E-sigaretten: zo ga je veilig om met de batterij
Hoe werkt een e-sigaret?
Een gewone sigaret werkt door een simpel samenspel van lucht en vuur. Bij inhalatie stroomt er zuurstof doorheen de sigaret waardoor de tabak brandt. Bij een e-sigaret is dat anders: een batterij geeft stroom aan een spoeltje, dat warmt op en hierdoor verdampt een vloeistof.
De batterijen die je in zo’n vaper vindt, zijn in de meeste gevallen lithium-ion batterijen.
Welke batterijen zitten er in een e-sigaret?
De batterijen die je in zo’n vaper vindt, zijn in de meeste gevallen lithium-ion batterijen. Die hebben onder meer als voordeel dat ze herlaadbaar zijn en meer energie kunnen opslaan. Hét grote nadeel is dat ze bij verkeerd gebruik kunnen opzwellen, vuur vatten of zelfs tot ontploffing kunnen komen.
E-sigaretten werken veelal met ingebouwde batterijen die je via een kabeltje oplaadt. Sommige modellen functioneren op losse batterijen die je er kunt uithalen en vervangen. Er bestaan verscheidene formaten batterijen en ook de capaciteit kan verschillen (uitgedrukt in mAh, milli-Ampère-hour of in A of Ampère). Hoe meer mAh’s een batterij telt, hoe langer het duurt voordat je haar moet opladen. Pas de batterij altijd aan aan je vaper. Het aantal Ampère geeft de maximale piekbelasting weer. Trekt je toestel stromen van 40A? Stop er dan zeker geen batterij van 20A in.
Wegwerp-vapes: werp ze niet zomaar weg!
Wegwerp-vapes zijn vandaag populairder dan ooit. Vooral bij tieners zijn ze een echte trend geworden, ongetwijfeld door de leuke kleurtjes en lekkere smaakjes. Helaas zorgt de term ‘wegwerp’ nog te vaak voor verwarring, want die kleurrijke e-sigaret mag je absoluut niet zomaar weggooien. De lithium-ion batterij die erin zit kan immers een gevaar vormen als ze bij het gewone afval terechtkomt. Bovendien bevat ze nog veel schaarse grondstoffen die gerecycleerd moeten worden.
De batterij van de wegwerp-vape zit ingebouwd. Je kan ze er dus niet uithalen om naar een Bebat-inzamelpunt te brengen. Wat doe je dan? Breng het volledige toestel naar een Recupel-inzamelpunt. Bij Recupel wordt de batterij door professionals verwijderd en naar Bebat gestuurd. Zo komt ze zeker op de juiste plaats terecht voor recyclage!
Deze afbeelding brengt in één oogopslag duidelijkheid:
Liever geen defecte e-sigaret? Dit zijn onze 13 tips!
Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom een batterij defect raakt, of in ergere gevallen oververhit wordt of zelfs ontploft. Deze tips kunnen heel wat onheil voorkomen:
- Koop je een nieuwe vaper? Kies dan een model met ingebouwde veiligheidsfuncties tegen oververhitting, ventilatieopeningen en een vergrendelfunctie voor de knop.
- Experimenteer zelf niet door je e-sigaret ‘om te bouwen’ of batterijen te gebruiken die ongeschikt zijn voor je e-sigaret. Verwijder veiligheidsmechanismen niet of schakel ze niet uit.
- Laad de batterijen van je e-sigaret enkel op met de originele oplader. Gebruik niet de lader van je smartphone of een ander toestel, ook ‘als die perfect blijkt te passen’. Andere laders kunnen veel meer stroom naar de e-sigaret jagen. Dat verhoogt het risico op oververhitting. Laad de batterijen ‘s nachts niet op naast je bed of als je niet thuis bent.
- Gebruik alleen de batterijen die voor je e-sigaret bestemd zijn. Niet alle vapers werken op alle batterijen. Niet alleen omdat ze er niet in passen, maar ook omdat sommige batterijen veel krachtiger zijn dan de vaper aankan. Vraag om advies bij de verkoper als je nieuwe batterijen nodig hebt. Kleine batterijen kunnen ongeveer 200 tot 250 oplaadcyclussen mee. Terwijl wat grotere batterijen wel 300 tot 350 oplaadbeurten meegaan.
- Heeft je e-sigaret 2 losse batterijen? Vervang ze dan gelijktijdig. Combineer je batterijen die niet van hetzelfde merk, type, capaciteit, slijtage en leeftijd zijn, dan bestaat het risico op overbelasting van één van de batterijen.
Ontdek er hier meer over. - Zorg ervoor dat de batterij niet nat wordt door de dampvloeistof. Hou ze droog en schoon. Een batterij die nat wordt, kan kortsluiting veroorzaken.
- Laad de batterij niet op bij te hoge of lage temperaturen, maar op kamertemperatuur. Haal de batterij uit de lader wanneer ze geladen is. Het beste is je batterij nooit tot volledige capaciteit te laden, maar dat is niet altijd evident.
- Een lithium-ion batterij mag niet te diep ontladen worden. Als dit gebeurt, kan er blijvende schade optreden. Bijna alle soorten e-sigaretten hebben wel een veiligheidsmechanisme om dit te voorkomen.
- Houd de batterij en de contactpunten van de batterij schoon. Controleer altijd de batterij bij lekkages aan de elektronische sigaret. Vooral in de schroefdraad kan wel eens een druppeltje vocht terechtkomen, vocht dat met het blote oog niet meteen zichtbaar is.
- Bewaar je batterij of e-sigaret niet in de volle zon. Laat ze ‘s zomers ook niet in de auto of op de vensterbank voor het raam liggen, anders kan ze ontploffen. Batterijen bewaar je koel en droog of op kamertemperatuur.
- ‘Lock’ altijd je e-sigaret als die in de tas gaat. Hiermee voorkom je dat je de vaper per ongeluk aansteekt terwijl dit niet de bedoeling is.
- Reis je met het vliegtuig? Stop je batterijen dan in de handbagage. Zorg ervoor dat je je losse batterijen altijd verpakt zodat ze niet in contact kunnen komen met andere spullen in je handbagage (of in je broekzak). Denk hierbij aan muntstukken en sleutels. Kortsluiting is snel gemaakt. In de winkel kun je handige sleeves kopen om je losse batterij in op te bergen.
- Gebruik geen beschadigde batterijen. Ook als enkel het label beschadigd lijkt, is het af te raden om de batterij nog te gebruiken. Verwijder nooit een label van een batterij, maar koop een los label dat je over de beschadigde schuift en met een haardroger omheen de batterij smelt.
Zijn de batterijen van je e-sigaret definitief leeg of versleten? Breng ze net als alle gebruikte batterijen binnen in een Bebat-inzamelpunt.