zijn een naakte cel en een naakte pack en zoals onze naam al aangeeft hebben wij geen jasje aan en staan wij in ons blootje. Ons mag je niet inzamelen op school omdat wij industriële batterijen zijn.

Naaktecel

Autobatterij

Ik ben een reus van een batterij en zit in een auto. Ik hoor zeker niet thuis in de Bebat ton op school. Mij breng je best naar het containerpark.

Autobatt
Modelbouw

Batterij uit een modelbouwtoestel

Knutsel je graag modelbouw vliegsimulators in elkaar? Ik ben de batterij die ervoor zorgt dat je vliegtuigje voldoende energie krijgt. Je mag mij in beperkte mate binnenbrengen op school. Is mijn buikje helemaal rond en ben ik opgezwollen? Dan ben ik waarschijnlijk beschadigd en hoor ik zeker niet thuis in de ton op school.

BatterijPack

Batterijpack

Alleen als ik volledig aangekleed ben en mijn jasje nergens beschadigd is, mag je mij inzamelen op school. Breng mij enkel van thuis mee en zamel mij in kleine hoeveelheden in op school. Is mijn jasje toch beschadigd of ben ik volledig naakt? Breng mij dan binnen op het containerpark

Tractiebatterij

Mij vind je terug in elektrische voer- en vaartuigen zoals vorkheftrucks, palletwagens of veegmachines. Mij mag je niet inzamelen op school en laat je best ophalen door een professional.

Tractiebatt
Fietsbatterij

Batterij van een elektrische fiets

Ik bezorgde jou of je ouders heel wat leuke ritjes. Wanneer ik versleten ben en niet meer goed oplaad, breng je mij terug naar de fietshandelaar of naar het containerpark. Ik hoor niet thuis in de Bebat ton op school omdat ik een extra krachtige Lithium batterij ben.