Skip to content
Thuisbatterijen

Thuisbatterijen

Hoe kan Bebat jou helpen?

De milieubijdrage voor thuisbatterijen

In 2021 zagen we een ongeziene opmars van thuisbatterijen. Als jij daar ook aan hebt bijgedragen, als producent, invoerder of installateur die batterijen op de Belgische markt brengt, dan weet je dat je moet voldoen aan de wettelijke aanvaardingsplicht. Dat betekent dat je de batterijen aan het einde van hun leven moet terugnemen en verantwoordelijk bent voor alles wat te maken heeft met verwerking en recyclage.

Maar door de lange levensduur van thuisbatterijen waren die zorgen nog ver weg, en moest je bepalen hoe je je daarop wilde voorbereiden:  “Reken ik toekomstige verwerkingskosten nu alvast door aan de klant of vang ik die later zelf op?”.

Daar komt nu verandering in, want vanaf 1 januari 2022 voert Bebat een milieubijdrage in voor Energy Storage Systems (ESS) of thuisbatterijen. Die betaal je als deelnemer van Bebat op het moment dat de batterij op de markt komt, en dus niet bij terugname in de toekomst.

Bekijk ons webinar om er alles over te weten te komen

Over welke batterijen gaat het?

De milieubijdrage wordt ingevoerd voor energie-opslagbatterijen met een gewicht ≤ 200 kg die gekoppeld zijn aan een decentrale energieproductie-installatie voor elektriciteit, ongeacht de plaats waar ze geïnstalleerd worden. Dat zijn dus de gekende ‘thuisbatterijen’ op basis van lithium-ion of zoutwater. Batterijen die back-updoeleinden als hoofdfunctie hebben, de zogenaamde UPS-batterijen, horen daar niet bij.

De milieubijdrage wordt per kg berekend. Om het gewicht van de batterij te bepalen  dien je het gewicht te nemen van de batterij/module waar het serienummer op staat inclusief behuizing als die er is.​ De omvormer en BMS (Batterij Management System) moeten enkel meegeteld worden als deze in de behuizing geïntegreerd zijn.​

Thuisbatterij

Lijst thuisbatterijen - Historiek

Bebat heeft een lijst opgesteld van thuisbatterijen met hun gewicht, de chemische familie en het bedrag van de milieubijdrage. Deze lijst is niet limitatief en wordt aangevuld met informatie die we van deelnemers ontvangen. We updaten deze lijst op regelmatige basis. Je kan de meeste recente versie, alsook de vorige versies hieronder terugvinden.

Wat betekent dit voor jou als producent, invoerder of installateur?

Voor alle thuisbatterijen die je vanaf 1 januari 2022 op de markt brengt, betaal je als deelnemer van Bebat een milieubijdrage. Die bijdrage dekt de kosten voor registratie, preventie, sensibilisering, inzameling, ontmanteling, verwerking, recyclage, rapportering aan de overheid en ‘research & development’ om na te gaan of de batterijen een tweede leven kunnen krijgen (pay-as-you sell).

Met andere woorden: alle kosten zijn gedekt. Dat betekent dat je op het moment van terugname aan het einde van de levensloop van de batterijen (8 à 10 jaar later) geen kosten meer moet verwachten.

Had je een individueel contract bij Bebat voor thuisbatterijen? Dat wordt door de nieuwe milieubijdrage overbodig en zal door Bebat worden opgezegd.
Lees meer in onze blogpost 
Ontdek er alles over in onze brochure

Thuisbatterij auto opladen
Thuisbatterij zonnepanelen

Wat betekent dit voor jou als consument?

De bedrijven aangesloten bij Bebat zullen vanaf 1 januari 2022 een milieubijdrage moeten betalen aan Bebat op het moment dat de thuisbatterij op de markt wordt gebracht.

Als je leverancier bij Bebat is aangesloten is of het bewijs kan leveren dat hij de thuisbatterij heeft aangekocht bij een bedrijf dat aangesloten is bij Bebat, dan ben je ervan verzekerd dat je batterij gratis teruggenomen wordt op het einde van haar leven, ook al verkoopt je leverancier geen thuisbatterijen meer of is hij op het moment van de afdanking failliet. 
Lees meer in onze blogpost

Jaarlijkse aangifte Bebat

Heb je nog vragen?

Contacteer ons