Skip to content
Aansluiten bij Bebat: zoveel kost je dat

Aansluiten bij Bebat: zoveel kost je dat

Breng je batterijen op de Belgische markt? Los verkocht, ingebouwd of meegeleverd met een apparaat, voertuig of fiets? En wil je graag verlost zijn van alle wettelijke ‘musts’ rond de aanvaardings- of terugnameplicht van gebruikte batterijen? Dan is aansluiten bij Bebat een bijzonder goed idee. Wil je weten hoeveel dat precies kost? Dankzij deze blog wordt het glashelder en kan je meteen tot actie overgaan. 

Waarom moet je je aansluiten bij Bebat?

Als je batterijen op de Belgische markt brengt, dan ben je onderworpen aan de wettelijke aanvaardings- of terugnameplicht voor batterijen. Met andere woorden: 

 • je moet je registreren bij de 3 gewestelijke overheden.
 • je bent verantwoordelijk voor het inzamelen en recycleren van gebruikte batterijen.
 • je moet meewerken aan preventie en sensibilisering. 
 • je dient hierover te rapporteren aan de 3 gewestelijke overheden. 

Een behoorlijke to-dolijst! Hiervoor heb je twee mogelijkheden: 

 • ofwel zorg je er zelf voor dat je helemaal in orde bent.
 • ofwel sluit je aan bij Bebat. Dan zorgt Bebat ervoor dat je helemaal ‘in orde’ bent. 

Dit omvat een hele reeks formaliteiten en taken waarover jij je alvast geen zorgen meer hoeft te maken. 

Weet je nog niet zeker of jouw bedrijf best aansluit bij Bebat - of niet? 

Doe de test en lees ons advies

Hoeveel kost het om aan te sluiten bij Bebat?

Aansluiten, oké. Maar hoeveel kost dat precies? Het aansluiten zelf kost alvast niet veel moeite: 

Sluit online aan in 3 eenvoudige stappen

 • Als deelnemer bij Bebat betaal je vervolgens per jaar een forfaitaire bijdrage van € 60 (excl. btw). Dit is een algemene deelnemingsbijdrage voor elke deelnemer.
 • Daarnaast betaal je ook een milieubijdrage of een administratieve bijdrage per batterij die je op de markt hebt gebracht. Milieubijdrage of administratieve bijdrage? Dat hangt af van de soort batterij.

Milieubijdrage

De milieubijdrage per verkochte batterij dekt alle kosten voor het beheer van afgedankte batterijen en accu’s. Dit zijn de kosten voor:

Inzameling, ophaling, sortering, verwerking en recyclage

Preventie, sensibilisering en communicatie

Rapportering aan de 3 regionale overheden

De huidige milieubijdragen vind je hier

Administratieve bijdrage

Een administratieve bijdrage betaal je voor grote batterijen met een gewicht > 20 kg (met uitzondering van loodbatterijen > 3kg). Dit zijn accu’s van hybride en elektrische voertuigen, accu’s voor opslag van energie van zonnepanelen, etc. 

In deze bijdrage zijn niet inbegrepen: de kosten van inzameling, ophaling, sortering, verwerking en recyclage. Wél die voor preventie, sensibilisering, communicatie en rapportering. Waarom zijn inzameling en recyclage niet inbegrepen? Omdat er in dit geval geen uniforme prijs mogelijk is, want die is afhankelijk van gewicht, chemische familie, de nodige verpakking en de gevraagde dienstverlening. 

Bebat kan je hiervoor ook ontzorgen en een oplossing op maat aanbieden. Neem contact met ons op via participants@bebat.be of + 32 (0) 16 76 88 91 als je hierover meer wil weten.

De huidige administratieve bijdragen vind je hier

Aansluiten Bebat kostprijs

Verkochte batterijen: zo geef je die aan

Hoe weet Bebat exact hoeveel milieu- en administratieve bijdrage je in totaliteit verschuldigd bent? Door de aangifte die je doet van de batterijen (los verkocht of ingebouwd of meegeleverd met een toestel, voertuig, …) die je tijdens het voorbije jaar hebt verkocht. 

 • Breng je minder dan 10.000 batterijen per jaar op de markt? Dan volstaat één enkele jaarlijkse Bebat-aangifte over het voorbije jaar. 
 • Heb je meer dan 10.000 batterijen verkocht? Dan dien je een maandelijkse aangifte te doen.

Zowel de jaarlijkse als de maandelijkse aangifte kan je online indienen, via het platform MyBatbase, speciaal gebouwd voor Bebat-deelnemers.

Ook met terugwerkende kracht?

Van zodra je je aansluit bij Bebat, dien je je ook in orde te stellen voor voorgaande jaren. Retroactief, met terugwerkende kracht tot 3 jaar voorafgaand aan de aansluiting, zoals dat heet. Dat is uiteraard minder prettig, maar wel rechtvaardig naar alle andere deelnemers toe die zich tijdig aangesloten hebben en sindsdien bijdragen betalen. 

Maak je een inhaalbeweging? Voor retroactieve aangiftes geldt de milieu- of administratieve bijdrage die geldig was op het moment dat je de batterij of het toestel met batterij op de markt bracht. 

Hier vind je het overzicht van de bijdragen historiek van de voorbije jaren.

Hoe ziet Bebat of dit correct gebeurt?

Rechtvaardig voor alle deelnemers, dat is een basisprincipe van het Bebat-systeem. Gemiddeld één keer om de drie jaar krijg je als deelnemer een controle waarbij wordt nagegaan of je aangiftes kloppen met de realiteit. Dit  gebeurt: 

 • via een online vragenlijst op het deelnemersplatform MyBatbase
 • of via een grondige controle ter plaatse. Dan krijg je een rapport en goede raad op maat van jouw situatie. 

Dit zijn de tien meest voorkomende fouten bij de aangiftes

Effectief, tijdig en correct je aangifte doen is in elk geval aangewezen. Want in het uiterste geval kunnen de kosten voor een grondige controle ter plaatse volledig op jou worden verhaald. En dat zijn kosten die je zeker kan voorkomen.

Een voorbeeld

Hieronder vind je een uitgewerkt voorbeeld van het fictieve bedrijf Ohm. We zetten op een rijtje welke batterijen zij op de markt brengen en welke bijdrage ze hiervoor moeten betalen. Zo krijg ook jij een beter zicht op hoeveel de kostprijs kan bedragen voor jouw bedrijf.


Bijdragen voor batterijen die Ohm op de Belgische markt brengt

     

Type batterij

Aantal

Bijdrage/batterij

Totaal

Alkaline batterijen

(≤ aan 150 gr)

5.000 stuks 

0,057

285 euro

Herlaadbare lithium batterijen

(150 tot 500 gr)

2.000 stuks

0,2

400 euro

Loodbatterijen

(≤ 3 kg)

50 stuks

0,057

2,85 euro

Herlaadbare lithium batterijen

(13 kg)

1 stuk van 13 kg

2,49

32,37 euro

Bijdrage

     

Forfaitaire deelnemingsbijdrage

   

60 euro

Totaal

   

780,22 euro*

(* alle prijzen exclusief btw)
 

Kortom

Nog even samenvatten? 

 • Rond de aanvaardings- of terugnameplicht voor gebruikte batterijen heeft Bebat een collectief systeem opgezet. Daarbij kan je als bedrijf makkelijk (online) aansluiten. 
   
 • In ruil voor een jaarlijks lidgeld (€ 60) en een milieubijdrage per batterij zorgt Bebat voor de inzameling, sortering en recyclage van de batterijen. Daarnaast ook voor preventie, sensibilisering en rapportering. Op voorwaarde dat je correct aangifte doet van de batterijen die je op de markt brengt, en je bijdragen betaalt. Dan ontzorgt Bebat je helemaal!
   
 • Voor grote batterijen met een gewicht van meer dan 20 kg (met uitzondering van loodbatterijen > 3 kg) betaal je de administratieve bijdrage van € 0,057 (excl. btw). Hier is inzameling en recyclage niet inbegrepen. Bebat kan je hiervoor ook ontzorgen en een oplossing op maat aanbieden. Neem contact met ons op via participants@bebat.be of + 32 (0) 16 76 88 91 als je hierover meer wil weten.
Is jouw bedrijf in orde ?

Is jouw bedrijf in orde ?

Doe de grote batterijtest: check of jouw bedrijf voldoet aan alle regels.

Doe de test