Skip to content
De thuisbatterij: een interessante investering?

De thuisbatterij: een interessante investering?

Sinds Elon Musk, de grote baas van Tesla, een viertal jaar geleden met de thuisbatterij uitpakte, gaat het hard met deze batterij voor thuisopslag. Ondertussen brachten tal van merken hun eigen versie van de thuisbatterij op de markt.

Recent werd door een uitspraak van het Grondwettelijk Hof beslist dat in Vlaanderen het principe van de terugdraaiende elektriciteitsteller voor de injectie van zonne-energie verdwijnt voor bestaande zonnepaneelinstallaties. Diegenen die sinds 2020 een digitale teller hebben, krijgen een injectietarief voor de overtollige zonne-energie die ze opnieuw in het net ‘injecteren’. Diegenen die nog een klassieke (terugdraaiende) elektriciteitsmeter hebben, betalen tot op heden een prosumententarief. Vorig jaar startte de Vlaamse regering ook met een aankooppremie voor thuisbatterijen. Een voorwaarde is wel dat de omvormer zo ingesteld wordt dat hij nooit meer dan 60% van je elektriciteitsproductie in het net injecteert. Hierdoor groeit in ieder geval de interesse in en de vraag naar thuisbatterijen opnieuw sterk.

Maar wat houdt die batterij precies in? Is het een rendabele investering?

Thuisbatterij

Wat is een thuisbatterij?

Een thuisbatterij is een grote batterij die bij particulieren thuis geplaatst kan worden om elektriciteit op te slaan. Meestal is de batterij aangesloten op zonnepanelen, omdat je op die manier de gratis energie van de zon kan stockeren voor ‘s avonds en ‘s nachts wanneer ze niet schijnt. Thuisbatterijen worden qua capaciteit uitgedrukt in kWh. De meeste thuisbatterijen hebben een capaciteit tussen de 2,2 kWh en 14kWh.

Een thuisbatterij biedt de optie om de energie die je zonnepanelen overdag opwekken, zélf thuis op te slaan.

Optimaal genieten van je eigen zonnestroom

Het aantal gezinnen met zonnepanelen blijft ook in België stijgen. Als de zon hard schijnt, produceren zonnepanelen soms méér energie dan een gezin op dat moment nodig heeft. Andersom is er in de wintermaanden soms onvoldoende zon op het moment dat het energieverbruik in huis het hoogst is: ’s ochtends en ’s avonds.

Zonnepanelen thuisbatterij

Welke grootte van thuisbatterij kies je best?

Dat hangt af van de productiecapaciteit van je zonnepanelen en het stroomverbruik dat de woning genereert. De zonnepanelen geven een zelfverbruik van 25 à 30%. Met de thuisbatterij kan dit opgetrokken worden tot gemiddeld 75%. De omvormer bij de zonnepanelen mag nooit meer dan 60% van je elektriciteitsproductie op het net injecteren. Dit wil zeggen dat je thuisbatterij groot genoeg moet zijn om minstens 40% van je productie op te slaan, op elk ogenblik, dus ook in de zomer. 

Het doel van je thuisbatterij is om een veel groter deel van je eigen zonne-energie te gebruiken. En op die manier maximaal te besparen op de energiefactuur.

Een thuisbatterij kan ook perfect dienst doen als opslag voor de stroom van je elektrische wagen. Zo rijd je echt op je eigen groene elektriciteit. Mooi meegenomen: bij stroompannes zorgt jouw thuisbatterij ervoor dat je belangrijkste toestellen (denk maar aan de diepvriezer, een alarmsysteem, je laptop en smartphone) stroom blijven krijgen.

Thuisbatterij investering

Black-out

Een thuisbatterij kan in principe ook gezien worden als een noodoplossing zoals de generatoren in ziekenhuizen. Dankzij de opgeslagen energie in de batterij kunnen de apparaten en verlichting van de woning,  bij een (langdurige) storing van het net blijven functioneren. De duurtijd dat men dit kan doen hangt uiteraard af van de capaciteit van de geïnstalleerde thuisbatterij, de laadstatus van de batterij op het moment van de stroomonderbreking en de apparaten die van elektriciteit moeten voorzien worden. Niet alle thuisbatterijen hebben deze mogelijkheid. Deze functie vereist meestal een bijkomend technisch onderdeel en brengt zo ook een complexere installatie met zich mee.

Besparen op je prosumententarief

In Vlaanderen 

Wie in Vlaanderen zonnepanelen op het dak heeft liggen, betaalt jaarlijks een prosumententarief. Je bent namelijk zowel producent (je overtollige stroom injecteer je op het net) als consument (wanneer de zon niet schijnt, neem je stroom af van het net). Als je dit mooi op elkaar afstemt, dan is de eindstand op je meter ongeveer nul. Daardoor lijkt het alsof je het net niet gebruikt, terwijl je eigenlijk een dubbele gebruiker bent van het elektriciteitsnet. Daarom voerde de Vlaamse overheid het forfaitaire prosumententarief in, afhankelijk van het vermogen van je zonne-installatie en de regio waar je woont.

Kies je voor een thuisbatterij, dan is het slim om de terugdraaiende teller in te ruilen voor een bidirectionele meter. Hiermee meet je precies hoeveel stroom je echt afneemt en injecteert op het net. Je betaalt dus enkel taksen en transportkosten voor het beperkte deeltje overtollige energie dat je op het net zet. Het prosumententarief valt dus weg.

Op 1 januari 2022 wijzigt ook de methode om het tarief van de netkosten op de elektriciteitsfactuur te berekenen. Het nieuwe zogenaamde capaciteitstarief zal rekening houden met de verbruikspieken van de gezinnen of de woning. De thuisbatterij zal dan helpen opdat je zoveel mogelijk energie van de zonnepanelen zelf zal kunnen verbruiken. Men gaat dan minder stroom afnemen van het net, zodat het risico op ‘pieken’ verkleint. Dat betekent een bijkomende besparing, dit keer op het ‘capaciteitstarief’.

Een thuisbatterij wordt dus, zeker in Vlaanderen, interessanter dan vroeger.

In Wallonië

In Wallonië (link in Frans) geldt er momenteel geen prosumententarief. Eigenaars van zonnepanelen betalen dus niet extra om hun overtollige zonnestroom op het net te injecteren. Maar daar komt verandering in, vanaf 1 januari 2020 voert de Waalse overheid ook het prosumententarief in.

In Brussel

Net zoals in Wallonië kent het Brussels Gewest geen prosumententarief. Vanaf 2020 verandert er wel iets aan de wetgeving, maar dat zal op een andere manier dan in Wallonië verlopen. Zo zullen eigenaars een lagere vergoeding krijgen voor de overtollige stroom die ze op het net injecteren

Is een thuisbatterij een slimme investering?

De kostprijs van een thuisbatterij hangt af van een reeks factoren, zoals het merk en het vermogen. Hoe hoger de capaciteit, zowel qua laadvermogen als de snelheid waarmee de stroom kan worden afgegeven, hoe hoger het prijskaartje. Maar reken makkelijk 5.000 tot 8.000 euro voor een kwaliteitsvol exemplaar. Dit stevige bedrag maakt het momenteel niet mogelijk voor de thuisbatterij om een terugverdientijd te realiseren zoals die van zonnepanelen (gemiddeld 8 jaar). Momenteel duurt het gemiddeld 20 jaar voor een thuisbatterij rendabel is.

Energiespecialisten voorspellen dat de thuisbatterij binnenkort een standaard fenomeen wordt.

Voorlopig is die terugverdientijd enkel geldig voor Vlaanderen (als het prosumententarief wegvalt bij installatie van een bidirectionele meter). In Brussel en Wallonië levert de investering in een thuisbatterij momenteel geen financiële voordelen op. Omdat je er als eigenaar van zonnepanelen zonder extra kosten eigenlijk het elektriciteitsnet als batterij kunt gebruiken.

Toch voorspellen energiespecialisten dat de thuisbatterij binnenkort een standaard fenomeen wordt.

Zeker nu de prijzen van batterijen dalen, de technologie almaar nauwkeuriger wordt en wetgevers zich instellen op veranderingen. Wij volgen de nieuwtjes over thuisbatterijen alvast op de voet! De kans zou zelfs bestaan dat de Vlaamse overheid een premie zal uitreiken voor de aankoop van een thuisbatterij.

TIP: Kijk bij aankoop van een thuisbatterij of de aanvaardingsplicht (recyclagekost voor de batterij) geregeld is!

Zoals alle andere batterijen is de thuisbatterij onderworpen aan de terugnameplicht of aanvaardingsplicht door de producent/invoerder.

Dit is op Europees niveau geregeld. De fabrikant/producent moet via de installateur de mogelijkheid voorzien om de thuisbatterij terug aan de fabrikant te bezorgen.

Fabrikant/producent is de onderneming die de batterijen op de Belgische markt brengt en dus de aanvaardingsplicht heeft in België.

Thuisbatterij recycleren

Het voordeel hiervan is dat de fabrikant/producent het beste weet hoe zijn eigen thuisbatterijen opgebouwd zijn. Dus kan hij zijn batterijen ook beter laten recycleren of opnieuw gebruiken in een andere toepassing indien dit technisch mogelijk is. De terugnamekost is geprovisioneerd bij de fabrikant/producent die aangesloten is bij Bebat. Bij einde leven van de thuisbatterij kan je kosteloos de batterij overlaten aan het verkoopnetwerk waar je de thuisbatterij hebt gekocht.  De terugnamekost voor recyclage van een thuisbatterij die al gauw 100 kg weegt, kan in functie van de chemie van de thuisbatterij oplopen tot wel 350 euro.

Het is dus zeker de moeite waard om je hierover bij de verkoper te bevragen.

E-mobility: hoe ver staan we en wat kunnen we nog leren?

E-mobility: hoe ver staan we en wat kunnen we nog leren?

Van e-bikes tot drones: ontdek hoe populair e-mobility is in ons land, wat we doen met al die batterijen en wat we nog kunnen leren voor de toekomst.

Ontdek onze e-books