Skip to content

Winter? Survivaltips voor je fietsbatterij!

Gladde wegen, gure wind of gewoonweg geen zin? In de wintermaanden springen we doorgaans met wat minder enthousiasme op ons fietszadel. Kies je ervoor om je elektrische fiets een paar maanden op stal te laten? Dan helpen deze tips je fietsbatterij straks weer vlot uit haar winterslaap te ontwaken.


Gewoon laten leeglopen: wat doet dat met mijn accu?

De batterij helemaal ‘leegrijden’ en dan een paar maanden in de berging wegleggen, heeft een negatieve invloed op de levensduur van je batterij. Vrijwel elk type accu heeft er een hekel aan om helemaal ontladen te worden. Telkens als je een accu ver ontlaadt, neemt de levensduur een stukje af. Bij volledige ontlading zullen NiMh-accu’s (de oudere generatie fietsbatterijen) en lithium-ion accu's (de huidige generatie fietsbatterijen) zelfs onherstelbare schade oplopen. Leg je je accu weg deze winter? Dan doe je dit best gedeeltelijk geladen, op ongeveer 80%.

 Leg je accu in de winter best gedeeltelijk geladen weg, op ongeveer 80%.


Een beveiliging in een fietsaccu, bestaat die?

Moderne accu’s hebben inderdaad een ingebouwd zelfbeschermingsmechanisme tegen volledig ontladen. Dit mechanisme zal de batterij tijdig met een grote veiligheidsmarge uitschakelen voordat de zogenaamde ‘diepontladingsgrens’ bereikt is. Maar door zelfontlading kan de batterij wél nog verder leeglopen. Bij dit fenomeen loopt je accu, hoewel je die niet gebruikt, langzaam vanzelf leeg. De spanning gaat op die manier na een week, een maand of soms nog langer toch voorbij die diepontladingsgrens, waardoor de accu schade oploopt. Of zelfs voorgoed onbruikbaar wordt.
> Auch, helemaal stuk? Breng de accu dan naar een inzamelpunt.


Op zoek naar een inzamelpunt?

Vind er hier eentje in jouw buurt.


Vind een inzamelpunt  

Wat kan ik precies doen om problemen met mijn fietsbatterij te voorkomen?

  1. Lees de handleiding van je elektrische fiets of fietsbatterij voor specifiek bewaaradvies op maat van jouw batterij.
  2. Een batterij dient regelmatig opgeladen en ontladen te worden. Sommige laders doen dit proces automatisch. In dat geval is het ok om de accu in de lader te bewaren als je de fiets niet gebruikt. Indien de lader dit niet doet, is het af te raden om de batterij de hele tijd in de lader te laten.
  3. Bewaar de accu van je e-bike op kamertemperatuur en in een droge omgeving. Zorg ervoor dat de batterij minstens voor de helft, idealiter tot 80%, is opgeladen. Zo verminder je de kans op diepontlading.
  4. Een fietsaccu moet regelmatig ontladen en weer opladen om gezond te blijven. Als je in de wintermaanden je fiets niet gebruikt, laad je accu dan minstens één keer per maand op.
  5. Je fietsaccu opladen doe je beter binnen bij kamertemperatuur. Blijf altijd in de buurt als je een batterij oplaadt en laad de accu daarom liefst niet ’s nachts op (of naast je bed).
  6. De actieradius van een accu kan bij lage temperaturen sterk afnemen. Om de batterij van je fiets zo lang mogelijk goed te houden, is het beste advies om hem te blijven gebruiken. Tussen de strenge winterdagen door, zijn er altijd wel zonnige winterdagen waarop het - warm ingeduffeld - zalig fietsen is. Zorg er wel voor dat de accu op kamertemperatuur is als je gaat fietsen.
  7. Laat na een fietstocht in de winter de accu minstens een half uur opwarmen op kamertemperatuur voordat je gaat opladen.
  8. Staat je fiets de hele dag buiten? Neem dan je afneembare accu mee en bewaar hem binnen op een veilige, warme en droge plek. Er zijn ook speciale, thermische draaghoezen beschikbaar waarin je de accu van je e-bike kunt bewaren.
    Extra tip: haal de display van je elektrische fiets. Die kan kapot vriezen.

Je fietsbatterij is nu in goede handen. Ontdek hoe je ook de accu van je auto in topconditie houdt in de winter.

 Tip: lees zeker de handleiding van je elektrische fiets of fietsbatterij voor bewaaradvies.


Misschien wil je dit ook wel lezen

SOS lekkende batterijen

05 February 2018

We hebben het allemaal al eens meegemaakt. Je checkt de batterijen van je afstandsbediening of pratende teddybeer en treft een knoeiboel aan: witte korreltjes zitten vastgekoekt rond de batterijtjes. Wanneer je batterijen te lang in een apparaat laat zitten, gaan ze immers lekken. Dit is wat je kan doen!

Batterijen meenemen op het vliegtuig: do's-and-don'ts

02 July 2018

Mogen batterijen in de handbagage? Mag je een powerbank inchecken in het vliegtuig? Vind alle antwoorden hier.

E-sigaretten: zo ga je veilig om met de batterij

08 March 2019

Een e-sigaret of vaper werkt op batterijen. Verkeerd gebruik kan leiden tot brand of zelfs ontploffing. Ontdek hoe je veilig omgaat met de batterij van een e-sigaret.