Skip to content
<span class="p-gezochte-batterijen__home-title-large">Gezocht</span> <span class="p-gezochte-batterijen__home-title-sub">in Vlaanderen</span> <span class="p-gezochte-batterijen__home-title-small">94.629.645 batterijen</span>

Gezocht in Vlaanderen 94.629.645 batterijen

Opsporingsbericht

We vragen je aandacht voor volgend opsporingsbericht.

Gemiddeld houden er zich zo’n 33 lege batterijen schuil bij elk Vlaams gezin, wellicht ook bij jou. Ze liggen meestal in de keuken, berging of kelder. Ze zijn vaak klein, maar kunnen ook groter en zelfs herlaadbaar zijn.

Wie ze vindt, wordt dringend verzocht ze naar een Bebat-inzamelpunt te brengen zodat Bebat ze kan recycleren en de materialen kan hergebruiken in onze maatschappij.

Meer

Meer

Er zijn uiteraard nog veel andere soorten batterijen, denk aan uw batterij van uw e-bike. Deze breng je best binnen in een gespecialiseerd inzamelpunt (fietsenwinkel of recyclagepark).

Meer weten? Hier kom je alles te weten over batterijen, hoe ze veilig thuis bewaren, het juiste gebruik ervan of het recyclageproces.

Powerbank
Gezocht

Powerbank

Kenmerken
Grootte 10 tot 20 cm
Gewicht 200 – 500 gram
Kleur Verschillende kleuren
Plaatsen Schuif, berging, bureau
Beschrijving

Deze doet zich wel al eens voor als een toestel maar het is wel degelijk een batterij! Bestaat in verschillende maten en gewichten, maar je kan ze dus allemaal binnenbrengen bij een Bebat-inzamelpunt. De oplaadkabel daarentegen hoort bij het elektro.

Laptop batterij
Gezocht

Laptop batterij

Kenmerken
Grootte 25 cm
Gewicht 250 – 500 gram
Kleur Meestal zwart
Plaatsen Berging, bureau, zolder
Beschrijving

Wordt vaak vergeten in de laptop. Verwijder de batterij uit de laptop – de laptop breng je binnen bij het elektro, de batterij bij een Bebat-inzamelpunt. Kan je de batterij niet verwijderen? Dan breng je batterij én toestel naar het elektro.

Is de batterij gezwollen? Steek ze dan in een apart plastic zakje en breng ze zo snel mogelijk naar de Bebat-inzamelstand in het recyclagepark.

Gsm-batterij
Gezocht

Gsm-batterij

Kenmerken
Grootte 60 mm
Gewicht 43 gram
Kleur Meestal zwart of grijs
Plaatsen Schuif, berging, keuken, bureau
Beschrijving

Zit vaak nog verstopt in een oude gsm waar ze ervoor zorgde dat je altijd bereikbaar was, spelletjes kon spelen en leuke foto’s kon nemen. Kan je de batterij uit het toestel verwijderen, dan breng je de batterij binnen bij een Bebat-inzamelpunt, het toestel zelf recycleer je bij het klein elektro. Kan je de batterij niet verwijderen? Dan breng je batterij én toestel naar het klein elektro.

Batterij E-sigaret
Gezocht

Batterij E-sigaret

Kenmerken
Grootte 65 mm
Gewicht 48 gram
Kleur Meestal effen roze, blauw, groen, geel,...
Plaatsen Schuif, keuken, living
Beschrijving

Komt vaak voor in vele verschillende kleuren. Maar let op! Hoe mooi ze er ook uitzien, het zijn heel erg krachtige batterijen. Kijk goed na of het label niet beschadigd is. Indien het label stuk is of ontbreekt, dan plak je best de + en – pool af met plakband alvorens ze binnen te brengen. Steek ze ook nooit in je broekzak samen met sleutels of geldstukken want dan kunnen ze wel eens licht ontvlambaar worden. Breng ze best binnen in het Bebat-inzamelpunt bij je Vapeshop of recyclagepark.

Knoopcel
Gezocht

Knoopcel

Kenmerken
Grootte 5,8 mm tot 24,6 mm diameter
Gewicht 1 tot 6,2 gram
Kleur Zilverkleurig
Plaatsen Schuif, keuken, badkamer, berging
Beschrijving

Bestaat in verschillende formaten en chemische samenstellingen – van heel klein (hoorapparaat) tot de grootte van een 2€ stuk uit bv LED fietsverlichting, moederborden van computers en afstandsbedieningen. Kunnen heel krachtig zijn. Gebruikt verschillende schuilnamen zoals CR2032, LR1120, …

Herkenbaar aan hun slanke lijn, met + en – pool dicht bij elkaar. Hierdoor kunnen ze sneller kortsluiting maken in combinatie met sommige andere batterijen. Om er zeker van te zijn dat dit niet gebeurt, plak je ze best op een stuk plakband met hun soortgenoten en breng je ze binnen in een Bebat-inzamelpunt.

9V-batterij
Gezocht

9V-batterij

Kenmerken
Grootte 48,5 mm
Gewicht 49 gram
Kleur Meestal zwart
Plaatsen Schuif, berging, garage
Beschrijving

Te herkennen aan hun uitstekende polen. Zitten vaak in afstandsbedieningen van telegeleide auto’s of van je garagepoort. Deze batterij durft in combinatie met een knoopcel al eens kortsluiting te maken. Geef ze de kans hiertoe niet en plak de ‘antennes’ preventief af, en breng ze binnen in een Bebat-inzamelpunt. Is de neef van de 4,5V-batterij – deze behandel je op dezelfde manier.

Accu boormachine
Gezocht

Accu boormachine

Kenmerken
Grootte 100 x 80 x 110 mm
Gewicht 0,350 kg
Kleur Meestal zwart
Plaatsen Garage, tuinhuis
Beschrijving

Waarschijnlijk vind je deze in de gereedschapskist, het tuinhuis of de garage, waar hij vroeger een boormachine het zware werk liet doen, maar werkt ook met draadloos tuingereedschap of schroevendraaiers.

Als hij niet meer kan opgeladen worden breng je hem binnen bij een Bebat-inzamelpunt zoals bijvoorbeeld de elektro- of doe-het-zelf-zaak of het recyclagepark.

AA- en AAA-batterijen
Gezocht

AA- en AAA-batterijen

Kenmerken
Grootte 50,5 mm
Gewicht 38 gram
Kleur Verschillende kleuren
Plaatsen Schuif, berging, keuken, living
Beschrijving

Heeft ook wat volumineuzere broers en zussen – de C- en D-batterij. Wellicht de bekendste batterijenfamilie. Deze kan je bijvoorbeeld terugvinden in de afstandsbedieningen van je tv. Wordt vaak vergeten in speelgoed of in andere toestellen.

Als je een toestel niet meer gebruikt haal je de batterij er dus best uit – zo vermijd je dat de batterij gaat lekken. Toch lekkage? Steek de batterij dan in een plastic zakje, vermijd contact met ogen en huid en was goed je handen. Wanneer deze batterijen leeg zijn (of niet meer herlaadbaar) , dan breng je ze binnen in een Bebat-inzamelpunt.

Zoek en vind

Benieuwd hoeveel batterijen er zich in jouw gemeente bevinden?
94.629.645 van de 94.629.645 lege batterijen houden zich schuil in Vlaanderen

Help Bebat en de OVAM bij het vinden van alle lege batterijen in Vlaanderen! Benieuwd hoeveel lege batterijen er in jouw gemeente verstopt zitten? Selecteer je gemeente en ga op zoek! Binnenbrengen is heel makkelijk – met meer dan 24.000 inzamelpunten is er één in een straal van 400 meter.

Ontdek hier het inzamelpunt bij jou in de buurt!

metal
iron
powder

Waarom?

Lege batterijen zijn een bron van waardevolle metalen die goed te recycleren zijn. Die waardevolle materialen kunnen hergebruikt worden in tal van andere toepassingen zoals elektrische fietsen, smartphones of laptops. Om de materialen niet verloren te laten gaan, is het belangrijk om lege batterijen steeds binnen te brengen bij een officieel inzamelpunt van Bebat.

Bebat recycleert alle batterijen die worden ingezameld en halen de metalen en anderen stoffen eruit zodat ze opnieuw gebruikt kunnen worden. Zo krijgen ze een nieuw leven, én vermijden we dat we nieuwe grondstoffen moeten ontginnen uit de natuur. Win-win toch? (Je ontdekt het volledige recyclageproces hier)

Wist je dat we met de grondstoffen van 13 batterijen een nieuw brilmontuur kunnen maken? En dat 1400 batterijen voldoende grondstoffen opleveren voor het frame van een nieuwe kinderfiets?

Zoek dus al je lege batterijen en breng ze binnen bij een Bebat-inzamelpunt!

Gezocht: quiz-antwoorden!

Gezocht: quiz-antwoorden!

Zag jij onze quiz op je broodzak en ben je benieuwd naar de juiste antwoorden? Je vindt ze hier allemaal!

Ontdek de antwoorden

Campagne in samenwerking met de OVAM.

Ovam