Voldoen aan de aanvaardingsplicht: zo pakt elektronicaproducent E.D.&A. het aan
E.D.&A begon in 1981 in Kalmthout en is uitgegroeid tot een internationaal bedrijf dat elektronische besturingen ontwikkelt en produceert voor zowel machinebouwers als voor consumententoepassingen.
“Klanten kloppen bij ons aan voor elektronica op maat. Ze vertellen ons welke machine zij voor ogen hebben en hoe de gebruiker met die machine zal werken. Onze ontwikkelaars gaan vervolgens aan de slag om een elektronische printkaart te bedenken. Vervolgens nemen wij ook de productie op ons. Denk bijvoorbeeld aan de elektronica voor bakkerijmachines, melkkoeltanks, industriële wasmachines,...”
Hoe gaat E.D.&A. om met batterijen?
In het productieproces van deze elektronicaproducent komen batterijen op twee manieren aan bod. Enerzijds garanderen knoopcellen de minimale werking van printkaarten bij stroomuitval. In het geval van een stroompanne neemt de knoopcel tijdelijk een klein stukje van de functionaliteit over. Anderzijds rollen er in Kalmthout ook afstandsbedieningen van de band. Die besturingen maken gebruik van de klassieke AA- of AAA-batterij.
“Langs inkoopzijde gaan we op twee manieren om met de batterijen. Voor de batterijen in kleine volumes vragen we aan onze leveranciers om het administratieve luik op zich te nemen. Zij leveren batterijen waarvan de bijdrage al in orde is. De batterijen in grote volumes rapporteren en declareren wij zelf aan Bebat.”
Is jouw bedrijf helemaal in orde met de aanvaardingsplicht?
Een geruisloze samenwerking tussen Bebat en E.D.&A.
Wie een administratieve rompslomp vreest als hij het woord ‘aanvaardingsplicht’ hoort, wordt door het team van E.D.&A. gerustgesteld. En dat kan tellen, komende van een bedrijf dat jaarlijks ongeveer 80.000 batterijen declareert.
Het kost ons nu minder dan 2 minuten om de batterijen aan te geven. Ik kan dus geen enkel argument bedenken om je niet aan te sluiten bij Bebat.
“Sinds 2010 zijn we aangesloten bij Bebat, een samenwerking die vlot en geruisloos verloopt. Wij hebben toen intern een eenvoudig framework uitgetekend, zodat we elke maand zonder problemen alle data over batterijen terugvinden in ons systeem. Die data wordt vervolgens elke maand in het Bebat-portaal ingevoerd. Het kost ons nu minder dan 2 minuten om de batterijen aan te geven. Het enige wat je nodig hebt is een maandelijkse reminder in je agenda. Ik kan dus geen enkel argument bedenken om je niet aan te sluiten bij Bebat.”
Bekijk hieronder de volledige video.