Skip to content
Batterijen ophalen in de stad met de fietskoerier: een logische keuze

Batterijen ophalen in de stad met de fietskoerier: een logische keuze

“Kan de ophaling van lege batterijen bij onze inzamelpunten duurzamer?”, vroegen we ons af. En of dat kan! Wat dacht je van een fietskoerier? Minder CO2 en een betere verkeersdoorstroming in de stadskernen, het leek ons alvast veelbelovend. Zo werd een nieuwe samenwerking geboren tussen Bebat, Veolia en Cargo Velo, de grootste fietskoerierdienst in België. We begonnen met een bescheiden proefproject in een aantal steden, maar we kunnen alvast verklappen: het smaakt naar meer!

Batterijen ophalen met de fiets

In de stad ophalingen doen met auto’s of bestelwagens? Dat is zó vorig jaar! De toekomst is aan creatieve, duurzame oplossingen. En wat is er vlotter, ecologischer en economischer dan een fietskoerier? Een hele ploeg fietskoeriers! Bebat en Veolia zetten graag de toon voor een stad met minder vervuiling en minder verkeersopstopping in een gloednieuwe samenwerking met Cargo Velo. In Gent, Brussel en Antwerpen reden de fietskoeriers gedurende vier maanden een proefronde om lege batterijen veilig van de Bebat-inzamelpunten naar de stockage van Veolia te brengen.

Cargovelo fiets

"Met Cargo Velo staan we voor duurzaam transport per fiets. We zijn als pionier en grootste fietskoerierdienst in België dan ook blij om aan dit proefproject mee te werken en bij te dragen aan de recyclage van batterijen. Onze fietskoeriers verplaatsen zich veilig en snel in de binnensteden van Gent, Antwerpen en Brussel en halen zo heel wat onnodige bestelwagens uit het verkeer. Zo gaan we voor een leefbare stad met meer ruimte voor iedereen, pedaalslag per pedaalslag”, aldus Cargo Velo CEO Sander Vandenberghe.

Op naar de volgende ronde!

Het eerste proefproject in Gent, Brussel en Antwerpen was een succes. We vermeden van mei tot september 2022 maar liefst 100 stops van de bestelwagen, goed voor 360 uitgespaarde autokilometers. We kunnen nauwelijks wachten om een vervolg te breien aan dit veelbelovende project.

Cargevelo ophaling

Gerry Reynders, Supply Chain Manager bij Bebat: “Via onze samenwerking met Veolia en Cargo Velo zetten we volop in op een vlotte mobiliteit in de stadskernen. De eerste stap van het ophalen van batterijen – vanuit de stadskern naar een inzamelpunt aan de stadsrand – verloopt bovendien op een klimaatvriendelijke manier. Dit sluit volledig aan bij de missie van Bebat om duurzaam transport te voorzien binnen de volledige keten. We zijn benieuwd om de impact van dit project te zien op lange termijn.”

Ook Werner Annaert, Materials & Development Director bij Veolia Belgium & Luxembourg, is enthousiast: “Bij Veolia staan duurzaamheid en veiligheid centraal. Het was dus logisch dat we mee onze schouders onder dit project zetten. Zo bevestigen we onze voortrekkersrol in de recyclagesector. We zijn ervan overtuigd dat de inzameling en recyclage voor andere kleine afvalstromen in de toekomst mee zal worden bepaald door dit soort duurzame initiatieven.”

Binnenkort wordt de ‘Ronde van de recyclage’ dus waarschijnlijk een vaste waarde in Belgische steden. Supporter jij mee voor duurzaamheid? !

Op zoek naar een inzamelpunt?

Op zoek naar een inzamelpunt?

Vind er hier eentje in jouw buurt.

Vind een inzamelpunt