Skip to content

Sorteren met een onverwacht extraatje voor de Rospot

Als je batterijen naar een Bebat inzamelpunt brengt, is het belangrijk dat je enkel batterijen en geen ander afval in de Bebat inzamelunit gooit. Eerlijk gezegd, soms mopperen we wel eens dat er zoveel ander afval op onze sorteerband terechtkomt. Maar voor deze ene keer konden we er gelukkig nog iets moois mee doen door  een extra bijdrage te leveren aan de Rospotactie en het gevecht tegen kanker.

Alle batterijen die jij naar een Bebat inzamelpunt brengt, komen uiteindelijk in Tienen terecht om gesorteerd te worden bij zusterbedrijf Sortbat. Dat is een heel uitgebreid proces, waarover je hier alles kan lezen.

Dankzij die unieke sorteringsinstallatie bereiken we trouwens een opvallend hoog zuiverheidspercentage van maar liefst 98 tot 99% - ongezien in Europa. Door die betere sortering zetten we ook veel betere recyclageresultaten neer. Na het sorteren gaan de verschillende soorten batterijen in functie van hun chemische samenstelling (meer daarover lees je hier) naar gespecialiseerde partnerbedrijven die de batterijen volgens de regels van de kunst recycleren. 

Vreemde voorwerpen en ... rosse centjes voor de Rospot

De eerste stap in dit hele proces is een manuele sortering waarbij we alvast de dingen die niet thuishoren in de afvalstroom van de transportband halen. Denk daarbij aan blikjes, etensresten, papier, en zelfs luiers, lampen, scherpe voorwerpen en injectienaalden die soms bij de batterijen belanden …

Vreemd genoeg komen er ook heel veel rosse centjes terecht op de sorteerband. Zo hebben we maar liefst 160 kilo (!) rosse centjes bij elkaar kunnen zamelen - een geschatte waarde van 1.120 euro. Die hebben we met plezier gedoneerd aan de Rospot-actie van Kom op tegen Kanker om zo bij te dragen tot het gevecht tegen kanker.

rospot

Een warme oproep

Een leuk neveneffect, maar toch willen we jou nog eens extra vragen om je batterijen zo zuiver mogelijk binnen te brengen. Zo draag je niet alleen bij tot een veilige verwerking van de gebruikte batterijen maar meteen ook tot een beter milieu.

Tip: gebruik thuis een kubus om je batterijen te verzamelen en stop ze in een Bebat inzamelzakje vooraleer je ze binnenbrengt. Een extra kubus of zakjes nodig? Die kan je eenvoudig bestellen via bebat.be

Alvast bedankt!

Op zoek naar een inzamelpunt?

Vind er hier eentje in jouw buurt.

Vind een inzamelpunt  

Misschien wil je dit ook wel lezen

Sorteren met een onverwacht extraatje voor de Rospot

10 December 2019

Naast batterijen komen ook andere soorten afval in de inzamelunits terecht, zoals bv. 160 kilo rosse centjes. Die heeft Bebat gedoneerd aan de Rospot-actie van Kom op tegen Kanker.

We sorteren om te recycleren. Maar wat kán er gerecycleerd worden?

23 April 2018

Sorteren kunnen we allemaal, maar wist je dat sommigen wel érg creatief omgaan met recyclage?

Rookmelders: dit moet je weten over de batterijen

07 January 2020

De meeste rookmelders - verplicht in heel België - werken op batterijen. Welke soort batterijen, hoe vervang je ze en hoe bezorg je ze een tweede leven? Ontdek het hier.