Welke batterijen waar inzamelen?
Waar horen welke lege batterijen thuis? Ontdek hier een handig overzicht.
Correct omgaan met batterijen
Batterijen vind je overal, ook al zijn ze soms niet zichtbaar. Maar hoe ga je er correct mee om? Of ze nu vol of leeg zijn, nieuw of beschadigd: dankzij de tips hieronder kom je alles te weten over het juiste gebruik van batterijen.
Bewaar batterijen hoog, droog en op kamertemperatuur
Bewaar batterijen altijd op een koele en droge plaats, ver van hitte en vochtigheid. Plaats ze zeker nooit in de koelkast, in de buurt van een oven of bij verwarmingselementen. Zo gaan nieuwe batterijen ook langer mee! Zet je batterijen (vol of leeg) ook op een hoge plaats waar kinderen ze niet zien en er niet bij kunnen.
Gebruik de juiste batterij voor het juiste toestel
Zorg altijd voor een goede match tussen je batterijen en je toestel. Zo ben je voor een toestel dat op korte tijd veel stroom vraagt, of dat vaak en intensief gebruikt wordt (zoals een gameconsole), beter af met herlaadbare batterijen. Voor energiezuinige apparaten (zoals een klok) gebruik je dan weer beter niet-herlaadbare batterijen.
Gebruik batterijen steeds tot ze volledig leeg zijn
Soms lijken batterijen leeg, maar zijn ze dat nog niet helemaal. Batterijen die niet meer werken in het ene toestel, werken soms wel nog in een toestel dat minder energie vraagt, zoals een klok of afstandsbediening. Het batterijniveau kan je makkelijk nakijken met behulp van een batterijtester.
Laat batterijen niet zitten in toestellen die je lang niet gebruikt
Wanneer je een apparaat een tijdje niet gebruikt, haal je de batterijen er best uit om ze op een aparte plaats te bewaren. Anders bestaat het risico dat de batterijen beginnen te lekken en schade aanrichten in het toestel. Vergeet daarnaast ook niet de batterijen (indien mogelijk) uit een toestel te halen voor je het inlevert. Kan dit niet? Dan breng je het toestel integraal binnen bij een Recupel-inzamelpunt.
Vervang alle batterijen in een toestel op hetzelfde moment
Je mengt beter geen gebruikte en niet-gebruikte batterijen met elkaar in hetzelfde toestel. De gebruikte batterij gaat daardoor immers te diep ontladen en kan gaan opzwellen of uiteindelijk zelfs beginnen lekken.
Meng verschillende batterijen niet met elkaar
Als je de batterijen van een toestel vervangt, doe je dat best gelijktijdig voor alle batterijen. Mix dus geen gebruikte en niet-gebruikte batterijen. Meng ook geen batterijen die een verschillende chemische samenstelling hebben of die van verschillende merken zijn.
Respecteer de polariteit en het voltage van het toestel
Gebruik altijd een batterij met het juiste voltage. Respecteer ook de polariteit van de batterijen wanneer je ze in een toestel steekt. Elke batterij heeft een plus- en een minpool. Plaats deze zoals staat aangegeven in of op het toestel.
Koop alleen de batterijen die je nodig hebt
Leg geen onnodige voorraad batterijen aan, maar koop enkel de batterijen die je nodig hebt. Zo blijven ze niet liggen in de kast en kunnen ze niet vervallen. Bewaar nieuwe en gebruikte batterijen ook in aparte doosjes zodat je ze altijd goed van elkaar kan onderscheiden.