Skip to content
Batterijen aangeven? Dit veranderde er in 2020.

Batterijen aangeven? Dit veranderde er in 2020.

Goed nieuws voor jou als Bebat deelnemer: op 1 januari 2020 daalden de bijdragen, en deze bleven in 2021 onveranderd. We zoomen even in op wat precies veranderde in 2020 via vijf vragen.

Als deelnemer ontzorgt Bebat je voor alles wat betreft je aanvaardingsplicht. Daarvoor betaal je een forfaitaire bijdrage van € 60 (excl. btw) per jaar, maar ook een milieu- of administratieve bijdrage per batterij die je op de markt hebt gebracht. 

1. Wat veranderde er precies op 1 januari 2020?

De milieubijdrage voor de meeste batterijen daalde van € 0,063 (excl. btw) naar € 0,057 (excl. btw). Dit was een verdere verlaging van ruim 9%. Goed om weten: sinds 2013 verlaagden we die milieubijdrage al met 54% of meer dan helft.

Vanaf 1 januari 2020 verlaagde de milieubijdrage met ruim 9%

2. Hoe zit het met lithium-ion batterijen?

De milieubijdrage voor de meeste lithium-ion batterijen van elektrische fietsen daalde van € 9 naar € 8,5 (excl. btw). Wat betreft de herlaadbare lithium batterijen waren er geen wijzigingen in de verschillende gewichtscategorieën. De milieubijdrage voor elke categorie verlaagde.

3. En wat met de administratieve bijdrage?

De administratieve bijdrage voor loodbatterijen > 3 kg daalde van € 0,063 naar € 0,057 (excl. btw). Voor andere batterijen > 20 kg daalde de bijdrage van € 1 tot € 0,057 (excl. btw). Op die manier worden de administratieve bijdragen voor alle batterijen en accu’s gelijkgeschakeld.

4. Was er een overgangsperiode? 

Jazeker. De wijzigingen in de bijdragen gingen in op 1 januari 2020 voor alle verkopen tussen professionelen (fabrikanten, invoerders, groet- en kleinhandelaars). Maar voor verkopen aan consumenten werd een overgangsperiode ingelast tot uiterlijk 1 april 2020. Daardoor kon je  bestaande voorraden nog 3 maanden aan de bijdragen van 2019 verkopen.

5. En wat met retroactieve aangiftes?

Maakte je een inhaalbeweging voor vorige jaren? Voor retroactieve aangiftes gold de milieu- of administratieve bijdrage die geldig was op het moment dat je de batterij of het toestel met batterij op de markt bracht. 

Hier vind je het overzicht van de bijdragen van de voorbije jaren.

Heb je nog vragen hierover?

Is jouw bedrijf in orde ?

Is jouw bedrijf in orde ?

Doe de grote batterijtest: check of jouw bedrijf voldoet aan alle regels.

Doe de test