Skip to content

Voldoen aan de aanvaardingsplicht in slechts 2 minuten: zo pakt elektronicaproducent E.D.&A. het aan

“Het duurt slechts 2 minuten per maand om alle batterijen bij Bebat te declareren en aan onze wettelijke verplichting te voldoen.” Aan het woord is Andy Vanhooreweghe, Operations Manager bij E.D.&A.. Bij dit Belgische elektronicabedrijf vertrekken jaarlijks bijna 1 miljoen printkaarten naar klanten overal ter wereld, bij 1 op 8 komt er een batterij aan te pas. Hoe ze dit aanpakken, lees je in deze blogpost.

E.D.&A begon in 1981 in Kalmthout en is uitgegroeid tot een internationaal bedrijf dat elektronische besturingen ontwikkelt en produceert voor zowel machinebouwers als voor consumententoepassingen. 

“Klanten kloppen bij ons aan voor elektronica op maat. Ze vertellen ons welke machine zij voor ogen hebben en hoe de gebruiker met die machine zal werken. Onze ontwikkelaars gaan vervolgens aan de slag om een elektronische printkaart te bedenken. Vervolgens nemen wij ook de productie op ons. Denk bijvoorbeeld aan de elektronica voor bakkerijmachines, melkkoeltanks, industriële wasmachines,...”

ED&A

Hoe gaat E.D.&A. om met batterijen?

In het productieproces van deze elektronicaproducent komen batterijen op twee manieren aan bod. Enerzijds garanderen knoopcellen de minimale werking van printkaarten bij stroomuitval. In het geval van een stroompanne neemt de knoopcel tijdelijk een klein stukje van de functionaliteit over. Anderzijds rollen er in Kalmthout ook afstandsbedieningen van de band. Die besturingen maken gebruik van de klassieke AA- of AAA-batterij.

“Langs inkoopzijde gaan we op twee manieren om met de batterijen. Voor de batterijen in kleine volumes vragen we aan onze leveranciers om het administratieve luik op zich te nemen. Zij leveren batterijen waarvan de bijdrage al in orde is. De batterijen in grote volumes rapporteren en declareren wij zelf aan Bebat.”

Is jouw bedrijf helemaal in orde met de aanvaardingsplicht? Doe de test >

Een geruisloze samenwerking tussen Bebat en E.D.&A.

Wie een administratieve rompslomp vreest als hij het woord ‘aanvaardingsplicht’ hoort, wordt door het team van E.D.&A. gerustgesteld. En dat kan tellen, komende van een bedrijf dat jaarlijks ongeveer 80.000 batterijen declareert.

“Sinds 2010 zijn we aangesloten bij Bebat, een samenwerking die vlot en geruisloos verloopt. Wij hebben toen intern een eenvoudig framework uitgetekend, zodat we elke maand zonder problemen alle data over batterijen terugvinden in ons systeem. Die data wordt vervolgens elke maand in het Bebat-portaal ingevoerd. Het kost ons nu minder dan 2 minuten om de batterijen aan te geven. Het enige wat je nodig hebt is een maandelijkse reminder in je agenda. Ik kan dus geen enkel argument bedenken om je niet aan te sluiten bij Bebat.”

Bekijk hieronder de volledige video.

 

 

 

Is jouw bedrijf voldoende in orde?

Doe de grote batterijentest: check of jouw bedrijf voldoet aan alle regels.


Doe de test  

Misschien wil je dit ook wel lezen

Batterijen & accu’s: gedifferentieerde bijdragen

09 January 2018

Vanaf 1 januari 2018 verandert het tarief voor de verwerking van grote batterijen en accu’s. Een handig overzicht.Vanaf 1 januari 2018 verandert het tarief voor de verwerking van grote batterijen en accu’s. Een handig overzicht.

Aangifte batterijen: de meest gemaakte fouten - en hoe u het beter kunt doen

21 May 2019

In 2019 voerde Bebat bij haar deelnemers opnieuw controles uit op het correct uitvoeren van de aangiftes over 2018. Een geactualiseerd overzicht van de meest gemaakte fouten.

Testimonial: Alles over onze samenwerking met ’s lands oudste fietsenproducent L’Avenir

03 May 2018

Hoe kan Bebat het verschil maken voor jouw bedrijf? We laten Stefan Mariën van fietsenproducent L’Avenir uit Lier aan het woord.