Skip to content
Is jouw bedrijf in orde met de Belgische batterijen-wetgeving?

Is jouw bedrijf in orde met de Belgische batterijen-wetgeving?

Importeert en/of verkoopt jouw bedrijf in België micro e-mobility toestellen zoals e-bikes, hoverboards, e-scooters, monowheels of drones? Zo ja, dan moet je voldoen aan de aanvaardingsplicht en de afgedankte batterijen terugnemen van jouw particuliere klanten. Lees er hier meer over.

Wat is de aanvaardingsplicht?

Het principe van de aanvaardingsplicht is eenvoudig: je bent verplicht afgedankte batterijen van kleine e-mobility toestellen terug te nemen van jouw Belgische particuliere klanten.

Deze wetgeving is van toepassing op àlle bedrijven die in België toestellen met batterijen, zoals bijvoorbeeld micro e-mobility, importeren en/of verkopen. Ook als online verkoop of andere vormen van verkoop op afstand door niet-Belgische bedrijven vallen onder deze verplichting. Ben je dus bijvoorbeeld een buitenlandse webshop met Belgische klanten? Dan moet ook jij wettelijk in orde zijn.

Wil je testen of jouw bedrijf moet voldoen aan deze aanvaardingsplicht?

Doe dan deze eenvoudige test! 

Batterijen wetgeving zelf organiseren

Wil je alles zelf organiseren? Best complex!

Je bent als bedrijf dus verplicht om batterijen terug te nemen. Dat kan je op twee manieren organiseren. Ofwel doe je alles zelf, ofwel laat je dit over aan een externe partner zoals Bebat. Beide opties zijn perfect wettelijk in orde. Maar, hou er rekening mee: de keuze om volledig zelf aan deze wettelijke verplichting te voldoen, is niet te onderschatten: 

  • Je bent namelijk zelf verantwoordelijk voor zowel de inzameling als de verwerking van alle afgedankte batterijen. 
  • Je moet ook een eigen aanvaardingsplichtplan of preventie- en beheerplan opstellen voor de gewestelijke overheden: de OVAM voor het Vlaamse gewest, Brussel Leefmilieu voor het Brussels Hoofdstedelijk gewest en DSD voor het Waalse gewest. 

Dat is een enorme administratieve en logistieke puzzel waar de meeste bedrijven ver van weg willen blijven. 

Meer dan 3.000 bedrijven zijn wettelijk in orde dankzij Bebat.

Laat jouw aanvaardingsplicht over aan Bebat

Bij Bebat willen we er voor zorgen dat jij jouw kostbare tijd en energie in je eigen zaak kan investeren. Schakel daarom Bebat in om je te ondersteunen bij al je wettelijke verplichtingen inzake batterijen. Bebat is namelijk de ideale partner als het collectieve beheersorganisme dat door de batterijen-industrie werd opgericht. 

Wist je trouwens dat al meer dan 3.000 bedrijven zijn aangesloten bij Bebat?

Via deze tool kan je al onze deelnemers bekijken.

Wij nemen de praktische uitvoering van de aanvaardingsplicht van je over. Zo zorgen we voor de gratis ophaling en correcte recyclage van de gebruikte batterijen. Het enige dat je hoeft te doen? Ons vertellen hoeveel en welke batterijen je op de markt gebracht hebt.

Wil je meer weten over hoe je jouw bedrijf kan aansluiten? 

Neem dan zeker hier een kijkje

Wat als je niet wettelijk in orde bent? 

De aanvaardingsplicht is een wettelijke verplichting. Je kan er als bedrijf dus maar beter voor zorgen dat je te allen tijden in orde bent. Op die manier vermijd je namelijk onaangename verrassingen, sancties en zelfs mogelijke geldboetes. 

Weet je niet of je in orde bent met de aanvaardingsplicht voor batterijen? 

Wil je weten of je voldoet aan de wetgeving op vlak van inzameling en recycling van afgedankte batterijen? Geen probleem: dankzij deze batterijentest weet je het binnen enkele minuten zeker - en ontdek je de oplossing die het best bij je past.

Is jouw bedrijf in orde ?

Is jouw bedrijf in orde ?

Doe de grote batterijtest: check of jouw bedrijf voldoet aan alle regels.

Doe de test