Skip to content
Welkom in Villa Pila: het huis van de batterij

Welkom in Villa Pila: het huis van de batterij

De dierentuin, het theater of het museum? Leuk! Maar als de schooluitstap eens wat anders mag zijn, dan is Villa Pila misschien jouw volgende bestemming. Villa Pila is geen stoffig museum, wel een ontdekkingsparcours doorheen de wondere wereld van de batterij. Met een show, experimenten, een exclusieve inkijk in de sorteerfabriek Sortbat en natuurlijk heel wat spelplezier! Ga je mee?

Batterij rijmt op toverij

In de filmzaal geniet je van een spectaculaire show waar je zelf ook mee mag experimenteren op het podium. Ontdekken wat donder en bliksem te maken hebben met elektriciteit? Je haar rechtzetten met stroom? Of een lampje laten branden met een citroenbatterij? En leren wat je allemaal kan maken uit nieuwe batterijen? Het komt allemaal aan bod.

Je krijgt de kans om mee te doen aan spectaculaire proefjes.

Batterijenwand

Batterijtje, batterijtje aan de wand, wie is de ...

In onze grote batterijenwand verzamelden we meer dan 100 soorten batterijen, in alle groottes, kleuren en vormen, sterktes en samenstellingen. Batterijen kunnen heel klein zijn zodat ze amper opvallen (in een hoorapparaat, horloge of autosleutel) of gigantisch zijn (de batterij van een vorkheftruck, mobilhome of zelfs een spoorwegwissel). Er zitten veel nieuwe batterijen bij. Maar sommige modellen zijn bijna 100 jaar oud! 

Sorteren met de machine

Alle batterijen die we in België inzamelen, worden naar ons sorteercentrum Sortbat in Tienen gebracht. Daar worden ze gesorteerd om alle types en soorten uit elkaar te halen omdat de ene batterij de andere niet is: elke grondstof vergt een andere manier van recyclage. Mooi meegenomen: je kan de grote sorteermachine en de werking van dichtbij bewonderen vanuit een mooie uitkijkpost. 

kids visiting villa pila

Tijd voor een quiz

Het moment is aangebroken voor een leuke interactieve quiz! Goed opgelet tijdens de rondleiding? Dan word jij misschien de primus van de klas.

 Ook leuk om te weten: Deze zeven dingen kunnen gemaakt worden van jouw lege batterijen.

Op zoek naar lesmateriaal?

Op zoek naar lesmateriaal?

Ontdek ons educatief downloadcenter.

Bekijk ons educatief materiaal