Skip to content
Hoe Noorwegen topprestaties in e-mobility neerzet

Hoe Noorwegen topprestaties in e-mobility neerzet

Noorwegen is Europees nummer één in elektrisch en hybride rijden. Met wie konden we hierover beter praten dan een expert van het Noorse bedrijf dat in Europa als geen ander afgedankte batterijen van hybride en elektrische voertuigen (EFV) inzamelt en ontmantelt. Een boeiend interview met Fredrik Andresen, CEO Batteriretur.

Overheidsincentives

BEBAT: Het succesverhaal van e-mobility in Noorwegen staat als een paal boven water. Dit succes lijkt een rechtstreeks gevolg te zijn van het consequent doorgedreven overheidsbeleid met een brede waaier aan stimulerende maatregelen sinds de vroege jaren ‘90. Stel dat we net dezelfde maatregelen zouden invoeren hier in België. Zouden we dan ook die topscores bereiken - of zijn er nog andere oorzaken van de voorsprong?

Fredrik Andresen: “Ik ben het er helemaal mee eens dat het consequente overheidsbeleid aan de basis ligt van het succes. Tegelijk houdt het Noorse volk ook veel van de natuur. Elektrisch rijden is ‘clean’, een goede manier om zorg te dragen voor die natuur. Daarom denk ik dat een deel van de Noorse bevolking niet alleen ‘elektrisch gaat’ voor de subsidies of de fiscale aftrek. Hoewel besparen vaak wel meespeelt bij de aankoop van elektrische wagens.”

Het Noorse volk houdt veel van de natuur. Elektrisch rijden is ‘clean’, een goede manier om zorg te dragen voor die natuur.

- Fredrik Andresen, CEO Batteriretur -

Fredrik Andresen, CEO Batteriretur

- Fredrik Andresen, CEO Batteriretur -

BEBAT: Stel dat u Minister van e-mobility in België zou worden. Welke drie maatregelen zou u invoeren?

Fredrik Andresen: 

  1. De belasting op het gebruik van elektrische bedrijfswagens door werknemers halveren;
  2. Zijn er tolwegen in België? Dan zou ik ze gratis maken voor elektrische wagens van gezinnen met kleine kinderen (niet voor bedrijfswagens);
  3. Geen btw of andere belasting op elektrische auto’s in de eerste tien jaar. 

100% zero-emissie nieuwe wagens

BEBAT: Noorwegen streeft naar 100% zero-emissie nieuwe personenwagens en lichte vracht in 2030. Is deze target makkelijk te bereiken of zijn er hinderpalen? 

Fredrik Andresen: “Nee, dit is geen makkelijke doelstelling. We hebben een oud wagenpark dat tijd nodig heeft om afgebouwd te geraken. MAAR: vanaf 2025 worden er geen vervuilende wagens meer verkocht in Noorwegen en dat zal effectief helpen. Fiscale voordelen en andere subsidies moeten we behouden. Feit is wel dat de levering van elektrische en hybride wagens vandaag niet kan volgen. We hebben wachtlijsten van 2 jaar en meer voor diverse elektrische voertuigen.”

BEBAT: Welke zijn de grootste uitdagingen voor uw bedrijf? Bent u klaar voor een nog groter volume aan batterijen?

Fredrik Andresen: “Jazeker, we zijn er klaar voor. We hebben al geïnvesteerd - en voorzien nog meer investeringen, samen met onze eigenaars - om een veilige, gecontroleerde verwerking van batterijen te garanderen. Veilig, want we mogen nooit de risico’s van het ontmantelen van EFV-batterijen onderschatten. Het gebrek aan wetgeving hierrond is een probleem, de technologie heeft de wetgeving al jaren geleden voorbijgestoken. We moeten druk uitoefenen om ervoor te zorgen dat alles op de juiste manier gebeurt.” 

Second-life toepassingen

BEBAT: EFV-batterijen kunnen een tweede leven krijgen, bijv. voor energieopslag. Toch zijn er hinderpalen voor second life applicaties, zoals de blijvende verantwoordelijkheid van de producent, ook in een andere toepassing. Uw visie?

Fredrik Andresen: “In Noorwegen hebben we al veel onderzoek gedaan naar second life toepassingen, en ja, de aansprakelijkheid van de producent is een hinderpaal. Die moet volgens mij overgedragen worden naar het ‘second life’ bedrijf. Tegelijk gaan veel autoproducenten zelf op zoek naar second life oplossingen, samen met ons. Samengevat: wij ondersteunen second life 100%, OP VOORWAARDE dat de aansprakelijkheid wordt overgedragen en dat het wettelijke luik helemaal in orde is. Dan zie ik geen bezwaar, zolang de prijs van nieuwe batterijen zo hoog blijft als nu. We blijven dus onderzoek doen, ook in samenwerking met andere bedrijven en instanties.

Batteriretur

BEBAT: Waarop wil Batteriretur focussen in de volgende jaren? 

Fredrik Andresen: “Een goeie vraag. Om die volledig te beantwoorden zou ik veel meer tijd nodig hebben (lacht). We willen vooral nieuwe waardeketens creëren voor onze partners, eigenaars en leden. Zoals ik al zei, willen we een gecontroleerde verwerkingsstroom voor EFV-batterijen creëren. Tegelijk ijveren we voor een ‘leefbare’ wetgeving in het belang van de hele batterijsector. 

In Europa worden heel wat batterijen ingezameld waarover niet correct gerapporteerd wordt. Dit kan de reputatie van de hele sector schaden. We hebben striktere controles door de overheid nodig.” 

In Europa worden heel wat batterijen ingezameld waarover niet correct gerapporteerd wordt. We hebben striktere controles door de overheid nodig.

- Fredrik Andresen, CEO Batteriretur -

Toekomstvisie

BEBAT: Hoe ziet u de toekomst van e-mobility in Noorwegen? 

Fredrik Andresen: “Met zijn kleine bevolking en zijn rijkdom kan Noorwegen in een recordtijd 100% niet-vervuilend worden - tenminste, wat betreft vervuiling door de automobielsector. Ik vind dat we een groter deel van onze inkomsten door olie moeten uitgeven aan R&D, want er komt een ‘post-olietijdperk’ voor Noorwegen. Dit is een opportuniteit. Tegelijk kunnen we ook deuren openen voor anderen, voor uitvinders van nieuwe technologie. In de toekomst zullen de volumes en het belang van batterijen zeker groter worden. Ik ben ervan overtuigd dat wij en andere partners binnen ons batterijen-netwerk nog meer informatie moeten delen en ervaring uitwisselen om samen de sector verder te ontwikkelen.”

Fredrik Andresen Batteriretur

Even voorstellen

Fredrik Andresen is CEO van Batteriretur, de Noorse tegenhanger van Bebat. Hij woont in Fredrikstad ten zuiden van Oslo samen met vrouw en kinderen. Studeerde marketing, volgde diverse leiderschapsopleidingen en heeft inmiddels 15 jaar ervaring in de autosector/aftermarket business. Het bedrijf Batteriretur ontstond in 1993 als non-profit organisatie en is een van de oudste in zijn soort in Europa. Dit nichebedrijf is in handen van importeurs van batterijen. Met een groot marktaandeel (90%) in Noorwegen is het bepalend geweest voor de aanpak van batterijeninzameling in Noorwegen. 

Ik ben ervan overtuigd dat wij en andere partners binnen ons batterijen-netwerk nog meer informatie moeten delen en ervaring uitwisselen om samen de sector verder te ontwikkelen.

- Fredrik Andresen, CEO Batteriretur -

“Wij zamelen alle soorten batterijen in over heel Noorwegen. We concentreren ons op een gecontroleerde downstream van alle soorten batterijen en zetten veiligheid daarbij op de eerste plaats. Het groeiende aandeel van lithiumbatterijen zorgt ervoor dat we de veiligheid nog meer moeten verhogen. In 2014 hebben we een nevenbedrijf opgericht: Batteriretur Høyenergi AS, specifiek voor EFV-batterijen. Tot nu toe verzamelen en ontmantelen we meer EV-batterijen dan elk ander bedrijf in Europa. Die ervaring delen we graag met andere landen, in dit geval samen met Bebat.” 

Helemaal ‘weg’ van elektrisch rijden?

Lees hier meer over de populairste elektrische voertuigen

E-mobility: hoe ver staan we en wat kunnen we nog leren?

E-mobility: hoe ver staan we en wat kunnen we nog leren?

Van e-bikes tot drones: ontdek hoe populair e-mobility is in ons land, wat we doen met al die batterijen en wat we nog kunnen leren voor de toekomst.

Ontdek onze e-books