Vergeet jij steeds je lege batterijen in te zamelen? Met deze 4 tips onthoud je het wel!
Een gemiddeld gezin heeft 134 batterijen in huis, waarvan er 31 leeg zijn. Misschien is dit ook bij jou het geval? Bebat wil deze batterijen een nieuw leven geven. Het enige wat jij moet doen, is een inzamelpunt in jouw buurt zoeken. De kans is groot dat je helemaal niet ver hoeft te lopen, want er zijn maar liefst 24.000 inzamelpunten.
1. Laat je inzameldoosje opvallen
Een doosje in de berging, op een rek in de garage of ergens achterin een keukenkast: het springt niet echt in het oog. Geef je batterijenbox de aandacht die hij verdient. Kies eerst en vooral een plek waar je regelmatig passeert en je oog makkelijker op valt. Maar na verloop van tijd zal ook dit niet meer de aandacht trekken. De ultieme oplossing? Laat je eens creatief gaan of schakel je kinderen in om de inzamelbox - figuurlijk dan - te laten knallen.
Enkele opties:
- Kies een opvallende kleur - fluogeel bijvoorbeeld - en schilder het doosje in deze felle tint.
- Haal de doos met kerstversiering boven, selecteer een glinsterende slinger en bevestig deze aan de doos. Niet alleen zal de doos in het oog springen, hij zal ook een glimlach op je gezicht toveren.
De ultieme oplossing? Laat je eens creatief gaan of schakel je kinderen in om de inzamelbox - figuurlijk dan - te laten knallen.
2. Koppel het inzamelen aan dagelijkse gewoonten
Er zijn heel wat handelingen die je elke dag/week/maand doet zonder dat je er echt bij stilstaat. Het is de kunst om van batterijen inzamelen ook zo’n activiteit te maken. Maak een link tussen je eenvoudige taken en het binnenbrengen van je lege batterijen.
- Ga je elke week winkelen in de supermarkt en gebruik je hiervoor een plooibox? Bevestig een post-it of een opvallende sticker aan de plooibox met de boodschap ‘Hé jij, zijn er nog lege batterijen?’.
- Begin je elk nieuw seizoen met een bezoekje aan het recyclagepark? Maak de eerste keer een lijstje met alles wat je moet recycleren (pmd, glas, papier,... én batterijen) en gebruik vervolgens telkens deze checklist.
- Welk product koop je doorgaans één keer per kwartaal? Denk bijvoorbeeld aan zout, peper, afwasmiddel,... en koppel dit aan het binnenbrengen van je lege batterijen. ‘Oh, het zout is op! En zijn er nog lege batterijen die ik moet binnenbrengen?’
Maak een link tussen eenvoudige taken en het binnenbrengen van je lege batterijen.
3. Alarm? Alarm!
We hebben onze smartphone altijd bij de hand. Neem hem er nu ook even bij en stel een alarm of afspraak in om jezelf eraan te herinneren dat je je lege batterijen moet inleveren.
4. Maak er een wedstrijdje van
Het leven is al serieus genoeg, een spelletje op zijn tijd is meer dan welkom. Maak er samen met je huisgenoten een wedstrijdje van. Zo is wie de lege batterijen inlevert een week vrijgesteld van de afwas, mag die de afhaalmaaltijd kiezen of krijgt hij/zij een extra dessertje.
Zo, nu zijn er geen excuses meer om je batterijen achterin de kast stof te laten vergaren.
Vlieg je er meteen in?
Dan is hier alvast een overzicht van alle inzamelpunten in België.