Skip to content

De populairste elektrische voertuigen

Te land, ter zee en straks ook in de lucht? Vandaag bestaan er 101 manieren om je met een elektrisch voertuig te verplaatsen. Benieuwd? We geven je graag een overzicht van de populairste batterij-aangedreven transportmiddelen en de trends voor de komende jaren.

Op 4 wielen

De full electric wagen wint elk jaar aan populariteit. Zo verdubbelde het aantal verkochte full electric voertuigen op amper 3 jaar tijd. Maar het uiteindelijke verkoopcijfer blijft wel nog erg laag in België. Volgens Febiac werden er 2.713 nieuwe elektrische wagens ingeschreven in 2017. Bijna de helft ging naar Tesla’s Model S en Model X (samen 1.151), gevolgd door de Nissan Leaf (420), Renault Zoe (350) en BMW I3 (314). In de eerste helft van 2018 werden er 1.705 nieuwe ingeschreven. Van een boom is er dus ook dit jaar nog geen sprake. Maar omdat er steeds meer volledig elektrische modellen komen, de gemiddelde actieradius langer wordt, de oplaadmogelijkheden verbeteren, ... zal de groei de komende jaren wellicht een paar versnellingen hoger schakelen.

De verkoopcijfers van hybride wagens liggen een pak hoger. Vorig jaar werden er 23.357 nieuwe hybride-benzinewagens en 800 hybride-diesels ingeschreven. Dat komt neer op 4,4% van alle nieuw ingeschreven personenwagens in 2017 (op een totaal van 546.558). Bij de hybrides zonder stekker vulde Toyota in 2017 de volledige top 3 met de C-HR Hybrid (2.523), Auris Hybrid (2.429) en Yaris Hybrid (1.784). De populairste plug-in hybrides waren de Mercedes GLC 350e (1.922), BMW X5 40e (1.410) en Volvo XC90 T8 (1.022). Hybride wagens maken momenteel 1,2% uit van alle personenwagens in België. Dat zijn er ongeveer 70.000 op een totaal van ruim 5,7 miljoen.

 

Omdat er steeds meer volledig elektrische modellen komen, de gemiddelde actieradius langer wordt, de oplaadmogelijkheden verbeteren, ... zal de groei de komende jaren wellicht een paar versnellingen hoger schakelen.


Opvallend: de professionele elektrische voertuigen komen steeds meer in het vizier van de automerken. De Renault Kangoo was één van de eerste die met een elektrische versie de weg op ging. Een iets grotere variant (een ‘busje’) vind je vandaag onder meer in de Nissan E-NV200 Evalia. Tot voor kort spitste de markt zich vooral toe op deze kleinere modellen met beperkte laadruimte. Maar de jongste tijd zie je steeds meer modellen met meer laadruimte. Zo komt er onder meer een Volkswagen e-Crafter, Renault Master Z.E., Mercedes eVito en eMaster op de markt.

Volledig elektrische trucks op onze snelwegen: dat is vandaag nog geen vertrouwd beeld. Maar ze bestaan wel degelijk. Alle grote vrachtwagenmerken - van DAF tot Volvo - werken aan modellen die in serieproductie kunnen. Ook Tesla werkt aan een volledig elektrische truck.

In België experimenteren de openbare vervoersmaatschappijen met volledig elektrische bussen. Zo kun je bijvoorbeeld sinds dit jaar in Brussel en Brugge met zo’n bus meerijden. De Brugse bussen worden zelfs draadloos opgeladen: 12 minuten opladen is goed voor 45 minuten rijplezier. Hybride varianten zijn al langer ingeburgerd. Zo toeren er bijvoorbeeld in het stadscentrum van Namen en Charleroi al heel wat hybride bussen rond.

Op 2 wielen

Het populairste elektrische voertuig is momenteel de elektrische fiets. Cijfers van Bebat wijzen uit dat er in 2017 liefst 141.028 nieuwe elektrische fietsen het fietspad op gingen. Bij 95 % zorgt een lithium-ionbatterij voor de extra trapkracht. Daarnaast gingen er in 2017 ook 27.000 vervangbatterijen over de toonbank.

 

Cijfers van Bebat wijzen uit dat er in 2017 liefst 141.028 nieuwe elektrische fietsen het fietspad op gingen. Bij 95 % zorgt een lithium-ionbatterij voor de extra trapkracht..


In grotere steden zijn elektrische steps aan een opmars bezig. De elektrische variant van het oude speelgoed is tegenwoordig vooral bij volwassenen in trek. Wettelijk gezien wordt het vervoermiddel onder een fiets gecatalogeerd. Je mag er het fietspad mee op en als er geen fietspad is, kun je er gewoon mee de straat op. De snelheid in België is begrensd tot 25 km per uur.

100% elektrische motorfietsen zijn nog lang niet ingeburgerd. Maar omdat hun actieradius steeds groter wordt, is het ook alsmaar interessanter om er één te overwegen. Op de Belgische markt kun je momenteel al kiezen uit ruim 10 merken die stille, soepele en snelle elektrische motoren aanbieden.

Heel wat merken hebben ondertussen ook een elektrische scooter op de markt. Hoewel ze gemiddeld genomen duurder zijn dan een klassieke scooter, kunnen ze een waslijst aan voordelen voorleggen: laag verbruik, stiller, minder onderhoud, geen verkeersbelasting of belasting op inverkeerstelling, geen CO2-uitstoot en last but not least: ook deze e-scooters komen in aanmerking voor een premie (in Vlaanderen).

In de lucht en op het water

Zowel gevestigde namen als Boeing en Airbus als start-ups werken momenteel aan hybride en zelfs volledig elektrische vliegtuigen. Onder meer de Europese Commissie legde de luchtvaart al duidelijke doelen op. Zo moeten vliegtuigen in 2050 75% minder kooldioxide uitstoten en 90% minder stikstof (tegenover referentiejaar 1990). Ook moet de geluidshinder van vliegtuigen met 65% minderen. De eerstkomende jaren mogen we verschillende kleine prototypes van elektrische passagiersvliegtuigen verwachten, die plaats bieden aan een tiental mensen.

In de recreatievaart zijn elektrisch aangedreven vaartuigen geen uitzondering meer. Grotere schepen kunnen ook elektrisch aangedreven worden, al wekken die vaak nog de nodige energie op met dieselgeneratoren. Er varen vandaag ook al hybride en volledig elektrische passagiersboten en transportschepen rond, al beperken die zich voorlopig tot korte afstanden.

Ken jij nog andere e-voertuigen? Heb je één van bovenstaande al geprobeerd? Deel gerust je bevindingen, we zijn benieuwd!

{{cta('f7b1ea4c-186d-4e22-85dc-134213fb01c4','justifyleft')}}

Misschien wil je dit ook wel lezen

Wat is de levensduur van de batterij van een elektrische auto?

23 July 2018

Elektrische wagens worden steeds populairder. Maar ken jij de levensduur van de batterij van een elektrische auto? Lees er alles over in deze blogpost.

Batterijen sorteren? Zo doen we dat

24 September 2018

Alle batterijen die je naar een Bebat inzamelpunt brengt, worden bij Sortbat in Tienen gesorteerd. Op die manier kunnen we ze verder recycleren. Kijk mee met hoe het sorteerproces verloopt…

Testimonial: Alles over onze samenwerking met ’s lands oudste fietsenproducent L’Avenir

03 May 2018

Hoe kan Bebat het verschil maken voor jouw bedrijf? We laten Stefan Mariën van fietsenproducent L’Avenir uit Lier aan het woord.