Skip to content
Verschillende soorten batterijen mengen: doen of niet?

Verschillende soorten batterijen mengen: doen of niet?

Gin en tonic, whisky en cola, vodka en tomatensap? In de cocktailbar is mixen best oké. Als het op batterijen aankomt is mixen meestal niet oké. Maar waarom is dat zo? En zijn er uitzonderingen?

Oud en nieuw mixen: mag dat?

We kennen het allemaal: een zaklamp waar amper nog een straaltje licht uit schemert, een rookmelder die piept omdat de batterijen bijna leeg zijn (en dat uiteraard om 2 uur´s nachts), een afstandsbediening die je orders pas opvolgt nadat je 7 keer op het knopje duwde ... Op naar de voorraadkast dus voor 2 nieuwe batterijen. Maar helaas: er zit er nog maar eentje in de blister. Dan maar 1 batterij vervangen in plaats van 2? Neen. Hierdoor gaat de oude batterij te diep ontladen waardoor de batterij zal gaan opzwellen. Gevolg: De batterij zal door de druk uiteindelijk openbarsten waardoor het elektroliet kan ontsnappen en de zaklamp beschadigd zal raken, de afstandsbediening doet het he-le-maal niet meer en de rookmelder het ook niet meer zal doen.

AA batterijen

Merk X en merk Y mixen: mag dat?

Terug naar de voorraadkast: opluchting, want daar vind je een batterij in een blister, en nog een tweede in andere verpakking. En ze zijn nog identiek van samenstelling ook! Alleen, de ene is van merk X en de andere van merk Y. Zou dat wat uitmaken? Helaas wel. Wanneer je verschillende merken combineert, kunnen de gezamenlijke prestaties van de batterijen afzwakken. Daarom gebruik je beter altijd batterijen van hetzelfde merk, en liefst batterijen met dezelfde vervaldatum. Doe je dat niet, dan kan er prestatieverlies optreden.

Wanneer je verschillende merken combineert, kunnen de gezamenlijke prestaties van de batterijen afzwakken. Daarom gebruik je beter altijd batterijen van hetzelfde merk, en liefst batterijen met dezelfde vervaldatum.

Type X en type Y mixen: mag dat?

Nog eens in de voorraadkast: hoera, 2 gloednieuwe batterijen! En van hetzelfde merk nog ook! Alleen: de ene is een alkalinebatterij voor eenmalig gebruik, de andere een herlaadbare lithiumbatterij. Je voelt het al komen: batterijen mengen met een verschillende chemische samenstelling, doe je beter niet. Gebruik dus alkalinebatterijen altijd met alkaline, lithium altijd met lithium, enzovoort. Anders loop je risico op beschadiging van je toestel en verlies je een stuk performantie. Voor elk toestel maak je ook best gebruik van het soort batterijen die de fabrikant van het apparaat voorschrijft. 
Weten welke soorten batterijen er bestaan?

Losse batterijen in huis

En dus ...

Vervang alle batterijen in je toestel in één keer. Kies ook voor batterijen van hetzelfde merk en met dezelfde laadtoestand. Pluis ook even de gebruiksaanwijzing van het toestel uit. Gebruik batterijen met de aangeraden samenstelling, en gebruik batterijen waarvan de samenstelling identiek is. Dat is beter voor jou (want veiliger), beter voor je toestel en beter voor de prestaties van je toestel. Halfvolle weesbatterijen kun je overigens nog altijd gebruiken in toestellen waar slechts één batterij in hoeft. Zoals een wandklokje of keukenweegschaaltje.

Ontdek waarom je batterijen beter in een voorraadkast bewaart dan in een koelkast

Op zoek naar een inzamelpunt?

Op zoek naar een inzamelpunt?

Vind er hier eentje in jouw buurt.

Vind een inzamelpunt