Skip to content
Thuisbatterijen, wettelijke verplichtingen en een zonnige toekomst

Thuisbatterijen, wettelijke verplichtingen en een zonnige toekomst

Samen met de ontwikkeling van zonne-energie groeit ook de vraag hoe consumenten slim(mer) kunnen omgaan met die energie. Thuisbatterijen spelen dan een sleutelrol. Dit opent dan ook heel wat zonnige perspectieven voor wie thuisbatterijen op de markt brengt. Hoe bereid je je best voor op de groei die eraan komt? En wat met de aanvaardingsplicht voor batterijen? Dat zetten we hier even in de kijker.

Heb je nu al een concrete vraag voor onze batterij-experts? Stel ze meteen! 

Zonne-energie is niet meer weg te denken. En er is nog veel uitzicht op verdere groei. Al dan niet met ondersteuning door overheidsmaatregelen, fiscale incentives en zo meer. 

Tegelijk groeit ook de nood aan energie-opslag, zowel professioneel als privé. Want de zonne-energie die je opwekt, kan je niet allemaal meteen verbruiken. Opslaan om later te gebruiken maakt veel meer mogelijk. 

Thuisbatterij

Thuisbatterij: voordelen 

Met een stationaire batterij of thuisbatterij kan de consument méér van zijn zelf geproduceerde energie benutten. Volgens berekeningen: 50 tot 80% in plaats van 30%. 

Waarvoor kan die extra energie dienen? Voor alle bekende toepassingen, maar ook voor nieuwe. Bijvoorbeeld? Elektrisch rijden op huisgemaakte groene energie is een aantrekkelijk idee - en met een thuisbatterij ook een haalbaar idee. Algemeen maakt de batterij de consument minder afhankelijk van het elektriciteitsnet, heeft hij hierdoor een vangnet voor stroomonderbrekingen en kan hij besparen op zijn energiekosten. Daardoor is de thuisbatterij een investering die zichzelf deels terugbetaalt. 

Thuisbatterij wordt buurtbatterij

Ook de technologie van de batterijen - doorgaans lood- of lithium-ion accu’s - staat niet stil. Op dit moment wordt al volop geëxperimenteerd met mobiele en modulaire batterijen voor energie-opslag. Ook gebruikte batterijen van elektrische voertuigen kunnen hiervoor aan een second life beginnen. 

Niet alleen de thuisbatterij, maar ook de buurtbatterij zit in de lift. 

Midden 2020 werd in Oud-Heverlee een eerste netgekoppelde buurtbatterij geïnstalleerd. Daarmee doen 9 huishoudens aan ‘peak shaving’. Het principe? Overschotten van zonne-energie (van zonnepanelen bij die huishoudens en tot 90 kilowattuur) worden in de batterij opgeslagen om tijdens verbruikspieken aan te spreken. Dat is nodig, want door de groeiende elektrificatie (door warmtepompen, zonnepanelen, laadpalen voor elektrische wagens, …) kan het net de vraag soms niet meer aan. De batterij is dus ook een oplossing voor de toenemende netbelasting. 

Zonnepanelen buiten

En: door de komst van de digitale meters in ons land zal de vraag naar thuisbatterijen en andere oplossingen voor energie-opslag sterk stijgen. 

Mooie vooruitzichten dus voor jou als producent, invoerder en/of verdeler. Een zonnige toekomst, zoals dat heet.

Thuisbatterijen: aanvaardingsplicht

Breng je thuisbatterijen op de Belgische markt, dan wacht jou wellicht een zonnige toekomst. 

Maar ook een hele verantwoordelijkheid. De aanvaardingsplicht - of uitgebreide producentenverantwoordelijkheid - houdt in:

  • dat je ook instaat voor de inzameling en recyclage van batterijen wanneer ze end-of-life zijn. 
  • dat je hierover rapporteert aan de overheden (gewesten) 
  • dat je voldoet aan alle administratieve verplichtingen hierrond en
  • dat je actief meewerkt aan sensibilisering en preventie. 

Batterijen mogen immers niet zomaar in het milieu terechtkomen. Maar ze moeten waar en wanneer het kan, zoveel mogelijk hersteld of gerecycleerd worden. Lees hier meer over de wettelijke aanvaardingsplicht.

Hier vind je duidelijk een overzicht van alle wetgeving terzake

Hoe Bebat je vooruit helpt

Er komen veel opportuniteiten aan. Maar ook een hele reeks to-do’s. 

Wil je je graag focussen op de groei van je activiteiten? Schakel dan Bebat in voor de taken rond de aanvaardingsplicht voor afgedankte batterijen. Sluit je aan als deelnemer en je bent verlost van veel zorgen.

Je kan een deelnemer van Bebat worden via deze link.

Er komen natuurlijk ook momenten waarop je af te rekenen hebt met defecte of beschadigde Li-ion batterijen van meer dan 20 kg. Altijd ongepland. “Safety first” is dan hét motto.

Bebat heeft de nodige kennis en ervaring in huis om Li-ion batterijen > 20 kg in alle veiligheid:

  • op te halen en te transporteren;
  • op te slaan;
  • te diagnosticeren;
  • te ontmantelen en verder klaar te maken voor
  • herstelling, second life-toepassingen of
  • recyclage

Ook de nodige administratie en rapportering aan de overheid horen hierbij. 

Individuele overeenkomst

Bebat kan je over de hele lijn bijstaan, in alle trajecten van de aftercare van Li-ion batterijen > 20 kg. Of enkel voor welbepaalde taken? Dat bepaal je zelf. “Oplossingen op maat” staan hier centraal. Op basis van wat je precies nodig hebt en wenst, wordt een voorstel op maat gepresenteerd. OK? Dan wordt dit een individuele overeenkomst rond de dienstverlening waartoe Bebat zich verbindt. 

Bebat is actief over heel België. Maar ook buiten de grenzen is die bijstand nooit ver weg, dankzij het Europese netwerk van Reneos Ook daarvoor kan je een overeenkomst op maat afsluiten.

Hoeveel kost die dienstverlening?

Bij een individuele overeenkomst hoort een vergoeding op maat.

Die betaal je niet nu, maar pas op het moment dat je een beroep doet op Bebats diensten. ‘Pay as you collect’ heet dit principe. 

Waarom nú zo’n overeenkomst met Bebat maken?

  • Dan heb je bij onvoorziene problemen zoals een beschadigde of defecte Li-ion batterij > 20 kg meteen al de oplossing bij de hand. Vakkundig, veilig en volledig volgens het boekje. 
  • Je kan nu al de nodige stappen ondernemen voor de financiering van de kosten voor de terugname van de afgedankte batterij. Begin een provisie aan te leggen.
  • Dan ben je ook helemaal voorbereid voor een zonnige toekomst voor je bedrijf!
Is jouw bedrijf in orde ?

Is jouw bedrijf in orde ?

Doe de grote batterijtest: check of jouw bedrijf voldoet aan alle regels.

Doe de test