Skip to content

De thuisbatterij: een interessante investering?

Sinds Elon Musk, de grote baas van Tesla, een viertal jaar geleden met de thuisbatterij uitpakte, gaat het hard met deze batterij voor thuisopslag. Ondertussen brachten tal van merken hun eigen versie van de thuisbatterij op de markt. Maar wat houdt die batterij precies in? Is het een rendabele investering?

Wat is een thuisbatterij?

Een thuisbatterij is een grote batterij die bij particulieren thuis geplaatst kan worden om elektriciteit op te slaan. Meestal is de batterij aangesloten op zonnepanelen, omdat je op die manier de gratis energie van de zon kan stockeren voor ‘s avonds en ‘s nachts wanneer ze niet schijnt. 

 

Een thuisbatterij biedt de optie om de energie die je zonnepanelen overdag opwekken, zélf thuis op te slaan.
 

Optimaal genieten van je eigen zonnestroom

Het aantal gezinnen met zonnepanelen blijft ook in België stijgen. Als de zon hard schijnt, produceren zonnepanelen soms méér energie dan een gezin op dat moment nodig heeft. Andersom is er zeker in de wintermaanden soms onvoldoende zon op het moment dat het energieverbruik in huis het hoogst is: ’s ochtends en ’s avonds.

Een thuisbatterij biedt de optie om de energie die je zonnepanelen overdag opwekken, zélf thuis op te slaan. In onze regio en met ons klimaat kan je met een thuisbatterij (nog) niet voor honderd procent instaan voor je eigen elektriciteitsverbruik, maar in het beste geval wél tot 70 à 80%. Best indrukwekkend! Als je enkel zonnepanelen op je dak hebt liggen, dan gebruik je slechts 25% van je eigen geproduceerde energie. Ongeveer 75% vloeit terug naar het elektriciteitsnet. Met een thuisbatterij kan je deze cijfers dus omdraaien.

Een thuisbatterij kan ook perfect dienst doen als opslag voor de stroom van je elektrische wagen. Zo rijd je echt op je eigen groene elektriciteit. Mooi meegenomen: bij stroompannes zorgt jouw thuisbatterij ervoor dat je belangrijkste toestellen (denk maar aan de diepvriezer, een alarmsysteem, je laptop en smartphone) stroom blijven krijgen.

Besparen op je prosumententarief

Vlaanderen

Wie in Vlaanderen zonnepanelen op het dak heeft liggen, betaalt jaarlijks een prosumententarief. Je bent namelijk zowel producent (je overtollige stroom injecteer je op het net) als consument (wanneer de zon niet schijnt, neem je stroom af van het net). Als je dit mooi op elkaar afstemt, dan is de eindstand op je meter ongeveer nul. Waardoor het lijkt alsof je het net niet gebruikt, terwijl je eigenlijk een dubbele gebruiker bent van het elektriciteitsnet. Daarom voerde de Vlaamse overheid het forfaitaire prosumententarief in, afhankelijk van het vermogen van je zonne-installatie en de regio waar je woont.

Kies je voor een thuisbatterij, dan is het slim om de terugdraaiende teller in te ruilen voor een bidirectionele meter. Hiermee meet je precies hoeveel stroom je echt afneemt en injecteert op het net. Je betaalt dus enkel taksen en transportkosten voor het beperkte deeltje overtollige energie dat je op het net zet. Het prosumententarief valt dus weg.

 

Energiespecialisten voorspellen dat de thuisbatterij binnenkort een standaard fenomeen wordt.

Wallonië

In Wallonië geldt er momenteel geen prosumententarief, eigenaars van zonnepanelen betalen dus niet extra om hun overtollige zonnestroom op het net te injecteren. Maar daar komt verandering in, vanaf 1 januari 2020 voert de overheid er ook het prosumententarief in. 

Brussel

Net zoals in Wallonië kent het Brussels Gewest geen prosumententarief. Vanaf 2020 verandert er wel iets aan de wetgeving, maar dat zal op een andere manier dan in Wallonië verlopen. Zo zullen eigenaars een lagere vergoeding krijgen voor de overtollige stroom die ze op het net injecteren.

Is een thuisbatterij een slimme investering?

De kostprijs van een thuisbatterij hangt af van een reeks factoren, zoals het merk en het vermogen. Hoe hoger de capaciteit, zowel qua laadvermogen als de snelheid waarmee de stroom kan worden afgegeven, hoe hoger het prijskaartje. Maar reken makkelijk 5.000 euro tot 8.000 euro voor een kwaliteitsvol exemplaar.

Dit stevige bedrag maakt het momenteel niet mogelijk voor de thuisbatterij om een terugverdientijd te realiseren zoals die van zonnepanelen (gemiddeld 8 jaar). Momenteel duurt het gemiddeld 20 jaar voor een thuisbatterij rendabel is.

Voorlopig is die terugverdientijd enkel geldig voor Vlaanderen (als het prosumententarief wegvalt bij installatie van een bidirectionele meter). In Brussel en Wallonië levert de investering in een thuisbatterij momenteel geen financiële voordelen op. Omdat je er als eigenaar van zonnepanelen zonder extra kosten eigenlijk het elektriciteitsnet als batterij kunt gebruiken.

Toch voorspellen energiespecialisten dat de thuisbatterij binnenkort een standaard fenomeen wordt. Zeker nu de prijzen van batterijen dalen, de technologie almaar nauwkeuriger wordt en wetgevers zich instellen op veranderingen. Wij volgen de nieuwtjes over thuisbatterijen alvast op de voet! De kans zou zelfs bestaan dat de Vlaamse overheid een premie zou uitreiken voor de aankoop van een thuisbatterij.

Misschien wil je dit ook wel lezen

Laad jij je gsm, tablet en laptop correct op? Zo verleng je de batterijduur.

23 February 2018

Laad jij je gsm, tablet en laptop correct op? Zo zorg je voor een zo lang mogelijke batterijduur!

Batterijen in de koelkast bewaren, of beter niet?

18 May 2018

Leven batterijen echt langer als je ze in de koelkast bewaart? We geven duidelijkheid!

5 originele dagtrips met elektrische voertuigen

05 February 2018

Eropuit in eigen land? Ja, maar dan wél met een originele elektrische twist. Deze 5 voertuigen kan je echt huren!