Skip to content
Batterijen sorteren? Zo doen we dat

Batterijen sorteren? Zo doen we dat

Tienen is niet alleen de hoofdstad van het suikerklontje, maar ook van de batterij. Naast de thuishaven van de Bebat-kantoren en Villa Pilla (het huis van de batterij), komen ook alle batterijen die je naar een Bebat inzamelpunt brengt, hier terecht om te sorteren bij Sortbat. Elke dag rollen hier ongeveer 500.000 batterijen over de sorteerbanden. We lopen even mee en ontdekken het sorteerproces in 7 stappen...

Batterijen binnenbrengen winkel

1. Inzameling

In het containerpark, bij de supermarkt of in de doe-het-zelfzaak? Waar je je gebruikte batterijen in België ook binnenbrengt: ze belanden allemaal in Tienen. Bij Sortbat komen ze aan in tonnetjes van ongeveer 60 kg. Maar batterijen sorteren… waarom is dát nu nodig? Simpel. Omdat de ene batterij de andere niet is: elke grondstof vergt een andere manier van recyclage.

2. Voorsortering

Een kraan kiepert de tonnetjes leeg in een grote ‘verzamelbak’. Van hieruit vertrekt een transportband naar de manuele voorsortering. Langs deze transportband verwijderen de medewerkers grote packs zoals accu’s, batterijen van boormachines, laptops, telefoons… uit de afvalstroom. Die packs worden meteen netjes in 4 soorten gesorteerd volgens samenstelling: herlaadbaar lithium, alkaline, lood en nikkel cadmium.

Raar maar waar: ook blikjes, etensresten, papier, en zelfs luiers, lampen, scherpe voorwerpen en injectienaalden belanden soms bij de batterijen. Die halen zij er allemaal uit en sorteren ze volgens de regels van de kunst. Draag je steentje bij en breng je batterijen zo zuiver mogelijk binnen.

Voorsortering SOrtbat

Raar maar waar: ook blikjes, etensresten, papier, en zelfs luiers, lampen, scherpe voorwerpen en injectienaalden belanden soms in de inzameltonnetjes.

manuele sortering

3. Manuele sortering

Na de voorsortering denderen de batterijen op een transportband verder richting manuele sortering. Een laser telt het aantal batterijen dat voorbij snelt, zodat de transportband een comfortabele werksnelheid aanhoudt voor de medewerkers. Vier mensen zorgen er voor de verdere sortering:
 

  • Ze verwijderen resterende stukjes afval: plastic, inktcartridges, geneesmiddelen, ... Hier snijden ze de alom bekende Bebat-zakjes open en worden deze apart gehouden voor de maandelijkse tombola trekking.
     
  • Ze halen alkaline (packs), nikkel cadmium (NiCd), nikkel metaalhydride (NiMH), kleine loodbatterijen, herlaadbare lithiumbatterijen én niet-herlaadbare lithium batterijen (primair) van de transportband. Ook knoopcel batterijen met een omhulsel van aluminium of inox plukken ze er tussenuit.

4. Magnetische sortering

Alle batterijen die nog op de band liggen, komen daarna bij de magnetische sortering terecht. Alleen batterijen van zink mét een omhulsel van zink zijn niet magnetisch en belanden in een grote box. Deze zijn meteen klaar voor recyclage. Zinken batterijen met een ijzeren behuizing worden wel door de magneten van de band getrokken.

Magnetisch sorteren
Schudzeef

5. Mechanische sortering

Na de magnetische sortering volgt de mechanische sortering. Aan een razendsnel tempo worden de batterijen door een een schudzeef gejaagd en zo gesorteerd volgens vorm en grootte:

  • Knoopcel batterijen
  • 9 volt batterijen
  • 4,5 volt batterijen
  • AA en AAA-batterijen
  • C en D-batterijen

6. Automatische sortering

De batterijen gaan ten slotte per soort door een hoogtechnologische machine voor een rondje automatische sortering. Aan de hand van hun afmetingen, gewicht en magnetische resonantie detecteert de machine voor elke individuele batterij de chemische samenstelling. In totaal zijn er 8 verschillende samenstellingen mogelijk. De machine haalt de batterijen uit elkaar en sorteert ze volgens samenstelling. Zo kunnen ze naar de juiste verwerker voor recyclage.

Automatische sortering
Bakken automatische sortering

7. Recyclage

Elke soort wordt volgens een specifiek proces gerecycleerd. Batterijen bevatten immers waardevolle én herbruikbare stoffen. Uit steekproeven blijkt dat we hier bij Sortbat de jongste jaren 99,5% van de batterijen correct sorteren, een record in Europa. En daar zijn we best trots op, want hoe beter de sortering, hoe beter de recyclage!

Het sorteerproces bij Sortbat in detail bekijken? 

National Geographic blikte een uniek filmpje in! Ontdek het hieronder.

Op zoek naar een inzamelpunt?

Op zoek naar een inzamelpunt?

Vind er hier eentje in jouw buurt.

Vind een inzamelpunt