Skip to content
Komt jouw bedrijf in aanmerking voor de jaarlijkse aangifte?

Komt jouw bedrijf in aanmerking voor de jaarlijkse aangifte?

Als jouw bedrijf batterijen produceert of invoert en op de Belgische markt brengt, dan moet je daarvan als Bebat-deelnemer aangifte doen bij Bebat. Zowel los verkochte als ingebouwde/meegeleverde batterijen in producten, voertuigen, … dienen aangegeven te worden. Gelukkig hoeft die aangifte niet zo frequent of complex te zijn. Breng jij minder dan 10.000 batterijen per jaar op de markt? Dan volstaat voor jou een jaarlijkse aangifte. In dit artikel geven we je daar graag meer uitleg over.

De jaarlijkse aangifte, wat is dat?

Met je aangifte geef je aan hoeveel batterijen je op de markt hebt gebracht. Dit is belangrijk om te weten, want op basis hiervan wordt ook berekend of de inzameldoelstellingen die de overheid vooropstelt, effectief worden gehaald. Voor Vlaanderen is dit een inzamelpercentage van 45%, voor Brussel en Wallonië 50%. 

Wat is nu het verschil tussen de normale maandelijkse aangifte en de jaarlijkse aangifte? Dat verschil zit ‘m niet alleen in hoe vaak je een aangifte moet indienen - maandelijks of jaarlijks - maar ook in de informatie die je moet geven over de batterijen die je op de Belgische markt brengt. Bij de jaarlijkse aangifte wordt minder gedetailleerde informatie gevraagd over de batterij.  

Alles wat je wilt weten over de jaarlijkse Bebat-aangifte in één blogpost.

Wie komt in aanmerking?

Het is de hoeveelheid batterijen - los verkocht of ingebouwd/meegeleverd - die je jaarlijks op de Belgische markt brengt, die bepaalt onder welke regeling je valt:

  • Breng je jaarlijks minder dan 10.000 batterijen op de markt? Dan heb je recht op de vereenvoudigde regeling en volstaat een jaarlijkse aangifte.
  • Breng je jaarlijks meer dan 10.000 batterijen op de markt? Dan dien je maandelijks je aangifte bij Bebat te doen.

10.000 batterijen, hoe bereken je dat?

Hoe weet je hoeveel batterijen je elk jaar op de markt brengt? 

Door ze handmatig te tellen, telkens ze over de toonbank gaan? Dat mag, maar er zijn eenvoudiger manieren. Gebruik de aan- en verkoopinformatie in je systeem. 

Voor bedrijven gevestigd binnen België

Dan zijn er twee mogelijkheden om te berekenen hoeveel batterijen ze op de markt brengen.

  • Verkoop je enkel op factuur?
    Dan stel je jouw aangifte op met je verkoopgegevens.
  • Werk je enkel met kasticketten, of een combinatie kasticketten en facturen?
    Dan bereken je de aangifte op basis van de aankoopgegevens.
Schema binnen belgië

Voor bedrijven gevestigd buiten België

De aangifte van organisaties gevestigd in het buitenland wordt berekend op basis van de verkoopgegevens aan Belgische bedrijven en aan Belgische particulieren via verkoop op afstand (internet). Let wel: alle batterijen die op de Belgische markt komen, moeten worden aangegeven.

Schema gevestigd buiten België

Plots breng ik meer dan 10.000 batterijen op de markt. Wat nu?

De kaap van 10.000 overschreden: alle hens aan dek? 

Maak je vooral geen zorgen. Indien je organisatie in een bepaald jaar plots meer dan 10.000 batterijen aangeeft, hoef je zelf niets aan te passen. Bebat zorgt ervoor dat je het jaar nadien automatisch op een maandelijkse aangifte overschakelt.

Bebat: op maat van jouw bedrijf

De jaarlijkse aangifte past helemaal in de aanpak van Bebat. We bieden een zo eenvoudig en efficiënt mogelijk systeem om wettelijk in orde te zijn met de aanvaardingsplicht van batterijen. Dit op maat van elk aangesloten bedrijf. 

Ben je een organisatie die meer dan 10.000 batterijen per jaar op de Belgische markt brengt, dan breng je maandelijks je aangifte in orde. Zijn er dat minder dan 10.000 batterijen? Dan volstaat één aangifte per jaar. Eenvoudig! 

Ben je na het lezen van deze blog geïnteresseerd om nog dieper in de materie te duiken?

Wij maakten alvast een nuttige brochure op met alle info voor deelnemers.

Is jouw bedrijf in orde ?

Is jouw bedrijf in orde ?

Doe de grote batterijtest: check of jouw bedrijf voldoet aan alle regels.

Doe de test