Skip to content
Jouw Bebat-bijdrage maakt het verschil: ontdek wat wij ermee doen

Jouw Bebat-bijdrage maakt het verschil: ontdek wat wij ermee doen

Ben je aangesloten bij Bebat? Daar mag je trots op zijn, want dankzij jouw bijdragen en die van de andere deelnemers kunnen wij zó veel doen, voor jou en de anderen, maar ook voor de natuur en voor de hele samenleving.

Werp in dit artikel een blik achter de schermen en ontdek wat Bebat precies doet met jouw bijdragen.

Dat kun je samenvatten in vier kernwoorden:

Sensibiliseren

Inzamelen

Sorteren

Recycleren

We focussen even op elk van de vier.

Eerst iedereen sensibiliseren

Wat is het aller-, allereerste dat we doen? Super noodzakelijk, want anders komt er van batterijen inzamelen, sorteren en recycleren niets in huis?

Inderdaad: dat is zoveel mogelijk mensen in onze samenleving bewust maken van en attent maken op:

  • de vele batterijen die ons omringen (veel meer dan je denkt!);
  • hoe je het maximum uit je batterijen kan halen;
  • de waardevolle stoffen die batterijen bevatten en die kunnen hergebruikt worden;
  • hoe belangrijk het is dat zoveel mogelijk gebruikte batterijen ingezameld worden, zodat zij niét terechtkomen bij het restafval maar apart kunnen gesorteerd worden volgens soort én gerecycleerd.
  • een permanente opdracht voor ons allemaal, van klein tot groot. 

Alles samen, een hele uitdaging waarvoor we allerlei communicatiekanalen gebruiken.

Hoe we dat precies aanpakken, lees je verder bij Alles begint bij sensibilisering.

Batterijen binnenbrengen

Inzamelen maar!

Sensibilisering? Check! 
Maar waar kan iedereen terecht met batterijen?

Dat is een vraag die in ons land snel beantwoord is. Elke landgenoot woont niet verder dan 400 meter van een Bebat-inzamelpunt. Eén per 500 inwoners: er zijn meer inzamelpunten dan bankautomaten in België. En daar zijn we best fier op.

De Bebat-inzamelpunten - ondertussen zo een 24.000 - vind je op makkelijk toegankelijke plaatsen, zoals in supermarkten, scholen en bedrijven. Zo wordt batterijen binnenbrengen kinderspel. Voor het veilig inzamelen van batterijen delen we heel wat tips & tricks. Daarvoor voorzien we ook gratis inzamelmiddelen, zoals -zakjes en inzameldoosjes.

Via deze inzamelpunten vinden de batterijtjes - 3.357 ton per jaar - snel hun weg naar Sortbat, de ‘dochter’ van Bebat die ervoor zorgt dat elke batterij bij haar soortgenoten terecht komt.

In 5 stappen sorteren

Met jouw Bebat-bijdrage zorgen we niet alleen voor sensibilisering en inzameling, maar ook voor de volgende stap: een geavanceerd sorteringsproces.

Waarom is dat zo belangrijk? Gewoon, omdat verschillende batterijen met verschillende chemische samenstellingen om verschillende recyclageprocessen vragen.

Het is dus cruciaal dat we batterijen goed sorteren. Want zo komen ze onmiddellijk in de juiste fractie (of afvalstroom) terecht. En dan kunnen ze optimaal gerecycleerd worden.

In België doen we dat bij Sortbat in Tienen, zoals gezegd een dochterbedrijf van Bebat. Alle ingezamelde batterijen worden daar gesorteerd in vijf stappen.

Stap 1: Voorsorteren

De ingezamelde batterijen komen op een transportband terecht. Daar halen de Sortbatters grote packs zoals batterijen van computers, elektrisch gereedschap, enz. uit de stroom. Deze packs worden netjes gesorteerd in 4 deelstromen op basis van hun samenstelling: oplaadbare lithium, alkaline, lood en nikkel-cadmium. De overige batterijen worden verder uitgesorteerd.

Voorsortering SOrtbat
manuele sortering

Stap 2: Manueel sorteren

In deze fase halen de medewerkers van Sortbat met de hand de kleinere packs (nikkel-cadmium (NiCd), nikkel-metaalhydride (NiMH) en oplaadbare lithium) van de transportband.  In dit stadium verwijderen ze ook het andere afval van de band. Wat overblijft zijn de gewone cilinderbatterijen en knoopcellen.

WIST JE DAT? ...

Weet je wat de Sortbat-medewerkers soms tussen de batterijen vinden?

Je zal verbaasd zijn! Drankblikjes, maar ook etensresten, papier en zelfs luiers, gloeilampen, scherpe voorwerpen en injectiespuiten. Het spreekt voor zich dat ze die verwijderen en op de juiste manier laten verwerken. Maar leuk is dat niet.

Laten we allemaal ons steentje bijdragen. Vergeet nooit dat Bebat-inzamelpunten bedoeld zijn voor gebruikte batterijen, niets meer en niets minder.

Stap 3: Magnetisch sorteren

Alle batterijen die zich nog op de band bevinden, komen nu terecht in een magnetisch sorteerstation. Batterijen met een niet-magnetisch omhulsel, zoals sommige zinkbatterijen en knoopcellen, komen in een aparte box terecht omdat zij waarschijnlijk zware metalen bevatten. De andere batterijen reizen verder naar de volgende sorteerstappen.

Magnetisch sorteren
Bebat mechanisch sorteren

Stap 4: Mechanisch sorteren

De batterijen worden nu gefilterd op grootte en breedte via een vibrerend platform met steeds groter wordende roosters. 9 volt batterijen, 4,5 volt batterijen en de overige knoopcelbatterijen worden gescheiden en komen in hun eigen recyclagestroom terecht. De AAA, AA, C en D batterijen gaan verder naar een laatste fase.

Stap 5: Automatisch sorteren

Alle batterijen zijn nu goed gesorteerd op grootte, maar hun chemische samenstelling kan nog steeds verschillen. Nu worden de batterijen door een high tech machine  op basis van hun afmetingen, gewicht en magnetische resonantie verder uitgesorteerd.  En dat doet de machine voor maar liefst 99,5% juist.

Automatische sortering

Na het hele sorteerproces is het tijd voor het volgende hoofdstuk. We bezorgen de batterijen aan goedgekeurde recyclagebedrijven. Die zorgen voor een optimale recyclage. 

En dan: batterijen recycleren

Je raadt het al: elke soort batterijen wordt op een specifieke manier gerecycleerd. Maar de bedoeling is altijd hetzelfde: uit afgedankte batterijen waardevolle grondstoffen recupereren om die opnieuw te kunnen gebruiken, in batterijen maar ook in tal van andere toepassingen.

Wist je bijvoorbeeld dat…

  • In daken en ramen soms zink uit zinkkool batterijen zit?
  • Van knoopcellen eerst het kwik wordt gedistilleerd en wat overblijft, verder gerecycleerd. Vooral de metalen worden opnieuw gebruikt in tal van toepassingen.
  • Uit loodaccu’s van voertuigen eerst het accuzuur wordt verwijderd. Dan worden de batterijen gesmolten in een oven; het plastic dient samen met cokes als brandstof, of wordt gerecycleerd. Het lood dat vrijkomt, wordt geraffineerd om er later nieuwe loodbatterijen of dakbedekking van te maken of om gebruikt te worden als bescherming bij röntgenfoto's en radiotherapie.

Meer over recyclage en nieuwe toepassingen vind je hier.

Batterijen portbat

Alles begint bij sensibilisering

Breng je (producten met) batterijen op de Belgische markt? 
We twijfelen er niet aan dat jij een verantwoordelijke producent of invoerder bent, met de beste bedoelingen om de batterijen die jij op de markt brengt, ook netjes ingezameld, gesorteerd en gerecycleerd te zien. Fantastisch!

Maar zonder de medewerking van het grote publiek wordt dat een moeilijke, nee onmogelijke opgave. Daarom zet Bebat volop in op sensibilisering om iedereen aan te zetten tot een goede inzamelreflex. Constant gaan we in op vragen zoals:

Hoe verzamel je batterijen? Hoe bewaar je ze veilig? Waar breng je ze binnen?

Via heldere communicatie zetten we de consument aan om gebruikte batterijen apart bij te houden thuis en naar een Bebat-inzamelpunt te brengen. Zoals je weet: altijd in de buurt.

Daarover communiceren we voortdurend, en via allerlei kanalen. Zeker nu er alsmaar meer (en ook heel grote) batterijen op de markt komen, is de Bebat-bijdrage die je betaalt als deelnemer essentieel om effectieve sensibiliseringscampagnes op te zetten.

Via allerlei kanalen

Het publiek continu sensibiliseren doen we via verschillende media.

Radio & tv

Website en social media

  • Daarnaast is Bebat voortdurend aanwezig op het internet via de website bebat.be en social media zoals Facebook en LinkedIn, met tienduizenden volgers. Sinds de start van de blog op bebat.be werden al meer dan 100 blogartikels gepubliceerd, de meeste daarvan over preventie en hoe veilig om te springen met batterijen. Maar ook over alles wat Bebat doet voor jou als producent/ invoerder van (producten met) batterijen. Deze blogartikels krijgen via social mediaposts extra aandacht. Jaarlijks Bebat op die manier meer dan 200.000 lezers.

Kinderen & jongeren

  • Bijzondere aandacht gaat naar kinderen en jongeren. Met Villa Pila (Het Huis van de Batterij) heeft Bebat een educatief programma voor scholen lopen waardoor kinderen op een prettige manier de wondere wereld van de batterij ontdekken en spelenderwijs alles te weten komen over de inzameling en recyclage ervan.
  • Om de batterijenjacht een extra boost te geven, hebben we ook een scholenprogramma. Hiermee kunnen scholen heel het jaar door spaarpunten verdienen die ze inruilen voor leuke schoolspullen uit de Bebat webshop.

Kortom, met jouw bijdrage laad je de ‘Bebat-batterij’ op, zodat we samen krachtige aandrijvers worden voor een betere planeet!
 

Is jouw bedrijf in orde ?

Is jouw bedrijf in orde ?

Doe de grote batterijtest: check of jouw bedrijf voldoet aan alle regels.

Doe de test