Skip to content
Jouw afgedankte batterijen in goede handen: zo recycleert Accurec

Jouw afgedankte batterijen in goede handen: zo recycleert Accurec

Ben jij soms benieuwd naar wat er met je afgedankte batterijen gebeurt nadat ze zijn opgehaald door Bebat? Als duurzaamheid een belangrijke waarde is voor jouw bedrijf, dan wil je er natuurlijk zeker van zijn dat de recyclage op de best mogelijke manier gebeurt.

Daarom vroegen we één van onze recyclagepartners om je mee te nemen achter de schermen van het recyclageproces. Managing Director Reiner Sojka geeft uitleg bij het innovatieve recyclageproces en de uitdagingen van Accurec.

Recycleren is innoveren

Bebat haalt op, Sortbat sorteert, en daarna vertrekken de lithium-ion en nikkel-cadmium batterijen op reis naar Duitsland. Daar staat de state-of-the-art recyclagefaciliteit van Accurec.

Reiner Sojka vertelt: “Zo’n 25 jaar geleden begonnen we hier met het recycleren van batterijen. Maar intussen is er veel veranderd. De samenstelling van de batterijen wordt steeds complexer, waardoor er een groeiende nood is aan innovatieve technologie, om zo veel mogelijk grondstoffen terug te winnen.”

Accurec gebouw

Batterijen recycleren staat dus steeds meer gelijk aan innoveren. Een recyclagebedrijf als Accurec moet zichzelf op technologisch vlak blijven ontwikkelen om efficiënt, economisch én milieuvriendelijk te blijven.

 

© Felicia Weyhe

Accurec metalen vaten

Zero emissie tijdens het recycleren

Accurec is een op en top groen bedrijf. Niet alleen omdat het batterijen recycleert, maar ook door de manier waarop. Eén van de eerste dingen die opvallen in het recyclageproces is dat er door de grensverleggende technologie nul procent schadelijke uitstoot vrijkomt.

Reiner: “De nikkel-cadmium en lithium-ion batterijen gaan in een vat dat volledig vacuüm wordt getrokken, zodat er geen uitstoot is tijdens het proces.” Dat is belangrijk voor het milieu, maar ook voor de gezondheid en veiligheid van de medewerkers. Het contact met chemische stoffen uit de batterijen wordt op die manier tot een minimum beperkt.

 

Steeds strengere normen vanuit Europa

Recyclagebedrijven krijgen vandaag te maken met steeds strenger wordende normen die worden opgelegd vanuit de Europese Unie.

Die beslissingen van hogerop stellen een bedrijf als Accurec voor een stevige uitdaging, want een lithium-ion batterij heeft een erg complexe samenstelling. “Hoe krachtiger de batterij, hoe complexer de samenstelling”, zegt Reiner.

Het wordt dus stilaan duidelijk dat de druk toeneemt voor Europese bedrijven om op zoek te gaan naar nieuwe manieren om lithium en andere grondstoffen uit batterijen te recycleren. Door alle nieuwe toepassingen met lithium-ion batterijen (zoals elektrische voertuigen, thuisbatterijen, energieopslag …) wordt immers een grote stroom aan afgedankte batterijen verwacht. Daarbij wil de Europese Unie voor de productie van nieuwe batterijen steeds minder afhankelijk worden van import, en moeten we dus manieren zoeken om de nodige grondstoffen te ‘ontginnen’ uit onze eigen circulatie van afgedankte batterijen.  

Een recyclagebedrijf als Accurec moet dus blijven zoeken naar betere, efficiëntere en tegelijkertijd economisch haalbare oplossingen. Dat is alleen mogelijk met een mindset van blijven vernieuwen op vlak van technologie, in een voortdurende zoektocht naar betere oplossingen.

Reiner Sojka: “Bij Accurec zijn we echte technology freaks. Recycleren is een duurzaam idee op zich, maar hoe je recycleert maakt al het verschil. Daarom gaat het grootste deel van onze investeringen naar onderzoek en technologische ontwikkeling.”

Reiner Sojka: “We hebben onlangs 8 miljoen euro geïnvesteerd. 4 miljoen ging naar uitbreiding van onze gebouwen, om de capaciteit te verdubbelen. En daarnaast maakten we 4 miljoen vrij voor de optimalisatie van het recyclageproces van lithium batterijen. Met de investering in nieuwe state-of-the-art machines kunnen we de recyclage-efficiëntie flink naar boven halen en ook lithium gaan herwinnen. Iets wat tot nu toe niemand deed, omdat het te complex en te duur was.”

Accurec werknemer

Het recyclageproces van Accurec

Bij Bebat hebben we ons eigen sorteerbedrijf: Sortbat. Daar worden de opgehaalde batterijen al een eerste keer gesorteerd. Maar wanneer de batterijen vervolgens bij Accurec aankomen, bevatten ze nog steeds onzuiverheden, zoals niet-NiCd in de fractie NiCd en niet Li-ion in de fractie Li-ion. Het is belangrijk dat de grondstoffen volledig zuiver zijn om zuivere recyclageproducten te krijgen.

Dit zijn de stappen voor recyclage van lithium-ion en nikkel-cadmium batterijen.

Li-ion recyclage

  1. Sortering: onzuiverheden worden verwijderd en de batterijen worden eventueel gesplitst in subtypes.
  2. Pyrolyse: in een oven van 600°C worden kunststof en vluchtige bestanddelen zoals elektrolyt verwijderd.
  3. Shredding van de gepyrolyseerde batterijen en scheiding in non-ferro en ferro fracties: Cu/Al fractie (electrode folies), Fe fractie (batterijbehuizing), Ni/Co/Cu fractie (actieve massa of ‘black mass’).  

De fracties gaan daarna naar andere metallurgische bedrijven voor finale verfijning tot zuivere grondstoffen: Fe, Al, Co, Cu en Ni.

NiCd recyclage

  1. Sortering: onzuiverheden worden verwijderd en de batterijen worden eventueel gesplitst in subtypes.
  2. Mechanische voorbehandeling om de buitenste plastic behuizing te verwijderen.
  3. Behandeling in vacuüm inductie oven met extractie van cadmium en andere organische stoffen.  

Accurec behaalt nu al mooie recyclage-efficiënties, maar die zullen - dankzij technologische vernieuwing - steeds beter worden.

Batterijen recycleren

Accurec & Bebat

Het is geen geheim dat België op de eerste plaats staat in vergelijking met de rest van Europa op vlak van batterijen inzamelen en het sensibiliseren daarrond. Reiner Sojka schrijft dat toe aan de manier waarop ons land zich organiseert: 

“In tegenstelling tot veel andere landen, ligt de focus in België op de milieudoelstellingen en niet op concurrentie. Er is één bedrijf dat de recyclage van batterijen op zich neemt (Bebat), waardoor de lat hoog ligt en er fors geïnvesteerd kan worden. Precies daarom kan Bebat het juiste systeem uitrollen dat ook écht resultaten oplevert. Dat is voor ons als recyclagebedrijf een hele fijne manier van samenwerken.”

De toekomst van batterijen recycleren

Batterijen recycleren speelt een cruciale rol in het vergroenen van de transportsector en de manier waarop we met energie omgaan. Dat legt veel druk op recyclagebedrijven, maar Reiner voorziet een positieve toekomst:

“Ik geloof dat we met gecombineerde inspanningen de toenemende vraag naar gerecycleerde grondstoffen kunnen opvangen. Bebat brengt zo veel mogelijk batterijen naar ons, en bij Accurec blijven we investeren in betere systemen en betere technologie. We staan ongetwijfeld voor een nooit geziene uitdaging, maar we zijn er klaar voor!”

Is jouw bedrijf in orde ?

Is jouw bedrijf in orde ?

Doe de grote batterijtest: check of jouw bedrijf voldoet aan alle regels.

Doe de test