Skip to content
Studie: je hebt 4 keer meer batterijen in huis dan je denkt

Studie: je hebt 4 keer meer batterijen in huis dan je denkt

Hoeveel batterijen heeft de Belg gemiddeld in huis? En waar precies? Bebat liet het onderzoeken. Hoeveel batterijen denk jij dat je in huis hebt? 10, 50, 100 of meer? Grote kans dat je te laag gokt!

Zoveel mogelijk batterijen inzamelen, sorteren en recycleren. En mensen hierover informeren en sensibiliseren. Dat is dé opdracht van Bebat in een notendop. Daarom wil Bebat ook graag weten hoeveel batterijen er zijn en waar ze zich precies bevinden. Om dat uit te zoeken deed Bebat een beroep op de gespecialiseerde ‘detectives’ van iVOX uit Leuven. We haalden enkele bevindingen uit hun onderzoek.

Batterijen in afstandsbediening

Batterijen in apparaten

Welke resultaten kwamen precies uit de bus?

  • Gemiddeld heeft de Belg 45 apparaten in huis, voor ‘tijd en temperatuur’, ‘bewegen en de auto’, ‘speelgoed met batterijen’, ‘klussen en tuinieren’, ‘bellen’, ‘bureau’, ‘kijken en luisteren’, …
     
  • Daarin zitten gemiddeld 77 batterijen per gezin. Ook in de keukenweegschaal, de melkschuimer, het fototoestel en opa’s hoorapparaat. Opvallend: is het apparaat stuk, dan worden de batterijtjes er vaak niet uitgehaald. Vergeet dus zeker niet om toestellen die je een lange tijd niet gebruikte, te controleren op verborgen batterijen en de lege exemplaren binnen te brengen.
     
  • Vooral gezinnen met kinderen hebben veel batterijen in huis. Makkelijk 88 zijn dat er. Ga maar na: in speelgoed met batterijen, afstandsbedieningen van spelcomputers, fietslampjes, wandklokken, draadloze tandenborstels ... Ook op het platteland heeft een gezin gemiddeld meer toestellen met batterijen dan in de stad. Zoals zo’n robot-grasmaaier met een accu: geen gedoe meer met kabels.Wil je graag het volledige wetenschappelijke verhaaltje? Lees dan zeker verder.

Vooral kinderen met gezinnen hebben veel batterijen in apparaten.

- Studie iVOX, eind 2020 -

Losse batterijen

Hoeveel losse batterijen heeft de Belg daarnaast nog in huis? Dat zijn er gemiddeld 57. Ook hier zijn het vooral gezinnen met kinderen die het hoogst scoren. Logisch, want je vindt het toch ook fijn als er nieuwe batterijen klaarliggen voor al dat speelgoed en die afstandsbedieningen als de oude leeg zijn?

Losse batterijen in huis

Welke bevindingen springen eruit?

  • Alles bij elkaar heeft de Belg gemiddeld 134 batterijen in huis, waarvan circa 75% nog in gebruik is.
  • De Belg denkt dat hij/zij 33 batterijen in huis heeft. In werkelijkheid ligt dat aantal maar liefst gemiddeld 4 maal hoger!
De Belgen & hun batterijen

Hoe pakte iVOX het onderzoek aan? Het koos voor een online bevraging bij 1.000 landgenoten die vrijwillig deelnamen, eind 2020. De samenstelling van die groep werd zo representatief mogelijk gemaakt: gelijk verspreid over Vlaanderen, Brussel en Wallonië, en representatief naar taal, geslacht, leeftijd en diploma. Op die manier krijgen we een realistisch plaatje van “de Belgen” en hun batterijen.  

4 x meer batterijen in je huis dan je denkt? 

Dan is het de hoogste tijd om op gebruikte batterijenjacht te gaan. Maak er een spannende speurtocht van, bijvoorbeeld tijdens de vakantie, samen met de kinderen. Lees hier hoe je veilig batterijen inzamelt en breng je batterijen naar een Bebat inzamelpunt! 

Op zoek naar een inzamelpunt?

Op zoek naar een inzamelpunt?

Vind er hier eentje in jouw buurt.

Vind een inzamelpunt