Skip to content

We sorteren om te recycleren. Maar wat kán er gerecycleerd worden?

Elk gezin draagt zijn steentje bij om het milieu te sparen. Dat doen we via ons afval: we sorteren erop los en scheiden verschillende soorten afval. Zo kunnen gespecialiseerde firma’s de grondstoffen opnieuw verwerken en hoeven ze geen nieuwe grondstoffen uit de natuur te halen. Sommige enthousiastelingen gaan nog een stapje verder. Zij maken van recycleren hun missie en zetten verrassende en inspirerende recyclage-initiatieven op …

Dankzij onze sorteer-inspanningen moeten er minder bomen geveld worden (gerecycleerd papier), is er minder olie nodig (recyclage van plastic) en stoten we stukken minder CO2 uit (gerecycleerd glas versus nieuw glas), … Het is dus van groot belang om sorteren en recycleren zorgvuldig vol te houden.

Glas en papier krijgen een tweede leven

De bekendste en oudste aparte ophaaldienst zou wel eens glas kunnen zijn. Glasscherven worden waarschijnlijk al sinds de oudheid gesmolten om nieuwe glazen objecten van te maken. Een recenter fenomeen, maar intussen ook al een automatisme, is de inzameling van papier en karton. Vroeger verdienden jeugdbewegingen een centje bij met een grote jaarlijkse ‘papierslag’. Nu wordt het oud papier thuis opgehaald door de afvaldiensten.

batterijen recycleren

 

Onze groenteresten worden brandstof

Ook aluminium (blikjes), plastic (verpakkingen) en drankkartons sorteren we in België ijverig. We stoppen ze in de zak voor PMD (Plastic, Metaal en Drankkartons). En ook groenafval is aan een opmars bezig. Als we ons groenten-, fruit- en tuinafval (GFT) niet op onze eigen composthoop gooien, dan geven we het mee met de afvaldienst. Het groenafval wordt in grote silo’s verwerkt tot compost én tijdens dat ‘gistingsproces’ wekken onze aardappel-, wortel-, en preiresten ook nog eens biogas op, een natuurlijke brandstof.

 

groenteresten brandstof

 

Speciale gevallen: naar het recyclagepark of het inzamelpunt

En dan zijn er nog de afvalcategorieën die je niet kwijt kan in één van de sorteerzakken of -bakken. Wat kan je bijvoorbeeld aanvangen met gloeilampen, met restjes medicijnen, met batterijen, verfresten, aardewerk, kapotte toestellen of bouwafval? Voor dat soort zaken bestaan aparte regels. Bijna altijd kan je ermee terecht in het recyclagepark, waar je ze in de juiste container deponeert. Voor batterijen en huishoudtoestellen zijn er daarbovenop nog tal van inzamelpunten. Maak er gebruik van, de natuur vaart er wel bij! 

 

Voor sommigen is recycleren een missie. Denk maar aan de vele interieurfans die ‘upcyclen’ tot kunst hebben verheven.

Als recycling je leven wordt

Voor sommigen is recycleren een missie. Denk maar aan de vele interieurfans die ‘upcyclen’ – van een versleten object iets anders maken – tot kunst hebben verheven: een versleten vergiet wordt een industriële lampenkap, een oud stuur van een koersfiets wordt een prima kapstok, een palet wordt opgesmukt met kleurrijke kussens en fungeert als hip zeteltje, en zo vind je tal van ideeën om zelf oude of versleten spullen een nieuw leven te geven.

Wist je dat er ook heel wat verrassende grootschalige recyclage-initiatieven bestaan? Zo is er een Spaans bedrijf dat plastic van de zeebodem haalt om het te verwerken tot een nylon-achtig garen waarmee trendy kleding gemaakt wordt. In Kenia worden aangespoelde teenslippers verwerkt tot kunstige beeldjes, in Mali maken vrouwen van dezelfde grondstof kleurrijke armbanden. Dichter bij huis wordt het hout van bouwsteigers gebruikt om robuuste meubels van te maken. En een gemeente in Nederland kreeg onlangs een nieuw voetpad waarvan de tegels gemaakt zijn van achtergelaten visnetten die uit de zee zijn geplukt.

Best inspirerend en verrassend om te zien hoe we grondstoffen kunnen recycleren, niet? Ken jij nog interessante initiatieven? Deel ze met ons in de reacties!


Geen zakjes meer in je favoriete inzamelpunt?

Laat het ons weten en we vullen ze meteen aan.


Meld locatie  

Misschien wil je dit ook wel lezen

Hoe ver kan je fietsen met de accu van je e-bike?

18 May 2018

Bij de aankoop van een elektrische fiets zijn er drie zaken waar je rekening mee moet houden. Dit zijn ze!

Batterijen in de koelkast bewaren, of beter niet?

18 May 2018

Leven batterijen echt langer als je ze in de koelkast bewaart? We geven duidelijkheid!

Testimonial: OSU Gifts over relatiegeschenken, batterijen en het belang van een duurzame aanpak

23 July 2018

Er zijn heel wat relatiegeschenken op de markt die op batterijen werken. In deze sector is de aanvaardingsplicht dus ook van kracht. Benieuwd hoe Bebat OSU Gifts helpt bij deze verplichtingen? Bekijk het interview hier.