Skip to content

“Bebat-inzamelpunt worden zit in ons ecologisch DNA”

Ons land telt ruim 200 Selexion-zaken, zelfstandige ‘elektro-en-meer’-specialisten die vaak een begrip zijn in hun regio. Ze verkopen heel wat toestellen met batterijen en zijn daarom ook wettelijk verplicht om die batterijen terug te nemen. Hoe gaan zij hier mee om? We vroegen het aan marketing manager Johan Verelst.  

Hoogstraten, de aardbeienstad in de Antwerpse Kempen. Selexion Laureyssen is er een begrip, met een uitgebreid aanbod aan elektro, foto-apparatuur, pc’s, enz. Een vakkundige service met de glimlach. En herstellingen in eigen atelier. De Bebat-inzamelton staat er zij aan zij met die van Recupel. We ontmoeten er de marketing manager van Selexion.

Johan Verelst: “In ons DNA zit dat we serviceverleners zijn. En dat verklaart veel. Elke Selexion-zaak heeft een technisch atelier waar allerlei herstellingen worden uitgevoerd na einde fabrieksgarantie. Herstellingen van A+ en A++ toestellen kan je zelfs met ecocheques betalen. Goed voor het milieu. En veel van onze leden zijn dan ook Bebat-inzamelpunt geworden.”

 Ecologisch verantwoord ondernemen zit wel in onze doelstellingen.
- Marketing manager Johan Verelst (links op de foto)
 


Hoe belangrijk zijn producten op batterijen?

“Toestellen met oplaadbare batterijen die werken met wifi en bluetooth zitten duidelijk in de lift. Iedereen wil vandaag mobiel zijn op alle mogelijke vlakken. Wat betreft de batterijen volgen we natuurlijk de wettelijke voorschriften. De milieubijdragen worden voldaan, wij rapporteren aan Bebat hoeveel batterijen en producten met batterijen we op de markt brengen. Bebat geeft dit dan door aan de overheid.”

Wat doet Bebat nog meer voor wie batterijen op de markt brengt?
Dat zie je hier >


Een stapje verder

“Bovenop de wettelijke verplichtingen gaan we nog een stap verder. Vrijwillig, want verplichten doen we niet. Maar de ecologische reflex zit wel in het DNA van Selexion. Zo sorteren we bijvoorbeeld piepschuim dat apart wordt opgehaald. Dit wordt verwerkt in isolerend schuimbeton. Tijdens opleidingen van medewerkers besteden we extra aandacht aan het correct installeren van toestellen, zodat er geen verlies van stroom en water optreedt. En we werken nauw samen met Bebat als inzamelpunt voor afgedankte batterijen.”

Geven jullie veiligheidsadviezen mee rond batterijen?

“Zeker! We geven onze klanten de raad om de gebruiksaanwijzingen van de fabrikanten volledig door te nemen. En om laders 's nachts af te koppelen van het elektriciteitsnet. Net als andere elektrische toestellen, trouwens. Op jaarbasis scheelt dit al al gauw 200 euro aan energiekosten. In het begin mag je de batterij een keer volledig opladen en laten ontladen, maar daarna is 80% en 20% ideaal. Onze specialisten staan ook altijd klaar voor vragen over het correcte gebruik van draadloze apparaten.”

Medewerker bij Bebat-box

Wat bracht jullie ertoe om Bebat-inzamelpunt te worden?

“Ecologisch verantwoord ondernemen zit wel in onze doelstellingen. Ik denk dat de field promotoren van Bebat voor een aantal onder hen een belangrijke rol hebben gespeeld om inzamelpunt te worden. En we raden het aan, het kost hen ook niets.”

Welke batterijen brengen mensen vooral binnen?

“De bulk zijn AA- en AAA-batterijtjes, maar ook gsm-batterijen, enzovoort. Een gevarieerde mix. Batterijen komen bij ons ook binnen in oude toestellen. Binnenkort organiseren we trouwens weer onze Slimme Wisselweken. In ruil voor een oud toestel krijg je korting op een nieuw. Wij kunnen erop rekenen dat Bebat de afgedankte batterijen ophaalt en veilig verwerkt.”

Hoe verloopt de samenwerking met Bebat?

“Daarover zijn de aangesloten zaken tevreden, absoluut. Geen klachten, alles verloopt vlot: Selexion en Bebat, dat is een goed huwelijk!”
 

Verkooppunt van (toestellen met) batterijen? Verplicht om batterijen terug te nemen
Elk verkooppunt van batterijen of toestellen met batterijen is wettelijk verplicht om de lege batterijen ook terug te nemen. Je kan dit zelf organiseren, maar de meeste bedrijven lossen dit eenvoudig op door Bebat inzamelpunt te worden, waaronder ook de Selexion groep. Ben je een bedrijf of handelszaak en wil je ook Bebat-inzamelpunt worden? Lees er hier meer over!

 

Op zoek naar een inzamelpunt?

Vind er hier eentje in jouw buurt.


Vind een inzamelpunt  

Misschien wil je dit ook wel lezen

De Dubbele Puntenactie: 6 tips voor een topresultaat

30 September 2019

Tijdens de Dubbele Puntenactie van Bebat krijgt jouw school voor elke ingezamelde kilo gebruikte batterijen niet 1 maar 2 punten. Punten die je kunt inruilen voor toffe uitstapjes, busvervoer en didactisch materiaal. Hieronder verzamelden we een hoop tips om het aantal ingezamelde batterijen én punten op te krikken.

Batterijen sorteren? Zo doen we dat

24 September 2018

Alle batterijen die je naar een Bebat inzamelpunt brengt, worden bij Sortbat in Tienen gesorteerd. Op die manier kunnen we ze verder recycleren. Kijk mee met hoe het sorteerproces verloopt…

Feit of fictie: je smartphoneoplader in het stopcontact laten zitten verbruikt veel energie

11 September 2018

Verbruikt de oplader van je smartphone energie wanneer hij in het stopcontact blijft zitten? Hoeveel? En wat kost dat? Ontdek het hier!