Energy Storage Systems (ESS)

Als producent, invoerder of installateur die Energy Storage Systems (ESS), waaronder thuisbatterijen, op de Belgische markt aanbiedt, moet je voldoen aan de wettelijke uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV). Ben je Bebat-deelnemer? Dan helpen wij je met het vervullen van deze verplichtingen. 

Question mark

Wat is de wettelijke UPV?

Iedereen die (producten met) batterijen op de Belgische markt aanbiedt, moet voldoen aan de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV). Dat betekent dat je de batterijen aan het einde van hun leven moet terugnemen en verantwoordelijk bent voor alles wat te maken heeft met rapportage aan de overheid, inzameling, verwerking, recyclage en nog een reeks van andere verplichtingen 

Wat zijn Energy Storage Systems?

Onder Energy Storage Systems (ESS) verstaan we verschillende systemen die gebruikt worden voor de opslag van energie, voor residentieel (thuisbatterijen), commercieel en/of industrieel gebruik. 

ESS

Voor alle duidelijkheid: de traditionele batterijen zoals AA, AAA, knoopcellen, … vallen hier niet onder. 


Bijdragen voor ESS 

Bebat ontzorgt haar deelnemers door een groot deel van de verplichtingen rond de wettelijke UPV op zich te nemen. In ruil hiervoor betaal je jaarlijks een forfaitaire bijdrage van € 60. Daarnaast betaal je een milieubijdrage, afhankelijk van de ESS-modules die je op de markt brengt.

ESS-modules van een installatie ≤ 16 MWh

Voor ESS-modules van een installatie ≤ 16 MWh betaal je een milieubijdrage. Die betaal je als Bebat-deelnemer op het moment dat de batterij op de markt wordt aangeboden, en niet bij terugname in de toekomst. Dit is het ‘Pay as you Sell’ principe.

De milieubijdrage is van toepassing voor batterijmodules van energieopslagsystemen die aan netspanning kunnen worden verbonden en energie kunnen leveren aan het elektriciteitsnet, ongeacht of deze stationair of mobiel zijn en ongeacht het gewicht van de module. Dit geldt voor zowel systemen die werken binnen een netgekoppelde omgeving (ongrid) als systemen die volledig autonoom opereren (offgrid). De milieubijdrage is van toepassing op batterijmodules die worden gebruikt in:  

  • plug & play-oplossingen  
  • residentiële toepassingen zoals thuisbatterijen  
  • commerciële, industriële installaties en batterijparken tot en met 16 MWh  

De milieubijdrage wordt per kg berekend. Om het gewicht van de batterij te bepalen, dien je het gewicht te nemen van de batterij/module waar het serienummer op staat inclusief behuizing als die er is. De omvormer en BMS (Batterij Management System) moeten enkel meegeteld worden als deze in de behuizing geïntegreerd zijn.​  

Zijn uitgesloten van de definitie:  

  • UPS-batterijen (Uninterruptible Power Supply) die uitsluitend bedoeld zijn voor back-updoeleinden en tijdelijke noodstroom leveren  
  • Loodmodules  
  • EV-batterijen  
ESS-modules van een installatie > 16 MWh

Voor ESS-modules van een installatie > 16 MWh bekijkt Bebat de mogelijkheid om aparte regeling uit te werken.

Hoe wordt de grens van 16 MWh per installatie beoordeeld?

Hiervoor kijken we naar het totaal aantal MWh van alle batterijmodules van een energieopslaginstallatie die (eventueel in meerdere fasen) worden geïnstalleerd op een site.

Als site beschouwen we de milieu-technische eenheid waarop de omgevingsvergunning betrekking heeft of bij afwezigheid van een omgevingsvergunning, de bedrijfssite.

Neem steeds voorafgaandelijk contact met ons indien je installaties plaats van deze grootte.

Lijst ESS 

Bebat heeft een lijst opgesteld van ESS met hun gewicht, de chemische familie en het bedrag van de milieubijdrage. Deze lijst is niet limitatief en wordt aangevuld met informatie die we van deelnemers ontvangen. We updaten deze lijst op regelmatige basis.

Download de lijst van ESS

pdf · 167.8KB

Op zoek naar vorige lijsten van ESS? Download hier de historiek van de ESS-lijsten.

Sluit je aan bij Bebat: wij ontzorgen je

Laat je bij de naleving van je UPV-verplichtingen voor alle batterijcategorieën ondersteunen door Bebat, de organisatie voor producentenverantwoordelijkheid (OPV), opgericht door de batterij-industrie. 

Aansluiten handdruk

Dit vind je misschien ook interessant

Aangiften

Wanneer je batterijen verkoopt of produceert in België, moet je hiervan aangifte doen bij Bebat via MyBebat.

Bijdragen

Als Bebat-deelnemer betaal je jaarlijks een forfaitaire bijdrage, naast de milieu- of administratieve bijdrage.

Bebat-diensten op maat

Voor de inzameling van grote batterijen bieden we oplossingen op maat.