Skip to content
Dé oplossing voor inzameling en recyclage van afgedankte thuisbatterijen > 20 kg

Dé oplossing voor inzameling en recyclage van afgedankte thuisbatterijen > 20 kg

Ben je producent of invoerder van zonnepanelen? Zijn thuisbatterijen je specialiteit? Dan weet je wellicht dat je ook verantwoordelijk bent voor de afgedankte batterijen > 20 kg. Bebat kan je hierbij helpen via een individuele overeenkomst met service op maat. Waarom het goed is om hierover vandaag al na te denken en te praten, lees je hier. 

Heb je een vraag hierover? Stel ze gerust aan de experts van Bebat.

Als producent of invoerder van producten met batterijen, ben je ook verantwoordelijk voor wat er met die batterijen gebeurt na hun eerste leven. Als installateur die de batterijen aankoopt bij een buitenlands bedrijf ben je eveneens onderworpen aan de aanvaardingsplicht als invoerder. 

Met name de batterijen voor energie-opslag in systemen voor zonne-energie, powerpacks, UPS en thuisbatterijen zijn oplaadbare lithium-ion batterijen > 20 kg. Die lenen zich uitstekend voor hergebruik, second life-toepassingen of recyclage van de grondstoffen. Dit past perfect in jouw verhaal van duurzame energie. 

Wat houdt die verantwoordelijkheid precies in? Dat wordt uitgelegd onder de noemer ‘aanvaardingsplicht’ of ‘uitgebreide producentenverantwoordelijkheid’. De bedoeling is altijd om zo weinig mogelijk batterijen (en hun waardevolle grondstoffen die schadelijk kunnen zijn voor het milieu) in het milieu te laten terechtkomen. Zoveel mogelijk hergebruiken en recycleren is de boodschap. 

Even in de wetgeving hierover duiken? 

Hier vind je een overzicht.

Hoe helpt Bebat je hierbij?

Afgedankte batterijen ophalen, transporteren, recycleren: klinkt eenvoudig. Maar in de praktijk komt daar heel wat bij kijken.

Om maar iets te noemen: 

  • veilig omgaan met beschadigde of afgedankte lithium-ion batterijen > 20 kg doe je best alleen met de nodige expertise en ervaring; 
  • die soort batterijen transporteren is gebonden aan Europese regels voor het vervoer van gevaarlijke stoffen, kortweg ADR. Hierbij hoort ook de nodige rapportering; 
  • voor er kan gerecycleerd worden, is het vaak nodig om de juiste diagnose te stellen. Dit om te zien wat er verder kan of moet gebeuren. Meestal wordt de batterij ook ontmanteld. Opnieuw: een ingreep die de nodige kennis en ervaring vereist; 
  • alleen vergunde ontmantelingsbedrijven en goedgekeurde recyclagebedrijven komen hiervoor in aanmerking. 

Voor de inzameling en verwerking van lithium-ion batterijen > 20 kg sluit je een individuele overeenkomst af met Bebat. Zo dadelijk meer hierover! 

Zonnepanelen buiten

Wil je 'ontzorgd' worden?

Die lijst van to-do’s vergeten? Dat kan! Bebat kan enkele van die taken van je overnemen. Of allemaal. Hoever de dienstverlening voor lithium-ion batterijen > 20 kg gaat, dat bepaal je zelf.

Hiervoor:

  • bespreekt Bebat eerst welke precies je noden en wensen zijn;
  • worden die afspraken in een voorstel gegoten;
  • akkoord? Dan wordt dit uiteindelijk gefinaliseerd in een individueel samenwerkingscontract; 
  • vanaf dan mag je rekenen op Bebats dienstverlening op maat voor grote Li-ion batterijen (> 20 kg).  

Een bijkomend pluspunt

Bebat helpt je hier in België. Op de momenten dat het nodig is, zoals afgesproken. 

Maar ook buiten de grenzen is bijstand nooit veraf. Bebat is immers gangmaker en actief lid van Reneos, het Europees netwerk van nationale marktleiders in batterij-inzameling en recyclage. Goed om te weten als je activiteiten over verschillende landen gespreid zijn. 

Thuisbatterijen

'Pay as you collect'

Voor Bebats dienstverlening op maat wordt een vergoeding op maat vastgelegd. 

Hier komen we aan een belangrijk onderscheid. Voor de meeste kleinere batterijen betaal je een milieubijdrage wanneer je ze op de markt hebt gebracht: ‘Pay as you sell’.

Voor Li-ion batterijen > 20kg ga je pas betalen voor inzameling en recyclage op het moment dat Bebat de diensten levert: ‘Pay as you collect’.  Betalen hoef je dus nu nog niet te doen. 

Met andere woorden? 

Sluit met Bebat een individueel contract voor dienstverlening op maat af. 

Dan ben je gegarandeerd in orde met de wettelijke aanvaardingsplicht en hoef je niet meer wakker te liggen van afgedankte Li-ion batterijen > 20 kg. Het kost je nu niets. Bovendien heb je al een oplossing klaar voor onvoorziene gebeurtenissen zoals een beschadigde batterij. 

Meer hierover lees je in de speciale brochure ‘Individuele overeenkomst”.

Een duidelijk antwoord nodig op jouw vraag?

Een duidelijk antwoord nodig op jouw vraag?

Voor oplossingen op maat voor jouw specifieke situatie kan je terecht bij een van onze experten.

Contacteer ons