Skip to content

Studie: je hebt 4 keer x meer batterijen in huis dan je denkt

Hoeveel batterijen heeft de Belg gemiddeld in huis? En waar precies? Bebat liet het onderzoeken. Hoeveel batterijen denk jij dat je in huis hebt? 10, 50, 100 of meer? Grote kans dat je te laag gokt! 

Zoveel mogelijk batterijen inzamelen, sorteren en recycleren. En mensen hierover informeren en sensibiliseren. Dat is dé opdracht van Bebat in een notendop. Daarom wil Bebat ook graag weten hoeveel batterijen er zijn en waar ze zich precies bevinden. Om dat uit te zoeken deed Bebat een beroep op de gespecialiseerde ‘detectives’ van iVOX uit Leuven. We haalden enkele bevindingen uit hun onderzoek.

Batterijen in apparaten

Welke resultaten kwamen precies uit de bus?

  • Gemiddeld heeft de Belg 49 apparaten in huis, voor ‘tijd en temperatuur’, ‘bewegen en de auto’, ‘speelgoed met batterijen’, ‘klussen en tuinieren’, ‘bellen’, ‘bureau’, ‘kijken en luisteren’, …

  • Daarin zitten gemiddeld 83 batterijen per gezin. Ook in de keukenweegschaal, de melkschuimer, het fototoestel en opa’s hoorapparaat. Opvallend: is het apparaat stuk, dan worden de batterijtjes er vaak niet uitgehaald. Vergeet dus zeker niet om toestellen die je een lange tijd niet gebruikte, te controleren op verborgen batterijen en de lege exemplaren binnen te brengen.

  • Vooral gezinnen met kinderen hebben veel batterijen in apparaten. Makkelijk 150 zijn dat er. Ga maar na: in speelgoed met batterijen, afstandsbedieningen van spelcomputers, fietslampjes, wandklokken, draadloze tandenborstels ... Ook op het platteland heeft een gezin gemiddeld meer toestellen met batterijen dan in de stad. Zoals zo’n robot-grasmaaier met een accu: geen gedoe meer met kabels.Wil je graag het volledige wetenschappelijke verhaaltje? Lees dan zeker verder.
 Vooral kinderen met gezinnen hebben veel batterijen in apparaten. 

 

Losse batterijen

Hoeveel losse batterijen heeft de Belg daarnaast nog in huis? Dat zijn er gemiddeld 48. Ook hier zijn het vooral gezinnen met kinderen die het hoogst scoren. Logisch, want je vindt het toch ook fijn als er nieuwe batterijen klaarliggen voor al dat speelgoed en die afstandsbedieningen als de oude leeg zijn?

Welke bevindingen springen eruit?

  • Alles bij elkaar heeft de Belg gemiddeld 131 batterijen in huis, waarvan circa 80% nog in gebruik is.
  • De Belg denkt dat hij/zij 32 batterijen in huis heeft. In werkelijkheid ligt dat aantal maar liefst gemiddeld 4 maal hoger!

De Belgen & hun batterijen

Hoe pakte iVOX het onderzoek aan? Het koos voor een online bevraging bij 1.000 landgenoten die vrijwillig deelnamen, eind oktober 2018. De samenstelling van die groep werd zo representatief mogelijk gemaakt: gelijk verspreid over Vlaanderen, Brussel en Wallonië, en representatief naar taal, geslacht, leeftijd en diploma. Op die manier krijgen we een realistisch plaatje van “de Belgen” en hun batterijen.  

 

4 x meer batterijen in je huis dan je denkt? Dan is het de hoogste tijd om op gebruikte batterijenjacht te gaan. Maak er een spannende speurtocht van, bijvoorbeeld tijdens de vakantie, samen met de kinderen. Lees hier hoe je veilig batterijen inzamelt en breng je batterijen naar een Bebat inzamelpunt! 

 


Op zoek naar een inzamelpunt?

Vind er hier eentje in jouw buurt.


Vind een inzamelpunt  

Misschien wil je dit ook wel lezen

5 originele dagtrips met elektrische voertuigen

05 February 2018

Eropuit in eigen land? Ja, maar dan wél met een originele elektrische twist. Deze 5 voertuigen kan je echt huren!

Wat is het verschil tussen een hybride, plug-in hybride en elektrische auto?

17 July 2018

Er zijn al heel wat elektrische wagens op de markt. Maar wat is nu precies het verschil tussen hybride, plug-in hybride en volledig elektrische auto’s? Lees het in deze blogpost.

VIDEO | Batterijen inzamelen op school? Basisschool De Ark Middelburg geeft 5 tips

05 June 2018

Ook als school kan je inzamelpunt worden voor lege batterijen. Bebat voorziet gratis het nodige materiaal en de juiste ondersteuning. Daarvoor ontwikkelden we het scholenprogramma.