Skip to content
Welke batterijen waar inzamelen? Een handig overzicht!

Welke batterijen waar inzamelen? Een handig overzicht!

Dat we onze batterijen moeten recycleren om beter voor de planeet te zorgen, daar zijn we ons intussen goed van bewust. Maar waar horen al die verschillende soorten gebruikte batterijen thuis? Ontdek hier een handig overzicht van de meest voorkomende batterijsoorten, en waar ze aan hun tweede leven beginnen.

Kleine huis-tuin-en-keukenbatterijen

Naar een Bebat-inzamelpunt

De kleine batterijen uit je huishoudelijke toestellen gaan rechtstreeks naar Bebat. Dat zijn bijvoorbeeld de gewone AA-batterijen, knoopcellen of 9 Volt batterijen, maar ook batterijen uit GSM’s, laptops of e-sigaretten. Verzamel ze thuis in een Bebat-kubus, en breng ze naar één van de 24.000 Bebat-inzamelpunten. Die vind je op scholen, in supermarkten, in het recyclagepark of misschien zelfs op je werk.

Lekt de batterij of is ze beschadigd? Deponeer ze dan voor de veiligheid in een apart zakje.

Verwachtingen aangifte batterijen

De batterij van een elektrische fiets

Naar de fietshandelaar of het recyclagepark

Wat doe je met de batterij van je elektrische fiets als haar energie is opgebruikt? Het gaat om een krachtige lithium-batterij die te groot is voor de inzamelpunten, maar die wel voor recyclage moet binnengebracht worden. De fietshandelaar heeft een plan voor jouw afgedankte batterij, dus je kan ze binnenbrengen op de plaats waar je de fiets hebt gekocht. Is dat geen optie voor jou? Breng je afgedankte fietsbatterij dan naar het recyclagepark.

Een autobatterij

Naar het recyclagepark

Een autobatterij (van een niet-elektrisch voertuig) is extra groot en zwaar. Ze hoort dus niet thuis bij de Bebat-inzamelpunten. Breng je afgedankte autobatterij binnen in het recyclagepark of geef ze terug aan de autogarage.

Startbatterij auto
Thuisbatterij

Thuisbatterijen > 20 kg

Contacteer de producent

Steeds meer huishoudens draaien op zonne-energie uit zonnepanelen. De extra energie wordt dan vaak opgeslagen in een thuisbatterij. Maar wat gebeurt er met deze grote batterij als ze het einde van haar leven heeft bereikt? De producent weet raad! Iedere verkoper van thuisbatterijen moet zich aan strikte Europese recyclageregels houden. Contacteer dus de vertegenwoordiger van het bedrijf. Die zal je vertellen wat er met je oude batterij moet gebeuren, en hoe je aan een nieuwe komt.

EV-batterijen > 20 kg

Contacteer de producent 

De EV-batterij, ook wel tractiebatterij genoemd, is de elektrische ‘motor’ van je elektrisch voertuig. Als die kapot is, of het einde van haar levensloop bereikt heeft, dan krijgt ze een tweede leven of worden de componenten gerecycleerd. Gezien het snel groeiende succes van elektrische voertuigen is het belangrijk om ook deze batterijen goed te recycleren. De grondstoffen komen immers goed van pas voor de productie van nieuwe lithium-ion batterijen. Ook voor EV-batterijen bestaan strenge recyclageregels voor producenten. De verdeler van je elektrisch voertuig heeft een wettelijke ‘aanvaardingsplicht’, wat betekent dat hij verantwoordelijk is voor wat er met jouw gebruikte batterij gebeurt. Contacteer dus de verkoper om erachter te komen wat je met je batterij moet doen. Steeds meer EV-producenten werken samen met Bebat, voor een correcte ophaling, ontmanteling en recyclage van gebruikte EV-batterijen.

HEV elektrische auto
Elektrische tandenborstel

Ingebouwde batterijen in toestellen

Naar Recupel

Apparaten en toestellen op (oplaadbare) batterijen (denk aan elektrische tandenborstels, kruimeldieven, mixers, weegschalen…) horen niet bij Bebat thuis, maar wel bij Recupel. Recupel zamelt alle soorten elektronische apparaten en lampen in, om ze een nieuwe bestemming te geven. 

Als je de batterijen op een veilige manier uit het toestel kan verwijderen, doe dat dan voor je het naar een Recupel-inzamelpunt brengt, zodat ze geen omweg hoeven te maken om uiteindelijk bij Bebat te belanden. Als de batterij is ingebouwd en je kan ze niet veilig verwijderen, breng je het toestel integraal binnen bij een Recupel-inzamelpunt.

Op zoek naar een inzamelpunt?

Op zoek naar een inzamelpunt?

Vind er hier eentje in jouw buurt.

Vind een inzamelpunt