SOS rondslingerende batterijen! Nuttige opruim- en inzameltips.
Batterijen zijn op het eerste gezicht gewoon handige dingetjes die onze apparaten tot leven wekken. Maar onder hun onschuldige buitenkant schuilt een complexe chemische samenstelling waar we maar beter zorgvuldig mee omspringen. Kortsluiting vermijden, schade door lekkende batterijen voorkomen en het milieu een handje helpen? Dat vraagt om een goede ‘batterij-hygiëne’! Ontdek in dit artikel hoe je orde schept in de chaos van gebruikte batterijen.
De grote batterijen-schoonmaak
Is jouw huis een batterijen-slagveld? Geen reden voor schaamte, want bij de meeste huishoudens slingeren batterijen rond op de gekste plaatsen. Maar wist je dat je met een beter batterij-management de natuur helpt, én het risico op kleine ongelukjes in huis verkleint? Misschien is het tijd voor een grondige opruimbeurt.
We dagen je uit om op zoek te gaan naar ELKE gebruikte batterij in huis. Moeilijke opdracht? Deze tips helpen je op weg!
- Batterijen belanden vaak in rommelschuiven en -bakjes. Tijd om die eens ondersteboven te keren en opnieuw te organiseren. Je vindt er niet alleen gebruikte batterijen mee, maar waarschijnlijk ook heel wat andere spulletjes waarvan je vergeten was dat je ze had!
- Check alle elektrische toestellen, klein en groot, in iedere ruimte van je woning. Wedden dat je meer lege batterijen kan verzamelen dan je denkt? Apparaten die we vaak vergeten zijn rookmelders, oude rekenmachines, versleten horloges, oude telefoons of bijvoorbeeld wenskaarten met muziek. Bonus: het is de ideale gelegenheid om te testen of al je rookmelders nog goed werken!
- Test de lading van de batterijen met een batterijtester. Sommige toestellen vragen meer batterijspanning dan andere. Misschien kan een gebruikte batterij uit een energievretend apparaat nog even blijven voortleven in een toestel dat minder voltage vereist? Zo kan je een batterij die niet meer werkt in een speelgoedauto misschien wel nog gebruiken in je klok of afstandsbediening. De tester geeft aan of je batterij klaar is voor het Bebat-inzamelpunt of nog niet. Zo haal je het meeste uit je batterijen en geef je de natuur meer ademruimte.
Bonustip voor wie kinderen heeft: maak er een grote speurtocht van! Wie kan de meeste batterijen vinden? (Hou wel goed toezicht en zorg ervoor dat ze de batterijen niet inslikken of in aanraking komen met lekkende batterijen.)
Alle batterijen gevonden? Dan hebben we nog enkele tips om ze op een juiste manier te bewaren tot je ze naar Bebat brengt voor hun nieuwe leven.
Batterijen veilig thuis bewaren
Er zijn enkele belangrijke aandachtspunten bij het aanleggen van je batterijenverzameling. Dit zijn onze bewaartips:
- Bewaar gebruikte batterijen in een doosje op een droge plaats op kamertemperatuur. Gebruik geen metalen doosje, om mogelijke kortsluiting te voorkomen. Twee keer per jaar krijg je per post een kartonnen kubus van Bebat. Die is speciaal ontworpen om jouw batterijen veilig te verzamelen en transporteren. Vraag hier je doosje aan.
- Bewaar je batterijen niet naast een oven, en ook zeker niet in de koelkast. Temperatuurschommelingen en een te hoog vochtgehalte brengen de batterij-inhoud uit balans.
- Hou je gebruikte batterijen goed gescheiden van de nieuwe. Als je gelijkaardige doosjes hebt voor volle en lege batterijen, maak dan gebruik van duidelijke labels, om verwarring te vermijden.
- Laat je batterijen niet in afgedankte toestellen zitten. Recupel staat in voor de recyclage van je apparaten, maar de batterijen horen bij Bebat thuis. Als de batterijen in het toestel geïntegreerd zitten en het dus niet mogelijk is om ze veilig te verwijderen, kan je het apparaat wel integraal bij Recupel binnenbrengen.
- Bewaar batterijen en knoopcellen niet in een pillendoosje. Ze kunnen immers door hun grootte en vorm makkelijk verward worden met medicijnen, en batterijen mag je niet inslikken.
Goede recycleergewoonten
Recycleren is een levensstijl. Het vraagt een kleine inspanning in het begin, maar na een tijdje wordt het een tweede natuur. Welk recyclageplan werkt het best voor jou?
- Het nieuwe erin, het oude eruit: Een goede manier om de balans in je huis te bewaren? Telkens je iets nieuws koopt, doe je ook iets ouds weg. Koop je een nieuw keukentoestel? Breng het oude naar Recupel. Koop je nieuwe batterijen? Breng de lege dan naar een Bebat-inzamelpunt.
- Een vaste recycleerdag voor batterijen: Je zet wekelijks je zorgvuldig gesorteerd afval buiten. Waarom dan ook niet een vast moment in de kalender inplannen om je lege batterijen naar een Bebat-inzamelpunt te brengen? Hoe sneller je ze binnenbrengt, hoe sneller ze aan hun nieuwe leven kunnen beginnen.
Klaar om aan de slag te gaan? Bebat wil je nu al bedanken voor je inspanningen. Want opgeruimd staat niet alleen netjes in je huis, het staat ook goed voor het milieu!