Skip to content
Kortsluiting bij batterijen: hoe kan je het voorkomen?

Kortsluiting bij batterijen: hoe kan je het voorkomen?

Je zet de oven aan en plots *poef* gaat het licht uit. De hoofdschakelaar valt uit zodra er zich een kortsluiting - in dit geval in de oven - voordoet. Maar hoe zit dat bij batterijen? Is een kortsluiting hier ook mogelijk? En welke voorzorgsmaatregelen kan je nemen?

Wat is een kortsluiting?

Elektriciteit stroomt van pool naar pool in een batterij. Als de plus- en minpool van een batterij rechtstreeks met elkaar in contact komen, ontstaat kortsluiting. Elektrische stroom volgt de weg van de minste weerstand. Wanneer de twee polen contact maken, zal de stroom hierlangs meteen een uitgang zoeken.

Lekkende batterij

Wat kunnen de gevolgen zijn?

Tijdens een kortsluiting loopt de batterij heel snel leeg. Soms kan er door het vrijkomen van de energie - een grote hoeveelheid op hetzelfde moment - een enorme hitte ontstaan. Het kan in sommige gevallen, door de grote druk binnenin de batterij, zelfs leiden tot lekkage en in uitzonderlijke gevallen tot ontploffing. Is de batterij bijna leeg op het moment van de kortsluiting, dan zal de impact heel wat beperkter zijn. Na de kortsluiting zal de batterij niet langer werken of slechts een beperkte capaciteit overhouden.

Gebeurt de kortsluiting in je toestel, dan kan de afstandsbediening of zaklamp (of eender welk voorwerp met batterijen) erg warm worden. Laat het toestel afkoelen en open voorzichtig het batterijcompartiment. Bij voorkeur met huishoudhandschoenen om contact met de chemische stoffen te vermijden. Ruik je iets verbrand? Dan zijn paar nieuwe batterijen helaas niet de oplossing. Neem het toestel mee naar de winkel en check of een herstelling nog mogelijk is.  

De polen van een knoopcel liggen heel dicht bij elkaar, wat de kans op kortsluiting doet toenemen als je ze samen bewaart met andere batterijen. Kleef knoopcellen dus op een stuk plakband. Veel veiliger!

Hoe kan je een kortsluiting bij batterijen voorkomen?

Aangezien contact tussen de min- en pluspolen - van een en dezelfde batterij - de boosdoener is, moet dit steeds vermeden worden. Enkele handige tips op een rijtje:

  • De polen van een knoopcel liggen heel dicht bij elkaar, wat de kans op kortsluiting doet toenemen als je ze samen bewaart met andere batterijen. Kleef knoopcellen dus op een stuk plakband. Veel veiliger!
     
  • De 4,5 V en 9 V batterijen hebben beide + en -polen die heel dicht bij elkaar liggen. Als er een knoopcel klem komt te zitten tussen de beide polen van de batterij, kan dit ook tot kortsluiting leiden. Haal die plakband maar uit de kast en plak de polen af.
     
  • Laat je een toestel met batterijen hard op de grond stuiteren, dan kan er ook binnenin schade zijn. Controleer na de valpartij of het batterijcompartiment en de batterijen nog intact zijn.
     
  • Wil je graag je lege batterijen deponeren in één van de Bebat inzamelpunten? Neem je batterijen dan mee in een inzamelkubus en niet los in je broekzak.
9V batterij afplakken
Geen inzameldoosje meer in huis?

Geen inzameldoosje meer in huis?

Laat het ons weten en wij sturen je er eentje op.

Vraag een inzameldoosje aan