Skip to content

Wat verwacht Bebat van jou als deelnemer?

Breng je producten met batterijen of batterijen op de Belgische markt? Dan moet je voldoen aan de wettelijke aanvaardingsplicht voor batterijen. En dit betekent extra werk. Bebat neemt echter een hele reeks to-do’s van je over als je je aansluit. Wat blijft er nog te doen voor jou als Bebat-deelnemer? Veel minder. We bekijken het even van dichterbij. 

Je sluit aan bij Bebat. Goed idee! Dit bespaart je veel tijd en energie die je aan je zaak kan besteden. Het belangrijkste wat je als Bebat-deelnemer nog moet doen? Simpel: Bebat vertellen hoeveel batterijen je op de Belgische markt hebt gebracht. Het gaat zowel over los verkochte of ingebouwde batterijen, als over batterijen die worden meegeleverd met een apparaat, voertuig of fiets. Die aangifte (of declaratie) doe je vlot op het online platform myBatbase

Niet zeker of de aanvaardingsplicht ook voor jou geldt? Doe even de Batterijentest, dan wordt het glashelder.


Aangiftes: jaarlijks of maandelijks?

Hoe vaak moet je dit aangeven bij Bebat? Dat hangt af van het aantal batterijen dat je op de markt hebt gebracht. 

  • Minder dan 10.000 batterijen per jaar? Dan volstaat één jaarlijkse, vereenvoudigde aangifte. 
  • Boven de 10.000 batterijen schakel je over op maandelijkse aangiftes. 

Bebat verwacht dat je de aangifte(s) tijdig en correct doet. Op zich is dit niet moeilijk, het myBatbase-platform is gebruiksvriendelijk. Maar een goede voorbereiding is wel cruciaal voor een vlotte aangifte. Wacht dus niet tot het moment van aangifte om alles bij elkaar te zoeken. 

maandelijkse of jaarlijkse aangifte

Zo bereid je de aangifte(s) voor

Een goed begin is de FAQ even aandachtig doorlezen. Daar vind je antwoord op veelgestelde vragen van deelnemers over de aangifte.

Voor je kan beginnen met aangeven:  

  • maak je een profiel aan op myBatbase.
  • zorg je ervoor dat je alles bij de hand hebt wat je nodig hebt: het aantal batterijen dat je hebt verkocht, met het juiste nomenclatuurnummer per soort batterij. 

Tip: houd het hele jaar door bij hoeveel batterijen van welke soort je op de markt brengt. Dan kan je snel aan de slag met de aangifte. Sommige deelnemers kost de aangifte slechts enkele minuten per maand! 

Een foutloze aangifte

Uiteraard verwacht Bebat dat je correcte aangiftes doet. Over het algemeen verloopt dit vrij vlot. Maar natuurlijk loopt er wel eens iets mis. Die fouten komen vooral aan het licht tijdens de controles. 

Een overzicht van vaak gemaakte fouten helpt je zeker om het beter te doen en een foutloos parcours te rijden.

Vlotte medewerking aan audit

Eén keer in drie jaar - zo is dat wettelijk voorzien - krijgt elke deelnemer een controle (of audit) van de aangiftes. In sommige gevallen gebeurt dit online. In andere gevallen vindt er zich een audit plaats op locatie door een gespecialiseerd team. Op basis daarvan krijg je advies op maat om fouten te voorkomen en correcte aangiftes te doen. 

Alvast bedankt voor je vlotte medewerking, beste Bebat-deelnemer!

Je bijdragen betalen 

Op basis van je aangifte berekent Bebat hoeveel bijdragen je dient te betalen: milieubijdragen en administratieve bijdragen. Sinds januari 2020 zijn de bijdragen opnieuw gedaald.

Met die middelen zorgt Bebat ervoor dat alle verplichtingen rond de aanvaardingsplicht worden uitgevoerd. En dat zoveel mogelijk batterijen ingezameld en gerecycleerd worden.

inzamelpunt

Wil je Bebat-inzamelpunt worden?

Heb je gebruikte batterijen van minder dan 20 kg (lood ≤3kg)?

Als verkooppunt van batterijen in België aan particulieren ben je verplicht de gebruikte batterijen terug te nemen. Als inzamelpunt aanvaardt je batterijen van iedereen en zonder enige aankoopverplichting. Je kan deze batterijen gratis laten ophalen door Bebat. Hier vind je meer informatie en kan je je registreren als inzamelpunt. 

Heb je gebruikte batterijen van meer dan 20 kg (lood >3kg)?

Maak een afspraak met één van onze specialisten op emobility@bebat.be of op het nummer + 32 (0)16 76 88 11. Bebat heeft altijd een oplossing op maat voor jou.

Wat wordt van jou verwacht als Bebat inzamelpunt?

Een vraag die we vaak te horen krijgen: “Oké, maar wat verwachten jullie precies van een Bebat inzamelpunt?” Wel, dat wordt duidelijk in 5 stappen:

  1. Plaats de Bebat inzamelunit op een goed zichtbare, vrij toegankelijke plaats in je winkel of bedrijf. Draag er goed zorg voor en controleer regelmatig de inhoud. 
  2. Is de inzamelunit voor 80% gevuld? Vraag dan een gratis ophaling aan. Binnen de 5 werkdagen komt Bebat de unit vervangen.
  3. Houd het allemaal een beetje in de gaten: hoe minder vervuiling bij de batterijen, hoe beter wij kunnen recycleren. 
  4. Zakjes op? Je kan ze hier gratis bestellen.
  5. Heb je nog vragen hierover? Aarzel niet, contacteer ons!

 

In elk geval moet je als bedrijf een attest kunnen voorleggen dat je de batterijen correct hebt aangeboden voor recyclage. Word je Bebat inzamelpunt, dan zorgt Bebat er wel voor dat je wettelijk voldoet aan deze verplichting. Voor jou een zorg minder.

Goed om weten: Tien tips om veilig batterijen in te zamelen >

Meehelpen sensibiliseren? Graag! 

Nog een waardevolle (en gewaardeerde) bijdrage aan het welslagen van onze missie? 

Dat is vrijwillig meehelpen aan de sensibilisering rond duurzaam en veilig omspringen met batterijen. Met hoe meer we hieraan meewerken, hoe groter het effect dat we samen creëren!

Breng je batterijen op de markt? Maak je klanten dan ook erop attent: 

Hoé jij je klanten precies bewuster maakt, daar ben je natuurlijk volledig vrij in. Bebat reikt je alvast heel wat bruikbare info, tips & tricks aan. Over naar www.bebat.be.

Is jouw bedrijf voldoende in orde?

Doe de grote batterijentest: check of jouw bedrijf voldoet aan alle regels.


Doe de test  

Misschien wil je dit ook wel lezen

Alles over gedifferentieerde bijdragen voor batterijen & accu’s

09 January 2018

Voor de verwerking van draagbare batterijen/accu’s betaal je als producent of invoerder een gedifferentieerde bijdrage volgens het type en gewicht. Lees er hier meer over.

Alles wat je moet weten over het beheer van afvalstoffen

09 April 2018

In België is de milieureglementering geregionaliseerd. Dit wil zeggen dat in elk Gewest een specifieke reglementering over het beheer van afvalstoffen geldt. Maar wat houdt deze reglementering in?

Wat verwacht Bebat van jou als deelnemer?

20 March 2020

Bebat ontzorgt zijn deelnemers wat betreft de aanvaardingsplicht voor gebruikte batterijen. Wat wordt nog van jou verwacht? En wat wordt erg gewaardeerd?